Η ταχυκαρδία και η ανησυχία: Ποια είναι η σχέση τους;

Η ταχυκαρδία και η ανησυχία συνδέονται στενά και αποτελούν σημάδι πως δε διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας. Πρόκειται για μια προειδοποίηση, παρά για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η ταχυκαρδία και η ανησυχία: Ποια είναι η σχέση τους;

Τελευταία ενημέρωση: 27 Μαρτίου, 2021

Η ταχυκαρδία και η ανησυχία είναι αρκετά συχνές. Ο λόγος είναι πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής προάγει το άγχος. Αυτό που οδηγεί σε κάθε είδους σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η ταχυκαρδία που οφείλεται στην ανησυχία δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και, συνήθως, δεν έχει μεγάλες συνέπειες. Ωστόσο, η ανησυχία μπορεί να γίνει χρόνια και ν’ αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για άλλες σοβαρότερες παθήσεις.

Αυτό το είδος ταχυκαρδίας συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και φεύγει. Όμως, κάποιοι άνθρωποι νομίζουν πως παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή έχουν κάποια επικίνδυνη πάθηση. Έτσι, είναι σημαντικό να μάθετε ν’ αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε ό,τι σας συμβαίνει.

Η ανησυχία και η υγεία της καρδιάς

Τα άτομα με ανησυχία είναι πιο πιθανό ν’ αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Η ανησυχία είναι φυσιολογική όταν συμβαίνει ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα που ενέχει κίνδυνο. Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει ένα τέτοιο επεισόδιο κάποια στιγμή.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τη συνεχόμενη ανησυχία, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Χρόνια ανησυχία έχετε όταν βιώνετε συμπτώματα για πάνω από έξι μήνες. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 5%-11% του πληθυσμού υποφέρει από αυτό το πρόβλημα.

Η χρόνια ανησυχία στρεσάρει την καρδιά και μπορεί να αποδυναμώσει το καρδιαγγειακό σύστημα μακροπρόθεσμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες και οι ουσίες που απελευθερώνονται σε αγχωτικές καταστάσεις αυξάνουν την πίεση ή την αγγειοσυστολή.

Γυναίκα δαγκώνει τα νύχια της
Η ανησυχία είναι απαραίτητη για να επιβιώσουμε, αν και σε περιορισμένες δόσεις, όχι συνεχώς.

Ταχυκαρδία

Αυτή ορίζεται ως αύξηση των χτύπων της καρδιάς, όταν η καρδιά χτυπά ταχύτερα από το φυσιολογικό. Σε ένα υγιές άτομο σε κατάσταση ηρεμίας οι χτύποι κυμαίνονται από 60 έως 100 ανά λεπτό. Όμως, η καρδιά ενός ατόμου με ταχυκαρδία ξεπερνά τους 100 παλμούς το λεπτό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ταχυκαρδίας. Επιπλέον, κατηγοριοποιούνται σε δύο μεγάλες ομάδες ανάλογα από ποια περιοχή της καρδιάς προέρχονται:

  • Η κολπική ταχυκαρδία προέρχεται από τους άνω θαλάμους της καρδιάς που ονομάζονται κόλποι.
  • Η κοιλιακή ταχυκαρδία ξεκινά από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς που ονομάζονται κοιλίες.

Η ταχυκαρδία λόγω ανησυχίας είναι συχνή, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία αύξησης του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή πάθηση, υπέρταση, διαβήτη, άπνοια ύπνου, προβλήματα με τον θυρεοειδή, αναιμία, ή στη χρήση ουσιών. Έτσι, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας αν βιώσετε προβλήματα.

Η ταχυκαρδία και η ανησυχία

Η καρδιά δε μπορεί να στείλει αποτελεσματικά οξυγονωμένο αίμα στο υπόλοιπο σώμα όταν είναι πολύ υψηλοί οι παλμοί της. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν τότε είναι οι συσπάσεις, η δυσκολία στην αναπνοή, ίλιγγος και ζάλη, κούραση, αδυναμία, πόνος στο στήθος, λιποθυμία.

Η ανησυχία από την άλλη, μας βάζει σε μια κατάσταση νευρικότητας, αεικινησίας, ή ταραχής. Υπάρχει ένα αίσθημα φόβου ή πως κάτι κακό θα συμβεί. Παραδείγματος χάρη, επιταχύνεται η αναπνοή, υπάρχει τρέμουλο, ιδρώτας, κούραση, και αδυναμία.

Άλλα λιγότερο εμφανή συμπτώματα είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα και η δυσκολία στον ύπνοΈνα άτομο με χρόνια ανησυχία νιώθει ότι δε μπορεί να διώξει από το μυαλό του τις απειλητικές σκέψεις. Η ανησυχία οδηγεί σε σωματικές αλλαγές και σε διάφορες παθολογίες.

Άνδρας ανασαίνει σε σακούλα
Η ανησυχία έχει πολλά συμπτώματα που βασίζονται στη μόνιμη εγρήγορση.

Η ταχυκαρδία και η ανησυχία – Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η ταχυκαρδία λόγω ανησυχίας είναι κοινή και δε φεύγει μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο τα συναισθήματα. Έτσι, αρχικά, θα πρέπει να καταλάβετε πως οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται εξαιτίας της ανησυχίας.

Σε στιγμές σαν αυτές, είναι καλύτερο να βρείτε μια ξεκούραστη θέση και ν’ αναπνέετε αργά και βαθιά για λίγα λεπτά. Επίσης, προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας ευχάριστες εικόνες, όπως ένα γαλήνιο τοπίο, ένα ευχάριστο γεγονός, ή ένα πρόσωπο που σας δίνει θάρρος.

Η καρδιά σας θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά από λίγο. Οι επαγγελματίες συνιστούν την κατανάλωση μαγνησίου στη διατροφή σας και τη μείωση της καφεΐνης, του αλκοόλ, και του καπνού. Επιπλέον, η τακτική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα αντίδοτα για την ανησυχία, καθώς επίσης προστατεύει και την καρδιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Olivi, R. H. (2013). Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. Revista médica clínica las Condes, 24(3), 359-373.
  • Pablos-Herrero, E., Fabra-Noguera, A. M., & Montserrat-Izquierdo, M. E. (2013). Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN-Medicina de Familia, 39(1), 56-58.
  • de Matteis, M., & Villamor, I. B. (2015). Protocolo diagnóstico y terapéutico de la ansiedad aguda. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(84), 5036-5040.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.