Τα τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους: Τι να αποφεύγετε

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που, λόγω της σύνθεσής τους, σας αφήνουν πεινασμένους. Κατά συνέπεια, θα τρώτε υπερβολικά και θα γίνετε υπέρβαροι. Ποια τρόφιμα είναι; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε!
Τα τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους: Τι να αποφεύγετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κατά την υιοθέτηση μιας δίαιτας, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους. Αυτός ο τύπος τροφής δεν σας γεμίζει και γενικά έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα.

Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και η συμπερίληψή τους στη διατροφή σας καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας τα τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους, ώστε να ξέρετε να τα αποφεύγετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βελτιώσετε το βάρος και τη συνολική υγεία σας.

Τα τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους: Τρόφιμα με απλά σάκχαρα

Τα γλυκά και οι καραμέλες έχουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες και υψηλή θερμιδική πυκνότητα. Αυτό ενέχει σημαντικό κίνδυνο, καθώς ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να τρώνε περισσότερο από ό, τι χρειάζονται, αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Η συχνή εμφάνιση αυτού του τύπου τροφής στη διατροφή σας οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition.

Επίσης, αυτά είναι τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους, καθώς έχουν χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών. Η μεγάλη ποσότητα γλυκόζης που περιέχουν μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η υπογλυκαιμία που αντιδρά στην κατανάλωση σακχάρου, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της όρεξης βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιστημονικά άρθρα που δείχνουν ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη έχει εθιστικές ιδιότητες.

Όταν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, σας συνιστούμε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτού του τύπου τροφής. Φυσικά, μπορείτε ακόμα να τα απολαύσετε, αλλά με μέτρο. Επιπλέον, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου πόσο ανεπαρκή είναι για την υγεία σας.

ζάχαρη άσπρη και μαύρη
Τα τρόφιμα με απλά σάκχαρα σας αφήνουν πεινασμένους και επηρεάζουν την υγεία σας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Χυμός φρούτων

Σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα, οι χυμοί φρούτων είναι ένα από τα τρόφιμα που θα σας αφήσουν πεινασμένους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Πιέζοντας το χυμό ενός φρούτου διατηρούμε τα σάκχαρά του και μέρος των βιταμινών και των μετάλλων του, αλλά χάνουμε όλες τις διαιτητικές ίνες.

Αυτό οδηγεί σε μείωση του κορεσμού, οπότε είναι πιθανό να συνεχίσετε να πεινάτε. Επιπλέον, η εξάλειψη των ινών οδηγεί σε ταχύτερη αφομοίωση της γλυκόζης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο παγκρεατικό στρες.

Για αυτούς τους λόγους, σας συνιστούμε να τρώτε τακτικά ολόκληρα φρούτα, αλλά όχι χυμό φρούτων. Σε περίπτωση που θέλετε ένα ποτό, η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε smoothies. Βάζοντας ολόκληρο το κομμάτι στο μπλέντερ, μαζί με λίγο επιπλέον νερό, μπορείτε να διατηρήσετε μερικές από τις ίνες του φαγητού και τις ιδιότητές του. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθανθείτε πιο γεμάτοι και δεν θα σπαταλήσετε ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φροντίδα της εντερικής χλωρίδας.

Τρόφιμα που σας αφήνουν πεινασμένους: Ζυμαρικά και ψωμί

Όπως τα γλυκά με απλά σάκχαρα, τα εκλεπτυσμένα ζυμαρικά και το ψωμί είναι τρόφιμα με πολλούς υδατάνθρακες και χαμηλή συνεισφορά σε φυτικές ίνες. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αντιδραστικής υπογλυκαιμίας, η οποία σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι είναι τρόφιμα με καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνήθως συνοδεύονται επίσης από λιπαρές σάλτσες, οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε καστανό ρύζι ή άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως όταν σχεδιάζετε ένα γεύμα με υψηλούς υδατάνθρακες.

Το πλιγούρι βρώμης, για παράδειγμα, έχει υψηλή ποσότητα ινών και μεγαλύτερη ισχύ κορεσμού. Επίσης, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την προώθηση της βακτηριακής βιοποικιλότητας της εντερικής χλωρίδας σας.

γιατρός όχι στα γλυκά
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, το ψωμί και άλλα εκλεπτυσμένα τρόφιμα δεν σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για πολύ.

Επιλέξτε καλά τη διατροφή σας

Η επιλογή καλών τροφίμων είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τη διατροφή που λειτουργεί. Πρέπει να επιλέξετε τρόφιμα που έχουν υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών και μερικά απλά σάκχαρα και τρανς λιπαρά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφίμων σας για να ακαολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή από θερμιδική άποψη. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσετε τη σωστή προμήθεια ουσιών στο σώμα, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη επιβλαβών ουσιών.

Θυμηθείτε ότι οι φυτικές ίνες είναι ένα βασικό συστατικό της διατροφής σας που συχνά υποτιμάται. Σας βοηθά να νιώθετε χορτάτοι και βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει υγιή εντερικά μικροβιώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52: 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.