7 Σπιτικές θεραπείες για να ενισχύσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας

Η ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων μας επιτρέπει να αποτρέψουμε κυκλοφορικές διαταραχές. Θα σας δώσουμε 7 σπιτικές θεραπείες που δοκιμάσετε σε αυτό το άρθρο!
7 Σπιτικές θεραπείες για να ενισχύσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου, 2021

Το κυκλοφορικό σύστημα πρέπει να είναι καθαρό και ισχυρό για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, οι οποίες κυμαίνονται από υψηλή χοληστερόλη έως θρόμβους αίματος ή καρδιακές προσβολές.  Τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματός μας και αξίζει να τα φροντίζουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για να τα ενισχύσετε.

Μην τις χάσετε!

Τι είναι τα αιμοφόρα αγγεία και σε τι χρησιμεύουν;

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι κοίλες, σωληνοειδείς δομές που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά και το συλλέγουν σε όλο το σώμα. Χωρίζονται σε τρεις κύριες ομάδες:

Αιμοφόρα αγγεία: Αρτηρίες

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα όργανα και μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Είναι παχιά και ελαστικά γιατί πρέπει να αντέχουν σε μεγάλη πίεση από το οξυγονωμένο αίμα.

Οι μύες στα τοιχώματα συστέλλονται και διαστέλλονται για να ελέγξουν την αρτηριακή πίεση και την ποσότητα αίματος που φτάνει σε κάθε όργανο.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

Αιμοφόρα αγγεία: Τριχοειδή

Αυτά τα αγγεία έχουν πολύ λεπτά τοιχώματα και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ αρτηριών και φλεβών. Μετακινούν ουσίες μεταξύ ιστών και αίματος.

Φλέβες

οι φλέβες είναι αιμοφόρα αγγεία

Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα αντίστροφα από τις αρτηρίες, από τα όργανα στην καρδιά και μετά στους πνεύμονες για να ανταλλάξουν διοξείδιο του άνθρακα με οξυγόνο.

Έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που εμποδίζουν το αίμα να ρέει προς τα πίσω.

Έτσι, για να συνοψίσουμε, το «μονοπάτι» που ακολουθεί το αίμα είναι η καρδιά, οι αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία, οι φλέβες και πάλι η καρδιά.

Τροφές που δυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για να είναι το σώμα μας σε άριστη κατάσταση. Αυτό ισχύει και για τα αιμοφόρα αγγεία. Εάν θέλετε να τα διατηρήσετε δυνατά και υγιή και να αποφύγετε να υποφέρετε από τυπικές καρδιαγγειακές παθήσεις, καλό είναι να καταναλώνετε τις ακόλουθες τροφές:

Μπρόκολο

7 Σπιτικές θεραπείες για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων

Πλούσιο στη βιταμίνη Ε, το μπρόκολο μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβων και να μειώσει τα επίπεδα θρόμβων στο αίμα. Επιπλέον, το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και της χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, αυτό το λαχανικό που ανήκει στην ομάδα των σταυρανθών περιέχει λουτεΐνη, μια ουσία που αποτρέπει την πρόωρη φθορά των μαλακών ιστών των ματιών. Έτσι, βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης καταρράκτη.

Ρόδι

Ένα κομμένο ρόδι.

Τα αντιοξειδωτικά αυτού του φρούτου χρησιμεύουν για την εξάλειψη οποιουδήποτε προβλήματος βλάπτει τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μισού φλιτζανιού από το χυμό αυτού του φρούτου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης επιβλαβών ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία.

Συνιστάται για όσους πάσχουν από υπέρταση και διαβήτη. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ετοιμάσετε τον χυμό που θα καταναλωθεί αμέσως, γιατί όσο περνάει ο καιρός χάνει τα θρεπτικά του συστατικά.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο πλάσμα και στο ήπαρ αυξάνοντας τη σύνθεση των χολικών οξέων. Επιπλέον, η ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutritional Biochemistry σημείωσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να αυξηθούν εάν χορηγηθεί με ινσουλίνη.

Κρεμμύδι

7 Σπιτικές θεραπείες για να ενισχύσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας

Τα κρεμμύδια μας παρέχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι θειικές ενώσεις τους είναι τέλεια αντιπηκτικά που αυξάνουν επίσης την καλή χοληστερόλη.

Με τη σειρά τους, είναι αντιφλεγμονώδη και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας που προκαλεί αθηροσκλήρωση. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας αυτού του λαχανικού θα βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας να είναι υγιή και ελαστικά.

Επιπλέον, τα κρεμμύδια συνιστώνται και σε διαβητικούς ασθενείς. Οι ιδιότητές τους είναι μεγαλύτερες αν καταναλωθούν ωμά.

Ντομάτες

Αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν τις φλέβες και τις αρτηρίες και εξουδετερώνουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Αυτό οφείλεται στις υψηλές τους ποσότητες λυκοπενίου, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μπλοκαρίσματος στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οι ντομάτες μειώνουν τα επίπεδα της οξειδωμένης χοληστερόλης και δρουν ως μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή σοταρισμένα και θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη τους.

Παντζάρια

Ρεμόλαχα

Η κύρια ένωσή τους, η βεταΐνη, χρησιμεύει για την εξουδετέρωση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με τις εγκεφαλοαγγειακές και καρδιακές παθήσεις. Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό στα παντζάρια είναι το φολικό οξύ, το οποίο επίσης κάνει την ίδια δουλειά.

Ο χυμός αυτού του λαχανικού διεγείρει τον καθαρισμό των κυττάρων και βελτιώνει τη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Άλλες τροφές που κάνουν καλό στα αιμοφόρα αγγεία σας

φράουλες 7 Σπιτικές θεραπείες για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων

Εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε να καταναλώσετε τα εξής:

 • Πορτοκάλια
 • Κεράσια
 • Μαγιά μπύρας
 • Καρπούζι
 • Φράουλες

Μια εξαιρετική θεραπεία για να καθαρίσετε τα αιμοφόρα αγγεία

Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι πολύ υψηλά, εάν έχετε διαβήτη ή εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων στην οικογένειά σας, αυτή η θεραπεία είναι ιδανική για εσάς. Επίσης, είναι ωφέλιμο αν σας ενδιαφέρει να απολαύσετε μια πιο υγιή ζωή και τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι κακές καθημερινές συνήθειες, όπως η έλλειψη άσκησης, μια διατροφή γεμάτη λιπαρά και σάκχαρα, και η καθιστική ζωή, οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να ασκείστε τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη αυτής της σπιτικής θεραπείας.

Συστατικά

 • Οκτώ σκελίδες σκόρδο
 • Οκτώ λεμόνια
 • 6 λίτρα νερό

Πώς να τη φτιάξετε

σκορδο 7 Σπιτικές θεραπείες για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων
 • Αρχικά, χωρίστε τις σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδίστε και καθαρίστε την καθεμία.
 • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει.
 • Εν τω μεταξύ, κόψτε τα λεμόνια σε φέτες.
 • Όταν το νερό πάρει βράση, προσθέτουμε τα λεμόνια.
 • Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε το σκόρδο όσο το δυνατόν μικρότερο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή τροφίμων).
 • Στη συνέχεια, προσθέστε τα στο νερό και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά.
 • Αφαιρέστε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, το φυλάμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις

 • Με ένα σταγονόμετρο παίρνουμε 50 ml από το μείγμα (μόνο το υγρό μέρος). Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρότερη δόση για τις πρώτες ημέρες και να αυξήσετε.
 • Καταναλώστε πριν το πρωινό και μην χάσετε ούτε μια μέρα.
 • Ολοκληρώστε τη θεραπεία για 40 συνεχόμενες ημέρες.

Καλές συνήθειες που βοηθούν στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων

Οι τροφές και οι θεραπείες που αναφέρονται παραπάνω βοηθούν στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων σας και προάγουν την υγιή κυκλοφορία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές συστάσεις που μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Εκτός από την τακτική άσκηση και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα εάν είστε καπνιστής. Τα τσιγάρα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που επηρεάζουν πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων.

Δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ, η γιόγκα και η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα σας θα είναι πιο καθαρό και θα μειώσετε το συσσωρευμένο λίπος. Η ποιότητα της ζωής σας θα βελτιωθεί με κάθε τρόπο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Giele, H., & Barton, R. (2015). Blood vessels. In Disorders of the Hand: Volume 1: Hand Injuries(pp. 1–21). Springer-Verlag London Ltd. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6554-5_1
 • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011, December). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019
 • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Slimestad, R., Fossen, T., & Vågen, I. M. (2007, December 12). Onions: A source of unique dietary flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0712503
 • Yahia, E. M., & Brecht, J. K. (2012). Tomatoes. In Crop Post-Harvest: Science and Technology: Perishables (pp. 5–23). Wiley-Blackwell. https://doi.org/10.1002/9781444354652.ch2

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.