Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος μετά το σεξ;

Η γονιμοποίηση δεν συμβαίνει αμέσως, οπότε χρειάζονται περίπου τρεις ημέρες για να μείνετε έγκυος μετά το σεξ. Θα περιγράψουμε τη διαδικασία σε αυτό το άρθρο.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος μετά το σεξ;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η γονιμοποίηση είναι η αρχή της εγκυμοσύνης και είναι μια περίπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα μετά το σεξ. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν συμβαίνει αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος μετά το σεξ;

Αυτή η διαδικασία αποτελείται από ένα αυγό (το θηλυκό γαμέτη) που ενώνεται με ένα σπέρμα (αρσενικό γαμέτη). Η εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν τα γονίδια και των δύο γονέων ενώνονται και σχηματίζουν ένα νέο κύτταρο που ονομάζεται ζυγωτό.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και μύθοι για το πώς συμβαίνει αυτό. Για αυτόν τον λόγο, το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιμοποίηση: πόσο καιρό διαρκεί συνήθως και πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Πώς συμβαίνει η γονιμοποίηση;

Όπως επισημάνουμε στην εισαγωγή, η γονιμοποίηση είναι η διαδικασία με την οποία το ωάριο και το σπέρμα συντήκονται για να σχηματίσουν το ζυγώτη. Φαίνεται απλό, αν και στην πραγματικότητα απαιτεί μια σειρά βέλτιστων συνθηκών για να πραγματοποιηθεί.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα εγκυμοσύνης κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25%, όπως εξηγείται σε ένα άρθρο του Southern California Center for Reproductive Medicine. Αυτός ο αριθμός αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν χρησιμοποιεί μέθοδο αντισύλληψης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία κύησης συχνά δεν προχωρά ακόμη και μετά τη γονιμοποίηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, για να γίνει, η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου της.

Μια εταιρεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δηλώνει ότι αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου την 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου – κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Ωστόσο, το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και τρεις ημέρες στο γυναικείο γεννητικό σύστημα.

Ένα ωάριο επιβιώνει μόνο 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Ως εκ τούτου, η γονιμοποίηση πραγματοποιείται εντός αυτού του χρονικού πλαισίου (1 ημέρα), ακόμη και αν η σεξουαλική πράξη πραγματοποιήθηκε δύο ή τρεις ημέρες νωρίτερα. Θα εξηγήσουμε όλες τις φάσεις αυτής της διαδικασίας στις ακόλουθες ενότητες.

Αναζητώντας ένα αυγό για γονιμοποίηση ή πώς να μείνετε έγκυος

Ένα ωάριο βγαίνει από την ωοθήκη και μπαίνει στις σάλπιγγες κατά τη διαδικασία της ωορρηξίας. Με τη σειρά του, το σπέρμα αναπτύσσεται συνεχώς στους όρχεις. Το σπερματοζωάριο μεταφέρεται με το σπέρμα όταν υπάρχει εκσπερμάτωση.

Στη συνέχεια, ανεβαίνει μέσω του κόλπου στις σάλπιγγες. Η διαδικασία που λαμβάνει χώρα είναι γνωστή ως «χωρητικότητα». Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα σπερματοζωάρια υφίστανται μια σειρά τροποποιήσεων στη δομή και την κινητικότητά τους. Αυτό γίνεται για να αποκτήσουν την ικανότητα να διεισδύσουν στο αυγό.

Το σπέρμα δεν μπορεί να το κάνει αμέσως μετά την εκσπερμάτωση και δεν υποβάλλονται όλα τα σπερματοζωάρια σε αυτούς τους μετασχηματισμούς. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα αρκετών σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν το ίδιο αυγό, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη βιώσιμο ζυγωτό.

γονιμοποίηση ωαρίου
Το σπέρμα πρέπει να περάσει από μια φάση χωρητικότητας για να είναι βιώσιμη η γονιμοποίηση.

Η συνάντηση του αυγού και του σπέρματος

Το σπέρμα σβήνει, όταν πραγματοποιηθεί χωρητικότητα, στις κρύπτες του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Προχωρά προς το ωάριο και λαμβάνει χώρα η λεγόμενη ακροσωμική αντίδραση.

Σύμφωνα με άρθρο του Ινστιτούτου Bernabeu, αυτή η αντίδραση συνίσταται στην απελευθέρωση ορισμένων ενζύμων που επιτρέπουν στο κεφάλι του σπέρματος να διασχίσει τη μεμβράνη των ωαρίων. Με αυτόν τον τρόπο, οι πυρήνες και των δύο κυττάρων και του γενετικού υλικού συντήκονται.

Ένας μηχανισμός τίθεται επίσης σε κίνηση κατά τη διάρκεια αυτής της αντίδρασης, αυτός που εμποδίζει κάποιο άλλο σπερματοζωάριο να διασχίσει τη μεμβράνη. Όπως επισημάνθηκε στην προηγούμενη ενότητα, αυτό είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν προβλήματα σε γενετικό επίπεδο. Αναφερόμαστε σε αυτό ως απόφραξη πολυσπερμίας.

Μετατόπιση στη μήτρα

Ένα κύτταρο που ονομάζεται «ζυγώτης» σχηματίζεται όταν το αυγό και το σπέρμα συντήκονται και περιέχει γενετικό υλικό και από τους δύο γονείς. Η γονιμοποίηση πραγματοποιείται σε μια από τις σάλπιγγες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια, ο ζυγώτης πρέπει να κατεβαίνει προς τη μήτρα – το όργανο στο οποίο λαμβάνει χώρα η κύηση. Ο ζυγώτης αρχίζει να διαιρείται στην πορεία και το έμβρυο σχηματίζεται από αυτό το μεμονωμένο κύτταρο με διαδοχικές κυτταρικές διαιρέσεις.

Αρχικά, το όνομα για τα δύο κύτταρα από το ζυγωτό είναι «βλαστομερή». Υπάρχουν μεταξύ 12 και 16 βλαστομερών έως την τέταρτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση. Στη συνέχεια σχηματίζεται η μοριακή μορφή και έχει ένα κεντρικό μέρος που θα δημιουργήσει το έμβρυο. Το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων θα σχηματίσει τον πλακούντα.

Εμφύτευση, το τελευταίο μέρος της διαδικασίας γονιμοποίησης

Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι η διαδικασία με την οποία προσκολλάται στο ενδομήτριο, το στρώμα που ευθυγραμμίζει τη μήτρα.

Συνήθως εμφανίζεται 6 έως 10 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Σημειώστε ότι το έμβρυο θα βγει με την επόμενη περίοδο εάν η εμφύτευση δεν είναι επιτυχής.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος μετά το σεξ;

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται συνήθως από μια σειρά συμπτωμάτων που προειδοποιούν μια γυναίκα ότι είναι έγκυος. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως η απουσία ή η καθυστέρηση μιας περιόδου. Αυτό αναφέρεται ως αμηνόρροια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η παραγωγή ορισμένων ορμονών αυξάνεται για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν επίσης αλλαγές στην ευαισθησία και το μέγεθος των μαστών, οι οποίοι συχνά διογκώνονται.

Στην αρχή της κύησης, μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη αυξάνει σημαντικά τη συγκέντρωση. Είναι αυτή που σχετίζεται περισσότερο με ναυτία και έμετο. Στην πραγματικότητα, η συγκέντρωσή της καθορίζει την ένταση των συμπτωμάτων.

Αυτό είναι κάπως αστείο επειδή η ορμόνη αυξάνεται περισσότερο σε πολλαπλές εγκυμοσύνες εμβρύων από ό, τι σε αυτές ενός εμβρύου. Γι ‘αυτό τείνουν να είναι πιο συμπτωματικές.

Ένα άλλο κοινό σημάδι στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση της συχνότητας και η ανάγκη ούρησης. Είναι επίσης κοινό για μια γυναίκα να είναι πιο κουρασμένη.

εμετός στην εγκυμοσύνη
Η ναυτία της εγκυμοσύνης είναι μια απόκριση στην ορμονική αύξηση που προκαλείται από τις αναμενόμενες αλλαγές στην κύηση.

Μείνετε έγκυος μετά το σεξ

Επί του παρόντος, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όλες απαιτούν ότι έχει περάσει κάποιος χρόνος μετά τη γονιμοποίηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τεστ εγκυμοσύνης συνήθως λειτουργούν ανιχνεύοντας αν η συγκέντρωση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης στα ούρα έχει αυξηθεί. Αυτή η ορμόνη αυξάνεται 6 έως 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ουσία μπορεί να προσδιοριστεί στο αίμα αντί στα ούρα. Αυτό το συγκεκριμένο τεστ δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά είναι πιο ακριβές.

Επομένως, λάβετε υπόψη ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ή όχι εγκυμοσύνη έως ότου περάσει κάποιος χρόνος από τη γονιμοποίηση. Επίσης, τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά. Γι ‘αυτό πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να είστε σίγουροι.

Το να μείνετε έγκυος μετά το σεξ δεν γίνεται αμέσως

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η γονιμοποίηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί βέλτιστες συνθήκες. Δεν συμβαίνει ταυτόχρονα με τη σεξουαλική πράξη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί δύο έως τρεις ημέρες μετά την εκσπερμάτωση.

Επιπλέον, ένα έμβρυο δεν θα αναπτυχθεί πάντα και η εγκυμοσύνη δεν θα συμβαίνει πάντα ακόμα κι αν σχηματίζεται ζυγώτης. Για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό για τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας εμφύτευσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.