Απαλλαγείτε από τα αέρια με αυτές τις εύκολες ασκήσεις

Η συσσώρευση αερίων στο έντερο από τις τροφές μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη άσκησης. Οι παρακάτω ασκήσεις μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες για να απαλλαγείτε από τα αέρια.
Απαλλαγείτε από τα αέρια με αυτές τις εύκολες ασκήσεις
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Απαλλαγείτε από τα αέρια με αυτές τις εύκολες ασκήσεις. Αν έχετε συχνά τυμπανισμό, ίσως να μην έχετε σκεφτεί ως τώρα ότι υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απαλλαγείτε από τα αέρια αντί να πάρετε φάρμακα. Αν και υπάρχουν κάθε είδους φάρμακα διαθέσιμα στο εμπόριο, είναι πάντα καλύτερο να δοκιμάσετε κάτι πιο φυσικό για να απαλλαγείτε από τα αέρια.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μερικές ασκήσεις που είναι πολύ αποτελεσματικές για να απαλλαγείτε από τα αέρια. Αν και δεν σας υποσχόμαστε ότι όλες θα είναι αποτελεσματικές για σας, σας ενθαρρύνουμε να τις δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί!

Οι παρακάτω ασκήσεις είναι ιδανικές για τις περιπτώσεις στις οποίες αισθάνεστε δυσφορία λόγω αερίων παγιδευμένων στο έντερο και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση.

Απαλλαγείτε από τα αέρια με αυτές τις εύκολες ασκήσεις

1. Στάση του παιδιού

Απαλλαγείτε από τα αέρια με τη στάση του παιδιού

Ίσως γνωρίζετε ήδη αυτή τη στάση της γιόγκα, που είναι επίσης γνωστή ως Balasana.

 • Για τη στάση αυτή γονατίζετε και έπειτα φέρνετε τους γλουτούς σας πάνω στις φτέρνες σας.
 • Στη συνέχεια τεντώνετε τα χέρια σας μπροστά σας.

Συνιστούμε να παραμείνετε σε αυτή τη στάση για τουλάχιστον δύο λεπτά. Έτσι μπορείτε να χαλαρώσετε το σώμα σας και να απαλλαγείτε από τα αέρια. Η στάση αυτή μπορεί να γίνει και ανάσκελα.

 • Ξαπλώστε, αγκαλιάστε τα γόνατά σας με τα χέρια σας και φέρτε τα στο στήθος σας. Αρχίστε να λικνίζεστε μπρος-πίσω.
 • Αν μπορείτε να φέρετε τα χέρια σας στα πέλματά σας, ακόμα καλύτερα.

2. Η στάση που ανακουφίζει από τα αέρια

Απαλλαγείτε από τα αέρια με γιόγκα

Η ονομασία αυτής της στάσης τα λέει όλα. Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στάσεις για να απαλλαγείτε από τα αέρια.

 • Ξαπλώστε ανάσκελα και τεντώστε τα πόδια σας. Λυγίστε το ένα και φέρτε το με τα χέρια σας κοντά στο στήθος σας.
 • Η στάση αυτή θυμίζει τη στάση του παιδιού ανάσκελα. Όσο πιο κοντά στο σώμα σας φέρετε το γόνατό σας, τόσο καλύτερα.
 • Πρέπει να μείνετε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον τριάντα δευτερόλεπτα.
 • Παραλλαγή: ενώ αγκαλιάζετε το γόνατό σας, προσπαθήστε να το ακουμπήσετε στη μύτη σας. Αυτό θα κάνει την άσκηση πιο έντονη και πιο αποτελεσματική.

3. Η στάση του αρότρου

Απαλλαγείτε από τα αέρια με τη στάση του αρότρου

Η στάση του αρότρου χρησιμοποιείται πολύ στη γιόγκα και είναι μια εξαιρετική άσκηση για να απαλλαγείτε από τα αέρια.

 • Ξαπλώστε ανάσκελα και τεντώστε τα πόδια σας προς τα πάνω.
 • Αν μπορείτε, ανασηκώστε το σώμα σας έτσι ώστε να στηρίζεστε μονάχα στο πάνω μέρος της πλάτης σας.

Στην αρχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να στηρίξετε τη μέση σας. Έπειτα, σταδιακά προσπαθήστε να φέρετε τα πόδια σας τεντωμένα πάνω και πίσω από την κορυφή του κεφαλιού σας.

Αν είναι πιο άνετο για σας, μπορείτε να αφήσετε τα χέρια σας εκεί που είναι. Άλλοι προτιμούν να φέρνουν τα χέρια τους στο πλάι τους. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνετε αυτή τη στάση. Αν έχετε προβλήματα στον αυχένα, μην κάνετε αυτή τη στάση. Διαφορετικά, η συγκεκριμένη στάση είναι πολύ αποτελεσματική για να απαλλαγείτε από τα αέρια.

4. Η στάση της καμήλας

Απαλλαγείτε από τα αέρια με τη στάση της καμήλας

Αυτή η τελευταία άσκηση έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα.

 • Γονατίστε αλλά χωρίς να καθίσετε πάνω στις φτέρνες σας. Αφήστε τα χέρια σας στο πλάι σας και λυγίστε το σώμα σας προς τα πίσω.
 • Η ιδέα είναι να σχηματίσετε με το σώμα σας ένα τόξο φέρνοντας τα χέρια σας στις φτέρνες σας.

Για να κάνετε τη στάση πιο άνετη, φροντίστε το κεφάλι σας να είναι χαλαρό. Μπορείτε να έχετε το πάνω μέρος των πελμάτων σας στο πάτωμα ή να στηρίζεστε στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Πληροφορίες για να απαλλαγείτε από τα αέρια με αυτές τις εύκολες ασκήσεις

Αν και οι αιτίες συσσώρευσης αερίων μπορεί να ποικίλλουν, η διατροφή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες. Το να καταναλώνετε πολλές επεξεργασμένες τροφές, το να τρώτε βιαστικά ή το να καταναλώνετε τροφές που τείνουν να δημιουργούν αέρια (φασόλια ή μπρόκολο) μπορεί να αποτελούν αιτίες τυμπανισμού.

Ωστόσο άλλες φορές τα αέρια οφείλονται σε τροφικές δυσανεξίες, στη δυσκοιλιότητα ή σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν και τα αέρια μπορούν να ελεγχθούν, αν πονάτε και αισθάνεστε δυσφορία, οι παραπάνω ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να προκαλέσει αέρια. Οι παραπάνω ασκήσεις δεν είναι καλές μόνο για να απαλλαγείτε από τα αέρια με ασκήσεις αλλά και για να βάλετε το σώμα σας σε κίνηση. Ξέρουμε, μερικές φορές τα αέρια προκαλούν πόνο. Λοιπόν, ποια άσκηση θα χρησιμοποιήσετε;

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.