Σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε

Αντιμέτωποι με την αδυναμία αποσύνδεσης από τον εργασιακό χώρο, το σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Ανακαλύψτε μερικές στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε εδώ.
Σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου, 2022

“Σπίτι, γραφείο, ύπνος, δουλειά: πού αρχίζει και πού τελειώνει η μέρα;”. Η φράση αυτή αναφέρεται σε αδιαφοροποίητους χρόνους, σε δραστηριότητες που συγχωνεύονται σε έναν χώρο που προηγουμένως περιοριζόταν σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Έτσι προκύπτει το σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα, εκείνου που δεν μπορεί να οριοθετήσει την ιδιωτική του ζωή από τη ζωή της εργασίας του, εκείνου που είναι συνεχώς συνδεδεμένος με τη δουλειά του.

Φυσικά, αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά έχει και συνέπειες. Ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία. Ας δούμε τι είναι και ποιες στρατηγικές μπορούμε να εφαρμόσουμε για να βρούμε μια ισορροπία.

Τι είναι το σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα;

Το σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα αναφέρεται στη δυσκολία που έχουν οι εργαζόμενοι να αποσυνδεθούν από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Αν και δεν είναι καινούργιο, έχει ενταθεί από την πανδημία. Η τηλεργασία και η συγχώνευση των ορίων μεταξύ του offline και του online κόσμου παρέχουν τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης. Ορισμένα από τα σημάδια που αποδεικνύουν το σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα είναι τα εξής:

 • Απώλεια ενδιαφέροντος για οτιδήποτε δεν είναι εργασία.
 • Ψυχαναγκαστική εξάρτηση ή έλεγχος του κινητού τηλεφώνου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των ειδοποιήσεων.
 • Υπερβολική χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Το άτομο μπορεί να νιώθει έντονη δυσφορία όταν οι εφαρμογές καταρρέουν ή το wifi αποσυνδέεται.
 • Διαταραχές του ύπνου και της όρεξης.
 • Διαταραχές της διάθεσης: στρες, άγχος, νευρικότητα.
 • Βαρεμάρα σε θέματα συζήτησης, αφού όλα ξεκινούν και τελειώνουν στη δουλειά.
phone addiction and Bubble worker syndrome
Το άτομο που βρίσκεται στη φούσκα εργασίας ελέγχει συνεχώς το κινητό του τηλέφωνο, από φόβο μήπως χάσει ειδοποιήσεις από την εργασία του.

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα;

Από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής. Δεν μιλάμε μόνο για χαμηλότερη απόδοση και δημιουργικότητα στην εργασία, αφού δεν ξεκουραζόμαστε ποτέ, αλλά και για παρεμβολές στην αυτοφροντίδα και τις κοινωνικές σχέσεις.

Φυσικά, το καθημερινό άγχος μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα μεγαλύτερης πολυπλοκότητας, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Ως εκ τούτου, παραθέτουμε ορισμένες συστάσεις που πρέπει να έχετε κατά νου για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του εργαζόμενου-φούσκα.

Σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα: Καταρτίστε έναν περιορισμένο κατάλογο καθηκόντων

Καταγράψτε τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκτελέσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, θα σας βοηθήσει να έχετε μια σαφή εικόνα για το τι πρέπει να λύσετε, ιεραρχώντας τη σημασία τους και αποφεύγοντας να εργάζεστε περισσότερο από όσο πρέπει.

Διατηρήστε λίγο χρόνο για σωματική δραστηριότητα

Αν δυσκολεύεστε να δεσμευτείτε ή συνήθως την εγκαταλείπετε, προσπαθήστε να την εξασκήσετε με κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο δύσκολο να ακυρώσετε το σχέδιο ή να βρείτε δικαιολογίες.

Βγείτε από το σπίτι

Ίσως δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να βγείτε έξω, αλλά είναι ένας τρόπος να αποφύγετε τον πειρασμό του να βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή. Είναι καλό να κάνετε δραστηριότητες χωρίς να παίρνετε μαζί σας την κινητή σας συσκευή. Για παράδειγμα, πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο και αφήστε το κινητό σας στο σπίτι.

Σύνδρομο του εργαζόμενου-φούσκα: Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να τεντώσετε το σώμα σας, να ακούσετε ένα τραγούδι, να κλείσετε τα μάτια σας και να αναπνεύσετε. Εντοπίστε τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά και αφιερώστε λίγα λεπτά για να το κάνετε.

Εξασκηθείτε στο “όχι

Τόσο με τον εαυτό σας όσο και με άλλους ανθρώπους. Ακόμη και αν είστε παθιασμένοι με τη δουλειά σας, πρέπει να μπορείτε να θέτετε και όρια.

Δεν είναι απαραίτητο να λύσετε τα πάντα σήμερα- ούτε είναι λάθος να αφήσετε ένα email αναπάντητο μέχρι το πρωί. Επίσης, καλό είναι να αναφέρετε τις ώρες που είστε διαθέσιμοι και να τις τηρείτε.

Δώστε προσοχή στο εργασιακό σας περιβάλλον

Το να φροντίζετε τους συναδέλφους σας είναι επίσης ένας τρόπος να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Αν όλοι διατηρούν έναν εμμονικό ρυθμό χωρίς διαλείμματα, το άγχος θα αυξηθεί. Γι’ αυτό, ακόμη και αν εργάζονται εξ αποστάσεως, είναι σημαντικό να παρέχονται χώροι για ανεπίσημη συναναστροφή, να αφιερώνεται χρόνος για αστεία, για κάθαρση από τη δουλειά.

Bubble worker syndrome
Η έλλειψη σταθερού προγράμματος σε αυτό το σύνδρομο αλλοιώνει τον ύπνο και τη διάθεση του ατόμου.

Η πρόκληση της εύρεσης ισορροπίας

Η ζωή είναι σαν ένα παιχνίδι ζογκλερικών: για να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όλες τις μπάλες σε ισορροπία, χωρίς να δίνουμε περισσότερη προσοχή στη μία από την άλλη. Αυτή η μεταφορά μας βοηθά να σκεφτούμε τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητές μας. Εργασία και επαγγελματική εξέλιξη, σχέσεις, αυτοφροντίδα και υγεία, φιλίες, σχέσεις.

Κάθε φορά που δίνουμε μεγάλη έμφαση σε μία από αυτές τις μπάλες, παραμελούμε τις άλλες και κινδυνεύουν να πέσουν. Συμβαίνει μερικές φορές να πέφτουν και, αν και δεν σπάνε, να αφήνουν σημάδια.

Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε χρόνο και χώρο για καθένα από τα πράγματα, τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν. Να τα φροντίζουμε, να τα απολαμβάνουμε, να συνδεόμαστε μαζί τους. Δεν πρέπει να συγχέουμε το μέρος με το σύνολο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι, αν και η εργασία αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής μας, δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας.

Τέλος, ως κοινωνία έχουμε και εμείς έναν ρόλο να αναθεωρήσουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να επιβραβεύουμε τη διαθεσιμότητα 24/7, 365 ημέρες το χρόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Osorio, J. E., & Cárdenas Niño, L. (2017). Estrés laboral: estudio de revisión. Diversitas: perspectivas en psicología13(1), 81-90.
 • Silla, J. M. P. (2001). El estrés laboral: una perspectiva individual y colectiva. Prevención, trabajo y salud: Revista del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el trabajo,(13)18, 38.
 • Jacobs, S., Johnson, C. & Hassell, K. (2018). Managing workplace stress in community pharmacy
  organisations: lessons from a review of the wider stress management and prevention literature. International Journal of Pharmacy Practice. 26, pp28-38

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.