Σύνδρομο Cauda Equina: Συμπτώματα και θεραπεία

Το σύνδρομο Cauda equina είναι μια σπάνια νευρολογική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό σε αυτό το άρθρο.
Σύνδρομο Cauda Equina: Συμπτώματα και θεραπεία
Michelle Torres

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φυσικοθεραπεύτρια Michelle Torres.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι γιατροί θεωρούν το σύνδρομο cauda equina (ιππουριδική συνδρομή) ιατρική έκτακτη ανάγκη. Θα πρέπει να κάνουν χειρουργική επέμβαση το συντομότερο δυνατό για να αποφύγουν τις συνέπειες. Είναι ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο που συμβαίνει σε 1 στους 33.000 έως 100.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Formación Médica Continuada en Atención Primaria (FMC), μια από τις συνηθισμένες αιτίες του είναι η κήλη δίσκων. Για να εξηγήσουμε πλήρως πώς συμβαίνει, πρέπει πρώτα να δούμε από τι αποτελείται και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι το σύνδρομο cauda equina;

ένα άτομο που κρατά τη σπονδυλική του στήλη.
Το σύνδρομο Cauda equina είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει τις νευρικές ρίζες στο τέλος του νωτιαίου μυελού.

Είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει την ομάδα των νευρικών ριζών στο τέλος του νωτιαίου μυελού.

Είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν δει το σύνδρομο cauda equina σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους. Συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν τα νεύρα στο τέλος του νωτιαίου μυελού συμπιέζονται, θέτοντας σε κίνδυνο τον έλεγχο του σφιγκτήρα και προκαλώντας άλλα προβλήματα.

Θεωρείται ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να λυθεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες συνέπειες, όπως:

 • Προβλήματα της ουροδόχου κύστης
 • Απώλεια ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης
 • Δυσκολία στο περπάτημα

Τι είναι όμως το cauda equina;

Το cauda equina είναι τα νεύρα στο τέλος του νωτιαίου μυελού, το οποίο διατρέχει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και του ιερού οστού, μέχρι τα πόδια. Αποτελείται από 10 ζεύγη νεύρων:

 • L2 έως L5
 • Τα 5 ζεύγη ιερών νεύρων
 • Το κοκκυγικό νεύρο

Το cauda equina είναι υπεύθυνο για τους μυς, την αίσθηση του δέρματος στη λεκάνη και τα πόδια , καθώς και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Το Cauda equina είναι λατινικό για την αλογοουρά.

Συμπτώματα

Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα δεν είναι αποκλειστικά για το σύνδρομο cauda equina, είναι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης:

 • Έντονος πόνος στη μέση
 • Αλλαγές στην αίσθηση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • Κύστη, έντερο και σεξουαλική δυσλειτουργία

Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πλήρους ανάρρωσης το συντομότερο δυνατό. Τα συμπτώματα ταξινομούνται επίσης ανάλογα με τον τρόπο εμφάνισής τους:

Ξαφνική έναρξη

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν:

 • Έντονο πόνος στη μέση
 • Σημαντική απώλεια της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
 • Μη αίσθηση της μέσης

Σταδιακή έναρξη

Τα συμπτώματα εξελίσσονται προοδευτικά και μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια εβδομάδων ή μηνών. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Μερική ή διαλείπουσα απώλεια της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
 • Μούδιασμα ή αλλοιωμένη αίσθηση μέσα και γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • Επαναλαμβανόμενος πόνος στη μέση
 • Μυϊκή αδυναμία

Θεραπεία

Γιατροί που χειρουργούν έναν ασθενή
Η προτεινόμενη θεραπεία για αυτή τη σπάνια νευρολογική διαταραχή είναι η χειρουργική επέμβαση. Σκοπεύει να βελτιώσει την πρόγνωση, αλλά πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Η αρχική θεραπεία είναι χειρουργική και οι γιατροί θα πρέπει κατά προτίμηση να την πραγματοποιούν 24 έως 48 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων (στην ξαφνική περίπτωση) για να μεγιστοποιήσουν τη βελτίωση του αισθητηριακού και κινητικού ελλείμματος.

Η πρόγνωση και η ανάρρωση εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο γρήγορα αποσυμπιέζεται το νεύρο και ο βαθμός βλάβης του νεύρου κατά τη στιγμή της επέμβασης.

Έχω πόνο στη μέση: θα μπορούσα να έχω σύνδρομο cauda equina;

Ο πόνος στη μέση είναι εξαιρετικά συνηθισμένος και δεν είναι ενδεικτικός του συνδρόμου cauda equina από μόνος του. Συμπερασματικά, για να το υποψιαστούν οι γιατροί, πρέπει επίσης να υπάρχουν συμπτώματα της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες ενότητες.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahmed, T., & Caño, J. G. (2012). Síndrome de la cauda equina. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria, 19(9), 544–546. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(12)70467-X
 • Fraser, S., Roberts, L., & Murphy, E. (2009, November). Cauda Equina Syndrome: A Literature Review of Its Definition and Clinical Presentation. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2009.03.021
 • Lavy, C., James, A., Wilson-MacDonald, J., & Fairbank, J. (2009, April 11). Cauda equina syndrome. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.b936
 • Gardner A, Gardner E, Morley T. Cauda equina syndrome: a review of the current clinical and medico-legal position (2011). European Spine Journal: Official publication of the European Spine Society, the European Spinal Deformity Society, and the European Section of the Cervical Spine Research Society. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3082683/  (accessed 14 February 2020)

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.