Genu Varum ή αλλιώς στραβά πόδια: Αιτίες και θεραπεία

Το Genu varum ή αλλιώς στραβά πόδια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη φυσική ή ανατομική ευθυγράμμιση των γονάτων. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτό έχουν υπερβολική καμπυλότητα που χωρίζει τα γόνατά τους και φέρνει τους αστραγάλους και τα πόδια τους πιο κοντά.
Genu Varum ή αλλιώς στραβά πόδια: Αιτίες και θεραπεία
Galo Flores

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Galo Flores.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα στραβά πόδια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη φυσική ή ανατομική ευθυγράμμιση των γονάτων. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτό έχουν μια υπερβολική καμπυλότητα που χωρίζει τα γόνατά τους και φέρνει τους αστραγάλους και τα πόδια τους πιο κοντά. Το τεχνικό του όνομα είναι genu varum.

Αυτή η λέξη προέρχεται από το λατινικό genu που σημαίνει «γόνατο» και varum που σημαίνει «απομακρύνεται από τη μέση γραμμή του σώματος».

Αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική σε μωρά ηλικίας έως ενάμισι ετών. Τα πόδια αρχίζουν να ισιώνουν από την ηλικία των 12 μηνών ή όταν αρχίζουν να περπατούν.

Εάν τα πόδια τους δεν ισιώσουν όταν είναι μεταξύ δύο και τριών ετών ή εάν αποκλίνουν περισσότερο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε περισσότερα για τα στραβά πόδια.

Τα στραβά πόδια προκαλούν άλλα συμπτώματα;

Τα παιδιά με πόδια σαν τόξα περπατούν μερικές φορές με τα δάχτυλα των ποδιών τους στραμμένα προς τα μέσα.

Αυτό το πρόβλημα συνήθως επιλύεται από μόνο του καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Ωστόσο, όταν τα προβλήματα συνεχίζουν στην εφηβεία, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αστράγαλο, το γόνατο ή το ισχίο.

Οι κύριες αιτίες για τα στραβά πόδια

Τα μωρά γεννιούνται με στραβά πόδια λόγω της θέσης τους στη μήτρα. Μερικά από τα οστά περιστρέφονται λίγο καθώς μεγάλωσαν μέσα στη μήτρα της μητέρας τους για να χωρέσουν στο μικρό χώρο.

Αυτή η καμπυλότητα είναι φυσιολογική. Οι γιατροί το θεωρούν φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης ενός παιδιού.

Σε ορισμένα παιδιά, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να προκληθεί από κατάγματα οστών που δεν επουλώθηκαν σωστά.

απεικόιση για στραβά πόδια
Τα κάτω άκρα κάθε ατόμου είναι διαφορετικά και τα γόνατά τους θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από τη μέση γραμμή.

Διάγνωση για τα στραβά πόδια

Για να προσδιορίσει εάν ένα παιδί πάσχει από στραβά πόδια, ο γιατρός θα αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό του. Οι γιατροί συνήθως κάνουν εξετάσεις σε παιδιά άνω των δύο ετών.

Συνήθως ακολουθούν αυτά τα βήματα κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης:

  1. Μετρούν την απόσταση μεταξύ των δύο γονάτων με το παιδί να βρίσκεται ξαπλωμένο στην πλάτη του.
  2. Παρατηρούν πώς το παιδί περπατά για να προσδιορίσουν ένα ανώμαλο βάδισμα.

Εάν δεν υπάρχει δυσφορία και τα πόδια τους είναι σχεδόν συμμετρικά κεκλιμένα, ο γιατρός θα συστήσει μόνο παρατήρηση. Με άλλα λόγια, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη του παιδιού τους για να δουν αν η απόκλιση βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μόνο ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτήσουν ορθοπεδική αξιολόγηση. Ο επαγγελματίας θα καθορίσει εάν:

  • Τα πόδια δεν ισιώνουν μόνα τους.
  • Εάν η κλίση είναι ασύμμετρη (τα πόδια αποκλίνουν σε διαφορετικούς βαθμούς).
  • Το παιδί έχει άλλα συμπτώματα όπως πόνο, αδυνάτισμα, αδυναμία ή δυσκολία στο περπάτημα και το τρέξιμο.

Εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός θα γράψει μια ακτινογραφία εάν υποψιάζεται ότι πάσχει από τη νόσο του Blount. Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται όταν το οστό των κνήμων (κνήμη) γυρίζει προς τα μέσα. Είναι μια διαταραχή ανάπτυξης που επιδεινώνεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν ακόμη την αιτία του.

Μια άλλη αιτία του genu varum είναι η ραχίτιδα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί αυτή τη διαταραχή. Για να το εντοπίσει, ο ορθοπεδικός θα ορίσει να γίνουν εξετάσεις αίματος.

Θεραπεία για τα στραβά πόδια

Εάν ο γιατρός αποφασίσει ότι η απόκλιση είναι φυσιολογική, δεν θα υποδείξει κανένα είδος θεραπείας. Τα πόδια θα διορθωθούν καθώς μεγαλώνει το παιδί. Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να βλέπουν τους γιατρούς τους κάθε έξι μήνες για να δουν αν τα πόδια τους βελτιώνονται.

Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας για τη διόρθωσή τους. Το ένα είναι ορθοπεδικές συσκευές και το άλλο είναι χειρουργική επέμβαση.

Μη χειρουργική θεραπεία

Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζονται ορθοπεδικές συσκευές ή τιράντες. Χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις παθήσεων ή σε περιπτώσεις νόσου του Blount.

Οι γιατροί συνήθως υποδεικνύουν βιταμίνη D σε ασθενείς με ραχίτιδα και επίσης προτείνουν την ενσωμάτωση περισσότερου ασβεστίου στη διατροφή τους. Ομοίως, συνιστούν αύξηση της έκθεσής τους στο ηλιακό φως.

Χειρουργική θεραπεία

Ο ορθοπεδικός μπορεί να καθορίσει εάν ο βαθμός απόκλισης απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Οι περιπτώσεις της νόσου του Blount είναι πιθανό να απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Οι γιατροί μπορούν να κάνουν τη χειρουργική επέμβαση σε νεαρή ηλικία. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μόλις το παιδί σταματήσει να μεγαλώνει. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της απόκλισης και τα οφέλη.

κορίτσι σε γιατρό
Η θεραπεία αυτής της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητά της και από το εάν ο γιατρός υποψιάζεται μια υποκείμενη κατάσταση ή φυσιολογική διαδικασία.

Ανάκαμψη και πρόγνωση

Δεδομένου ότι μπορεί απλά να είναι μέρος της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για τις παθήσεις. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, σε πολλά παιδιά, είναι μόνο ένα άλλο στάδιο ανάπτυξης.

Μία από τις αιτίες που μπορούν να προληφθούν είναι η ραχίτιδα. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, τα παιδιά πρέπει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους για να απορροφούν το φως του ήλιου.

Οι περιπτώσεις φυσιολογικών στραβών ποδιών έχουν καλή πρόγνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόκλιση θα διορθωθεί και το παιδί δεν θα έχει πρόβλημα να περπατήσει.

Όταν υπάρχει σοβαρό τόξο, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα ή στους γοφούς στην ενήλικη ζωή.

Τα στραβά πόδια δεν έχουν πάντα να κάνουν με τη φυσιολογία

Τα παιδιά με φυσιολογικά στραβά πόδια δεν χρειάζεται να κάνουν αλλαγές στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μπορούν να περπατούν, να τρέχουν και να παίζουν κανονικά. Στην πραγματικότητα, μπορούν να είναι ενεργά όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Οι γονείς πρέπει απλώς να παρακολουθούν στενά την ανάπτυξή τους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τα πόδια του παιδιού σας δεν ισιώσουν μόνα τους ή εμφανιστεί επιπλέον δυσφορία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Baroni EL. Genu varo? Varo fisiológico. Medicina Infantil. 2013 Jun;20(2). Disponible en: https://www.medicinainfantil.org.ar/images/stories/volumen/2013/xx_2_133.pdf Consultado en febrero de 2021.
  • Macedonio Barral ZJ, Cruz Pérez EF, Iriarte Vincenti S, Arias C. Análisis de las deformaciones de la tibia humana a consecuencia del genu varum. Cuadernos Hospital de Clínicas. 2014;55(4):69-75.
  • Jalil A, Ferreyra C, Balla M. Genu varo artrósico inestable: seguimiento a 2 años. Rev. Asoc. Argent. Traumatol. Deporte. 2017:20-4.
  • Morgado I, Pérez AC, Moguel M, Pérez-Bustamante FJ, Torres LM. Guide for the clinical management of osteoarthritis of the hip and the knee. Rev Soc Esp Dolor 2005; 12: 289-302.
  • Domínguez Gasca, Luis Gerardo, Germán Navarro Vidaurri, and Luis Gerardo Domínguez Carrillo. “Tibias varas: enfermedad de Blount.” Atención Familiar 25.2: 86-87.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.