Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σμήγμα και πώς προκαλείται

Η εμφάνιση μιας λευκής, με άσχημη μυρωδιά, ουσίας στα γεννητικά όργανα είναι πολύ συχνή, ειδικά λόγω κακής υγιεινής. Αυτή η ουσία ονομάζεται "σμήγμα". Μάθετε τα πάντα γι' αυτό στο σημερινό μας άρθρο!
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σμήγμα και πώς προκαλείται
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2021

Η υγιεινή των γεννητικών οργάνων, σε άνδρες και γυναίκες, είναι απαραίτητη για την αποφυγή λοιμώξεων και δυσοσμίας. Το σμήγμα είναι μία από τις συνέπειες της κακής υγιεινής.

Παρότι η συσσώρευση σμήγματος είναι πιο συχνή στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Αυτή η ουσία εμφανίζεται υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, η υπερβολική της ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία, κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ άβολα.

Τα πάντα για το σμήγμα – Τι είναι;

Πρόκειται για μια φυσική έκκριση του σώματος, η οποία έχει ως κύρια λειτουργία τη λίπανση του πέους και του κόλπου για τη διευκόλυνση της σεξουαλικής επαφής. Στους άνδρες, εμφανίζεται συνήθως στη βαλανοποσθική αύλακα, ακριβώς κάτω από τη βάλανο. Εκκρίνεται από τους αδένες του Tyson, ή από τους περιβαλανικούς αδένες.

Στις γυναίκες, η έκκριση εμφανίζεται γύρω από την κλειτορίδα και ανάμεσα στα χείλη του αιδοίου. Μια μικρή συσσώρευση σμήγματος δεν προκαλεί, συνήθως, άσχημη μυρωδιά. Γίνεται, όμως, προβληματική όταν ανακατεύεται με άλλα στοιχεία του σώματος.

Όταν συμβεί αυτό, το σμήγμα μετατρέπεται σε λευκό, με μια σύσταση όπως του τυριού και με ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά. Ορισμένες ουσίες που μπορούν ν’ αναμειχθούν με το σμήγμα και που δίνουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι ακόλουθες:

Αυτή η έκκριση είναι πολύ συχνή στους άνδρες οι οποίοι υποφέρουν από φίμωση, ή δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή. Ο λόγος είναι, και στις δύο περιπτώσεις, πως η βάλανος καλύπτεται από την ακροποσθία. Έτσι, η υγιεινή είναι πιο πολύπλοκη.

Άνδρας καλύπτει τα γεννητικά του όργανα
Καταστάσεις όπως η φίμωση, διευκολύνουν τη συσσώρευση σμήγματος και την εμφάνιση της δυσοσμίας.

Μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές;

Οι κύριες επιδράσεις του σμήγματος στη ζωή όσων υποφέρουν από αυτό είναι ψυχολογικές. Όταν τα γεννητικά όργανα αναδύουν μια άσχημη μυρωδιά, ίσως αισθανθούν άβολα όταν έχουν σεξουαλικές επαφές, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ντροπή.

Ορισμένες μικροσκοπικές αναλύσεις έχουν δείξει την παρουσία βακτηρίων στο σμήγμα. Έτσι, η περίσσια σμήγματος μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Επιπλέον, στους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε βαλανοποσθίτιδα, δηλαδή στη φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας.

Από την άλλη, το σμήγμα μπορεί να σκληρύνει με τον καιρό, και έτσι να προκαλέσει τη συγκόλληση της ακροποσθίας, ή των χειλιών του αιδοίου. Αυτό είναι αρκετά επώδυνο και απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Για χρόνια, η παρουσία σμήγματος συνδεόταν με την εμφάνιση του καρκίνου του πέους ή του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι αυτή η σύνδεση δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να δείχνουν ότι το σμήγμα είναι καρκινογόνο.

Τα πάντα για το σμήγμα – Θεραπεία και πρόληψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συσσώρευση σμήγματος δεν απαιτεί συγκεκριμένη θεραπεία ή κάποιον μηχανισμό πρόληψης. Καθώς το πρόβλημα οφείλεται, συνήθως, στην κακή υγιεινή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πλένετε τακτικά την περιοχή με ζεστό νερό και σαπούνι για να εξαλείψετε αυτή τη συσσώρευση.

Έτσι, οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι επιρρεπείς στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος θα πρέπει να έχουν καλές καθημερινές συνήθειες υγιεινής. Είναι σημαντικό γι’ αυτά τα άτομα να πλένουν τα γεννητικά όργανα καθημερινά για ν’ αποφύγουν τις δυσάρεστες οσμές, ειδικά κατά τη σεξουαλική επαφή.

Να θυμάστε ότι, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της σεξουαλικής επαφής, το σώμα παράγει λιπαντικές και σεξουαλικές ορμόνες οι οποίες είναι μέρος των ουσιών που δημιουργούν το σμήγμα. Για ν’ αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς στη βάλανο ή τον κόλπο, να χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι και να μην τρίβετε πολύ σκληρά την περιοχή.

Όταν η ουσία εμφανίζεται εξαιτίας της φίμωσης ή κάποιας άλλης ανωμαλίας, ίσως να χρειαστεί η εφαρμογή τοπικών αντιβιοτικών και άλλων αλοιφών για την αντιμετώπισή της. Αυτά τα φάρμακα θα βοηθήσουν στη ρύθμιση της λειτουργίας των αδένων του Tyson.

Αν υποφέρετε από επιπλοκές εξαιτίας της συσσώρευσης σμήγματος, θα χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό. Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα και να υποδείξει τη σωστή θεραπεία.

Γυναίκα καλύπτει την ευαίσθητη περιοχή
Και οι γυναίκες παράγουν σμήγμα και μπορούν να υποφέρουν από δυσοσμία.

Η υγιεινή των γεννητικών οργάνων είναι σημαντική

Η πρόληψη της δυσοσμίας και των διαφόρων παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν είναι συνήθως απλή, και σχεδόν πάντα σχετίζεται με την υγιεινή. Θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτή είναι μια υγρή περιοχή, δηλαδή μπορεί να διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές.

Η εμφάνιση σμήγματος δεν έχει, συνήθως, αρνητικές επιπτώσεις για το άτομο. Για την ακρίβεια, λαμβάνοντας απλά μέτρα υγιεινής θα μπορέσετε ν’ απομακρύνετε την ουσία εύκολα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.