Πώς να διακοσμήσετε έναν χώρο Coworking

Τα γραφεία coworking έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από άλλους χώρους εργασίας. Για να επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία, πρέπει να δοθεί προσοχή στη λεπτομέρεια.
Πώς να διακοσμήσετε έναν χώρο Coworking

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όλο και περισσότερες εταιρείες και ανεξάρτητοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν χώρους coworking για να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους. Ένας χώρος συνεργατικής εργασίας παρέχει στους πελάτες του εργαλεία και ανέσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι χώροι αυτοί να είναι διακοσμημένοι ανάλογα.

Το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ένας άνετος χώρος για εργασία και συνάντηση με άλλους. Αυτό συνεπάγεται καλό φωτισμό, συνεχή καθαρισμό και άνετη διάταξη των επίπλων.

Τι είναι ένας χώρος coworking;

Το coworking είναι ένας τρόπος εκτέλεσης εργασιών σε κοινόχρηστο χώρο χωρίς να αντιμετωπίζετε το κόστος ενός ιδιωτικού γραφείου. Οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται ευρέως από ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές εταιρείες και επαγγελματίες κάθε είδους που αναζητούν νέες επαφές σε ένα περιβάλλον προετοιμασμένο για το σκοπό αυτό.

Γενικά, ένας χώρος συνεργατικής εργασίας παρέχει στους πελάτες όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την εκτέλεση των εργασιών τους. Αυτό συνεπάγεται επαρκή επίπλωση, πρόσβαση στο διαδίκτυο, αίθουσες συνεδριάσεων και καλό κλιματισμό.

Στο πλαίσιο ενός γραφείου coworking, στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύεται έναν πιο οικονομικό χώρο από την ενοικίαση ενός γραφείου λόγω της κοινής χρήσης υλικών και εργαλείων.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Οι κυριότερες ψυχολογικές επιπτώσεις του multitasking και πώς να τις αποφύγετε

Τα πλεονεκτήματα ενός χώρου coworking

Αυτός ο τύπος γραφείου απαιτείται όλο και περισσότερο σε μια διαφοροποιημένη αγορά εργασίας. Η εισβολή της τηλεργασίας την τελευταία δεκαετία και οι επιπτώσεις των καραντίνας ανάγκασαν χιλιάδες εταιρείες να τροποποιήσουν τη δυναμική τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το coworking παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση με πολλά πλεονεκτήματα:

 • Κοινόχρηστος χώρος. Πρόκειται για έναν χώρο όπου μπορούν να ανταλλάσσονται γνώσεις και εμπειρίες μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικούς τομείς.
 • Πιο φιλικός προς τον προϋπολογισμό. Αντιπροσωπεύει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις ενοικιάσεις γραφείων. Για το λόγο αυτό, οι μικρές εταιρείες και οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες επιλέγουν συχνά να νοικιάσουν έναν χώρο coworking.
 • Ευελιξία. Πρόκειται για μια έννοια που, στο πλαίσιο του χώρου coworking, ισχύει τόσο για τις ώρες εργασίας όσο και για το κόστος. Είναι δυνατόν να καθοριστεί μια τιμή ανάλογα με τον χρόνο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.
 • Υγιεινό περιβάλλον εργασίας. Οι χώροι coworking είναι προετοιμασμένοι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών τους.
 • Θεματική. Όλο και περισσότεροι χώροι εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, προκειμένου να δημιουργηθούν ανταλλαγές μεταξύ εργαζομένων στον ίδιο τομέα. Για τον σκοπό αυτό, ο τύπος της διακόσμησης είναι θεμελιώδης.
decorate a coworking space
Η τηλεργασία γνωρίζει πλέον μεγάλη άνθηση και οι χώροι επιμερισμού του κόστους αποτελούν μια αυξανόμενη ανάγκη.

Χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη διακόσμηση ενός χώρου coworking

Η επίτευξη ενός χώρου όπου οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους είναι ο κύριος σκοπός. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη διάφορες πτυχές όταν πρόκειται για τη διακόσμηση. Αυτές οι λεπτομέρειες δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ενθαρρύνοντας τη συγκέντρωση και την παραγωγή συλλογικών ιδεών.

Έπιπλα

Μια θεμελιώδης επιλογή για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου είναι τα έπιπλα. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται στην παραγωγή άνεσης και στην αποδοτικότερη χρήση του διαθέσιμου χώρου.

Οι καρέκλες πρέπει να είναι άνετες και τα τραπέζια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε όλοι οι πελάτες να μπορούν να τοποθετήσουν τα εργαλεία εργασίας τους.

Από αυτή την άποψη, ορισμένοι χώροι αναζητούν καινοτομία τόσο στα έπιπλα όσο και στη διάταξή τους. Είναι δυνατόν να βρείτε από κλασικά γραφεία και μεγάλα ορθογώνια τραπέζια μέχρι στρογγυλά τραπέζια ή μεμονωμένους τομείς.

Ξεχωρίστε τον χώρο σας

Είναι σημαντικό να διαθέσετε έναν μικρό τομέα για ένα γραφείο ή έναν πιο χαλαρό χώρο. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται η τοποθέτηση πάγκων ή πολυθρόνων, καθώς είναι έπιπλα που δημιουργούν την αίσθηση χαλάρωσης στις συναντήσεις. Πολλές εταιρείες επιλέγουν επίσης αυτά τα εργαλεία για να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα.

Ο φωτισμός σε έναν χώρο coworking

Ένα υπερβατικό χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας είναι το φως. Είναι απαραίτητο ένας χώρος coworking να είναι καλά φωτισμένος, αλλά επίσης πολύ σημαντικό να αναζητήσετε τρόπους για να εξισορροπήσετε την όρασή σας όταν πρόκειται για οθόνες.

Εάν το φυσικό φως είναι έντονο, συνιστάται η τοποθέτηση αυτοκόλλητων τύπων βινυλίου στα παράθυρα, προκειμένου να μειωθεί η αντανάκλαση στους υπολογιστές. Από την άλλη πλευρά, είναι σύνηθες ο τεχνητός φωτισμός να παράγεται μέσω των λαμπτήρων οροφής.

Ευελιξία

Αυτός ο τύπος χώρου πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες που έχουν τα μέλη μιας εταιρείας. Για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί σε κανονικό γραφείο, σε χώρο για καταιγισμό ιδεών ή ακόμη και σε αίθουσα συσκέψεων. Τα πάνελ και τα αρθρωτά σχέδια είναι ιδανικά για το σκοπό αυτό.

Χρήση χρωμάτων για τη διακόσμηση ενός χώρου coworking

Η επιλογή της χρωματικής παλέτας θα πρέπει να υπόκειται στο λογότυπο και τους τόνους της μάρκας, μια πτυχή που ενισχύει την εταιρική ταυτότητα. Ωστόσο, τα πολύ έντονα χρώματα δεν συνιστώνται για περιβάλλοντα συνεργασίας. Το λευκό, το γκρι ή το ανοιχτό καφέ είναι γενικά αποδεκτές επιλογές.

Ιδιωτικότητα

Εκτός από τους χώρους συνεδριάσεων, τα κοινόχρηστα δωμάτια ή την ανταλλαγή εμπειριών, είναι σημαντικό ο χώρος coworking να διαθέτει έναν ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που ευνοεί τη συγκέντρωση και τις συναντήσεις.

Βιωσιμότητα

Μια πτυχή που αποκτά κεντρική σημασία είναι η επίτευξη χώρων πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Τα οικολογικά υλικά για τα γραφεία, τις καρέκλες και άλλα έπιπλα είναι μια καλή επιλογή για να προσφέρετε έναν χώρο coworking με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Ευεξία

Τόσο τα κλασικά γραφεία όσο και οι χώροι coworking εστιάζουν όλο και περισσότερο στη δημιουργία χώρων αναψυχής που προάγουν τη χαλάρωση και την υγεία. Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στη δημιουργικότητα και τη γενική ευεξία.

Ορισμένα σχέδια διαθέτουν χώρους για συνεδρίες γιόγκα, γυμναστήριο και άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Coworking space decorated with bean bags
Οι χώροι συνεργασίας πρέπει να διαθέτουν χώρους για ομαδικές συναντήσεις.

Σημαντικές λεπτομέρειες

Εκτός από τα γενικά θέματα, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να υπάρχουν σε ένα γραφείο συνεργασίας. Αυτές είναι οι πτυχές που κάνουν τη διαφορά με άλλα περιβάλλοντα, όπως η καινοτομία, η οργάνωση και τα φυτά.

 • Χώρος γεύματος: Όπως κάθε γραφείο, έτσι και το coworking απαιτεί έναν χώρο για γεύμα. Εάν οι βάρδιες είναι πλήρους απασχόλησης, ένας λόγος παραπάνω!
 • Φυτά: Τα φυτά είναι απαραίτητα σε κάθε χώρο coworking. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που φέρνει ζωντάνια και ευεξία.
 • Πρωτότυπη διακόσμηση: Ο σχεδιασμός μπορεί να υπόκειται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα εκεί. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να αναζητήσετε μια καινοτόμο και περιεκτική διακόσμηση, προκειμένου να δημιουργηθεί άνεση μεταξύ των εργαζομένων από διαφορετικούς τομείς.
 • Καθαριότητα και τάξη: Πρόκειται για μια σημαντική πτυχή κάθε χώρου εργασίας.

Αναζητώντας το στυλ για να διακοσμήσετε τον χώρο coworking

Μια δυνατότητα διακόσμησης του χώρου συνεργατικής εργασίας είναι να επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο σύμπαν δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούν συχνά αυτά τα γραφεία. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστώνται μοντέρνα έπιπλα, παρέχοντας παράλληλα ένα μινιμαλιστικό στυλ.

Από την άλλη πλευρά, εάν η εταιρεία επιδιώκει να τοποθετηθεί στη βιωσιμότητα, θα είναι βασικό να υπάρχει βιώσιμη διακόσμηση. Το ξύλο θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη σε αυτή την εναλλακτική λύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • de Melo Costa, Danilo, de Oliveira Junior, Luiz,  AMBIENTES DE COWORKING COMO POTENCIALIZADORES DA INOVAÇÃO. Revista Pensamento Contemporâneo em Administração [Internet]. 2021;15(3):67-89. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441769583006
 • Borsani, Maria Silvia. “Materiales Ecológicos: Estrategias, Alcance Y Aplicación de Los Materiales Ecológicos Como Generadores de Hábitats Urbanos Sostenibles.” Mar. 2011. Web. 8 July 2022. Disponible en: https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/13759
 • Martín García, Alberto, Buitrago, Álex, Torres Ortiz, Lidia,  Trabajemos juntos: Coworking online y sincrónico en Twitch como muestra del potencial colaborativo del live-streaming. Revista de Comunicación [Internet]. 2022;21(1):49-65. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=589470678004
 • Spinuzzi, Clay, et al. “‘Coworking Is About Community’: But What Is ‘Community’ in Coworking?” Journal of Business and Technical Communication, vol. 33, no. 2, Apr. 2019, pp. 112–140, doi:10.1177/1050651918816357

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.