Τι είναι το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων;

Ο στόχος των ευρωπαϊκών συστημάτων επαλήθευσης φαρμάκων είναι η εύκολη αναγνώριση φαρμάκων εκτυπώνοντας κωδικούς και συνδέοντας συσκευές ασφαλείας στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας τους.
Τι είναι το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων;
Iván Losada

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από χειροπράκτη Iván Losada.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων είναι η απάντηση στην οδηγία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των παραποιημένων φαρμάκων. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι.

Οι κίνδυνοι από τα παραποιημένα φάρμακα

Τα πλαστά φάρμακα αποτελούν έγκλημα που αντιβαίνει στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην ίδια την κυβέρνηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι απατεώνες δεν πληρώνουν φόρους. Ωστόσο, οι μη ελεγχόμενες ουσίες ενέχουν επίσης σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Επομένως, τα άτομα που χρειάζονται φάρμακα μπορεί να καταναλώνουν πλαστά φάρμακα που δεν περιέχουν τις δραστικές ουσίες που χρειάζονται για τη θεραπεία της νόσου τους. Επίσης, ενδέχεται να καταναλώνουν τοξικά προϊόντα ή φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες.

Σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων: Στόχοι

χάπια σε φαρμακεία

Ο απώτερος στόχος του συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων είναι να καθοριστούν οι οδηγίες, το πλαίσιο ασφάλειας και οι τεχνικές αρχές των φαρμάκων. Όλα αυτά θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό και την επαλήθευση της γνησιότητας των φαρμάκων που διανέμονται μέσω των φαρμακείων. Επίσης, στοχεύει στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πώλησης πλαστών φαρμάκων.

Τα μέτρα ασφαλείας που υιοθετήθηκαν στοχεύουν στην εύκολη αναγνώριση των φαρμάκων εκτυπώνοντας κωδικούς και συσκευές ασφαλείας στις εξωτερικές επιφάνειες των συσκευασιών από τα φάρμακα. Αυτό αυξάνει τους ελέγχους στα φαρμακεία που διανέμουν φάρμακα από το διαδίκτυο.

Αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα δημιουργούν ένα μητρώο εισόδου και εξόδου από τα φαρμακεία και για εκείνα που λειτουργούν στο Διαδίκτυο, καθώς και αυτά στα νοσοκομεία – δημόσια και ιδιωτικά.

Τι παρέχει το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων;

 • Μοναδική κωδικοποίηση και ταυτοποίηση για κάθε φάρμακο.
 • Μια ενοποιημένη βάση δεδομένων για ολόκληρη τη βιομηχανία, το εμπόριο και τη διοίκηση.
 • Η επαλήθευση κάθε φαρμάκου στο σημείο διανομής.
 • Θα διευκολύνει την ασφάλεια των ασθενών και, ταυτόχρονα, θα προστατεύσει το απόρρητό τους.
 • Επιπλέον, θα εκμεταλλευτεί τα παγκόσμια οφέλη της καθολικής σηματοδότησης όλων των φαρμάκων.
 • Επίσης, θα παρέχει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό για κάθε φάρμακο.
 • Θα απλοποιήσει τα μέτρα ασφαλείας και, ταυτόχρονα, θα τα κάνει αξιόπιστα και ανθεκτικά.
 • Τέλος, θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή και θα περιλαμβάνει κάθε τομέα του φαρμακευτικού συστήματος.

Μέτρα ασφαλείας

χάπια και ταμπλέτες

Τα μέτρα ασφαλείας εγγυώνται την αυθεντικότητα των φαρμάκων μέσω του συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων. Συνολικά, υπάρχει για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και χρησιμεύει στον εντοπισμό φαρμακείων που πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στο διαδίκτυο.

Επίσης, θα εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι και πρότυπα σχετικά με τη σύνθεση φαρμάκων, τα δραστικά συστατικά, και τους εμπόρους. Τα κοντέινερς θα φέρουν συσκευές ασφαλείας που θα ονομάζονται “Datamatrix” που πρέπει να ενσωματωθούν στις γραμμές συναρμολόγησης της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ο στόχος είναι να επαληθευτεί η αυθεντικότητα και να αποφευχθεί η παραποίηση.

Χρήση

Συνολικά, οι ακόλουθοι οργανισμοί αποτελούν μέρος της ανάπτυξης και της εφαρμογής ευρωπαϊκών κανονισμών:

 • Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Εταιρειών
 • Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Χονδρεμπόρων
 • Ένωση για προσβάσιμα φάρμακα
 • Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο

Αυτό το σύστημα επαλήθευσης τέθηκε σε ισχύ στις 9 Φεβρουαρίου 2019, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τρία χρόνια εργασιών. Ωστόσο, ορισμένες ενέργειες εκκρεμούν για κάποιες χώρες προτού συμμορφωθούν πλήρως.

Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για να προσαρμόσει τις γραμμές παραγωγής της στις νέες απαιτήσεις που θέτει η έναρξη του νέου συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων. Επομένως, η συχνότητα εμφάνισης πλαστών φαρμάκων στην αγορά είναι πολύ χαμηλή και σχετίζεται πάντα με την πώληση φαρμάκων στο διαδίκτυο. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ένα καλό μέτρο ασφάλειας που θα ωφελήσει τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και το κράτος.

Συνολικά, αυτό το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων θα είναι ένας βασικός μηχανισμός για την αποτελεσματική ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.