Θεραπεία για τη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων

Οι μαύροι κύκλοι είναι ένα κοινό σημάδι κόπωσης αλλά μπορεί να δείχνουν και αναπνευστικά προβλήματα, υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και, φυσικά, φτωχή διαχείριση άγχους.
Θεραπεία για τη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων. Παρότι οι μαύροι κύκλοι είναι δυνατό να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν ορισμένες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να τους κρύψετε, ακόμη και να τους εξαφανίσετε.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε να συμπληρώνετε αυτές τις θεραπείες με καλές συνήθειες, ειδικά καλή ξεκούραση και σωστή διατροφή. Επίσης, οι κύκλοι αυτοί δεν δείχνουν μόνο έλλειψη ύπνου, αλλά και την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Θεραπεία για τη μείωσης της εμφάνισης των μαύρων κύκλων

1. Καθαρίστε το πρόσωπό σας.

Γυναίκα πλένει το πρόσωπό της

Θα πρέπει να καθαρίσετε το πρόσωπό σας πρώτα προκειμένου ν’ απορροφήσει καλά τα συστατικά της θεραπείας.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, θα πρέπει να πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό και σαπούνι. Έτσι, θα αφαιρέσετε τις ακαθαρσίες. Επιπλέον, το δέρμα σας θα φαίνεται ξεκούραστο και φρέσκο.

2. Μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων – Τοποθετήστε δροσερές υγρές πετσέτες πάνω στα μάτια σας.

Τοποθετήστε υγρές πετσέτες στο ψυγείο για λίγα λεπτά. Μην τις αφήσετε να παγώσουν. Απλώς αφήστε τις να κρυώσουν λίγο και έπειτα βάλτε τις πάνω στο μέτωπό σας και τα μάτια σας πριν πάτε για ύπνο. Αυτή είναι μια εναλλακτική εκδοχή της μάσκας ζελέ για τα μάτια.

Θα πρέπει να αφήσετε την πετσέτα στα μάτια σας για περίπου 5 με 6 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, βάλτε τη και πάλι πάνω στα μάτια σας. Αν επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο θα βοηθήσετε στη μείωση των κύκλων και στην ξεκούραση των ματιών.

3. Τοποθετήστε σακούλες με τσάι στα μάτια σας.

Μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων

Ορισμένα τσάγια βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης μαύρων κύκλων και σακουλών κάτω από τα μάτια.

Παρασκευάστε ένα τσάι ή ένα έγχυμα της επιλογής σας. Μόλις κρυώσει, σουρώστε ελάχιστα το σακουλάκι και τοποθετήστε το πάνω από τους μαύρους κύκλους για 20 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστά. Εφόσον περάσει ο χρόνος, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας για ν’ απαλλαγείτε από τα υπολείμματα του τσαγιού.

Τα σακουλάκια χαμομηλιού είναι ιδανικά για τους μαύρους κύκλους επειδή αποσυμφορούν και μειώνουν τη φλεγμονή, μειώνοντας δραστικά τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Θα νιώσετε και πιο ήρεμοι/ες μετά τη χρήση τους.

4. Μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων – Τοποθετήστε φέτες αγγουριού.

Πρόκειται για ένα πασίγνωστο κόλπο για τους μαύρους κύκλους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε δυο φέτες από ένα φρέσκο αγγούρι και να τις κόψετε έπειτα στη μέση. Τοποθετήστε τις πάνω από τους μαύρους κύκλους.

5. Κάντε ένα μασάζ με λάδι.

Καρύδα κομμένη

Εφαρμόζοντας ορισμένα έλαια όπως καρύδας, μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση μαύρων κύκλων και άλλων σημαδιών γήρανσης.

Κάντε ένα μασάζ κάτω από τα μάτια σας με το ακόλουθο μείγμα: μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και μια κουταλιά της σούπας λάδι αμυγδάλου. Αφότου κάνετε το μασάζ, αφήστε τα έλαια για είκοσι λεπτά.

Αυτό δε θα σας βοηθήσει να μειώσετε την εμφάνιση των μαύρων κύκλων και να ενυδατώσετε το δέρμα σας μόνο, αλλά και να προάγετε την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.

Και αν δεν εξαφανιστούν οι μαύροι κύκλοι μου;

Αν δεν εξαφανιστούν με τις θεραπείες που προαναφέραμε, τότε το σώμα σας σάς λέει ότι χρειάζεται ξεκούραση. Παρακάτω, θα μοιραστούμε λίγες επιπρόσθετες προτάσεις.

Αρχικά, θα πρέπει να δοκιμάσετε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες την ημέραΕίναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την εξουδετέρωση των κύκλων. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα ματιών.

Προσπαθήστε ν’ αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοολούχων και καφεϊνούχων ποτών, καθώς οι κύκλοι θα γίνουν περισσότερο παρατηρήσιμοι. Βάλτε τα δυνατά σας να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Να γυμνάζεστε και να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα, καθώς και αυτά ωφελούν το σώμα σας.

Συμπεράσματα

Οι μαύροι κύκλοι μπορούν να είναι αρκετά ή λιγότερο παρατηρήσιμοι. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως είναι πάντα αρκετά άσχημοι. Πέραν απ’ ό,τι μπορεί να κάνει το μακιγιάζ για να τους κρύψετε, θα πρέπει να δοκιμάσετε ορισμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στην ολική εξαφάνισή τους.

Οι επιλογές που μοιραστήκαμε μαζί σας, θα σας επιτρέψουν να φροντίσετε τον εαυτό σας και να κάνετε το δέρμα σας να λάμψει. Συμπεριλάβετέ τις στη ρουτίνα ομορφιάς σας προκειμένου να λάβετε τα φυσικά και συναισθηματικά οφέλη τους!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
  • Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment. J Cutan Aesthet Surg. 2016;9(2):65–72. doi:10.4103/0974-2077.184046
  • Kappally, S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2015). Coconut oil – A review of potencial applications. Journal for Drugs and Medicines. https://doi.org/10.15254/H.J.D.Med.7.2015.149
  • John Hopkins Medicine. How to Get Rid of Bags Under Your Eyes. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/how-to-get-rid-of-bags-under-your-eyes
  • Int J Mol Med. Author manuscript; available in PMC 2010 Dec 1. Published in final edited form as: Int J Mol Med. 2010 Dec; 26(6): 935–940. Chamomile, an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. doi: 10.3892/ijmm_00000545
  • African Journal of Biotechnology Vol. 10(7), pp. 1206-1216, 14 February, 2011. Exploring cucumber extract for skin rejuvenation. Available online at http://www.academicjournals.org/AJB DOI: 10.5897/AJB10.1072
  • Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. doi: 10.1016/j.fitote.2012.10.003. Epub 2012 Oct 23.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.