4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή

Η συναισθηματική διατροφή είναι το πρόβλημα που αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό, τι θα έπρεπε. Προκαλείται από την υπερβατότητα των εμπορευματοποιημένων προϊόντων.
4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή; Η κατανάλωση τροφής χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένοι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι φαίνεται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται συναισθηματική διατροφή. Προκαλείται από υπερβολική εξάρτηση σε πολλά από τα τρόφιμα στην αγορά.

Η προσθήκη πρόσθετων σακχάρων, trans-λιπαρών και προσθέτων προκαλεί στους ανθρώπους την ανάγκη να τρώνε. Τρώνε ακόμα κι αν έχουν ήδη ικανοποιήσει την όρεξή τους.

Αυτή η κατάσταση συχνά καθιστά το άτομο υπέρβαρο, καθώς καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από ότι το σώμα ξοδεύει σε καθημερινή βάση. Για το λόγο αυτό, η γενική υγεία επιδεινώνεται, ευνοώντας την ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, η συναισθηματική διατροφή είναι μια κατάσταση που μπορεί να ξεπεραστεί.

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή και γιατί σας βλάπτει;

Όπως έχουμε αναφέρει, η συναισθηματική διατροφή είναι το φαγητό χωρίς να πεινάτε – μόνο και μόνο επειδή κάποιο φαγητό φαίνεται υπέροχο. Το κύριο πρόβλημα με αυτό είναι ότι υπερβαίνετε τις διατροφικές ανάγκες του σώματος, εκτός από την κατάχρηση ουσιών που δεν είναι ευεργετικές για την υγεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο τα απλά σάκχαρα όσο και τα trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα, μεταβάλλοντας τη λειτουργία των συστημάτων και του μεταβολισμού.

Η συναισθηματική διατροφή σχετίζεται με την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων βιομηχανικών προϊόντων, κάτι που είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο τύπος τροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας.

Στην πραγματικότητα, συνιστάται η διατροφή να βασίζεται σε φρέσκα τρόφιμα, αφήνοντας βιομηχανικά προϊόντα για συγκεκριμένες στιγμές. Ωστόσο, αυτά είναι υπέρ του ότι είναι πιο εύγευστα.

γλυκό στο ψυγείο
Τα υπερκατεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι πιο εύγευστα, γεγονός που αυξάνει την επιθυμία να τα καταναλώνετε μετά από ώρες και υπερβολικά.

Πώς να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή;

Θα εξηγήσουμε μια σειρά από συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να ξεπεράσετε τη συναισθηματική πείνα, βελτιώνοντας έτσι την υγεία σας.

  1. Να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ με γεμάτο στομάχι

Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και πεινάμε, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αγοράς γλυκών προϊόντων κακής διατροφικής ποιότητας. Το απλό γεγονός της αγοράς τους έχει ήδη προκαλέσει τη ζημιά, διότι όποτε πεινάμε, θα καταφεύγουμε σε αυτά. Λόγω της υπέροχης γεύσης τους, θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε να τα τρώμε, ακόμα κι αν νιώθουμε γεμάτοι.

  1. Αύξηση της πρόσληψης ινών στη διατροφή σας

Μια άλλη βασική συμβουλή έχει να κάνει με την πρόσληψη ινών στη διατροφή σας. Αυτή η μη εύπεπτη ουσία έχει την ικανότητα να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition.

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να τρώτε μεταξύ των γευμάτων και να καταναλώνετε γλυκά νόστιμα προϊόντα με λίγη θρεπτική αξία.

  1. Αποφύγετε τις περισπασμούς κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Είναι σημαντικό να μην τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές. Διαφορετικά, δεν θα καταλάβετε το πόσο τρώτε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων από την απαραίτητη ποσότητα ενός συγκεκριμένου φαγητού, απλώς και μόνο επειδή ικανοποιεί τις επιθυμίες και τις γεύσεις σας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή υπάρχει πραγματική φυσιολογική πείνα ή διατροφική ανάγκη.

Όταν τρώτε, είναι σημαντικό να επικεντρώσετε όλες τις αισθήσεις σας σε αυτό και να γνωρίζετε τα προϊόντα που καταναλώνετε.

  1. Μην καταναλώνετε αναψυκτικά

Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει έναν εθισμό. Αυτή η διαδικασία σχετίζεται με τη συναισθηματική διατροφή. Υπό αυτήν την έννοια, τα αναψυκτικά χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας απλών υδατανθράκων, σε υγρή μορφή.

Ο αντίκτυπος αυτών στο σώμα σας θα είναι αρνητικός και, επομένως, είναι πιθανό το σώμα να απαιτεί μια συνεχή παροχή στο μέλλον. Αυτή η ζήτηση θα υπερβαίνει πάντα πολύ αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα.

γυναίκα τρώει και κλαίει
Ορισμένες εργασίες που εκτελούνται στο σπίτι προάγουν τη συναισθηματική πείνα, όπως η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή το να κάθεστε μπροστά στις οθόνες.

Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η συναισθηματική διατροφή

Αν και μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο, μπορείτε να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίζετε το πρόβλημα, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να το επιλύσετε.

Από εδώ και πέρα, σας συνιστούμε να εφαρμόσετε τις συμβουλές που αναφέραμε παραπάνω, καθώς θα είναι μεσοπρόθεσμες.

Θυμηθείτε ότι μιλάμε για μια δράση που έχει να κάνει με την ψυχολογική συμπεριφορά, οπότε μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε κάποιες συνεδρίες διατροφικής καθοδήγησης ή θεραπείας. Το σημαντικό είναι ότι αυτός ο τύπος συμπεριφοράς δεν γίνεται τακτική πρακτική στη διατροφή σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι η πείνα είναι μια αίσθηση που σηματοδοτεί μια ανάγκη. Όταν αυτή η διαδικασία εξαφανιστεί, είναι καλύτερο να καταστέλλεται η πρόσληψη τροφής. Το σώμα πρέπει να καταλάβει ότι έχετε καλύψει τις βασικές απαιτήσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
  • Mendonça RD, Pimenta AM, Gea A, de la Fuente-Arrillaga C, Martinez-Gonzalez MA, Lopes AC, Bes-Rastrollo M. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1433-1440.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.