Τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη της αεροβικής άσκησης

Για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από την αεροβική άσκηση, είναι σημαντικό να τη συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και να ακολουθήσετε ταυτόχρονα μια υγιεινή διατροφή. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας για να σας δώσει κίνητρο.
Τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη της αεροβικής άσκησης
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αεροβική άσκηση βοηθάει στην καύση του λίπους.  Είναι ιδανική λοιπόν ιδιαίτερα για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος ή περιττό λίπος. Βέβαια αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη της αεροβικής άσκησης.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν αυτή τη μορφή άσκησης έχουν αυτό και μόνο ως στόχο, σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε ότι η αεροβική άσκηση προσφέρει πολύ ευρύτερα οφέλη. Χάρη στην αεροβική άσκηση, όχι μόνο κάνουμε καλό στο σώμα μας, αλλά έχουμε και ψυχολογικά οφέλη.

Οφέλη της αεροβικής άσκησης και σωματική υγεία

Θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας τα οφέλη της αεροβικής άσκησης για τη σωματική μας υγεία. Πιθανώς ήδη τα γνωρίζετε ή έχετε ακούσει έστω κάποια από αυτά. Ωστόσο, αξίζει να τα θυμηθούμε, διότι, όπως έχουμε αναφέρει, η αεροβική άσκηση κάνει πολύ περισσότερα από απλά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

 

Σας συνιστούμε να διαβάσετε: Δύο δίαιτες που επιταχύνουν το μεταβολισμό και βοηθούν να χάσετε βάρος

 

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την αντοχή σας

οφέλη της αεροβικής άσκησης

Μια θετική πτυχή της αεροβικής άσκησης είναι ότι αυξάνει κατακόρυφα την αντοχή σας.

Έχετε πάει για ψώνια και εξαντλήστε στο δρόμο; Ή μήπως έχετε διαπιστώσει ότι όταν ανεβαίνετε σκαλιά σας κόβεται η ανάσα; Αυτή είναι η έλλειψη αντοχής.

Χάρη στην αεροβική άσκηση, αυτό μπορεί να διορθωθεί. Ωστόσο, πρέπει να ασκείστε τακτικά με αυτό το είδος άσκησης.

 • Με την πάροδο του χρόνου, η χωρητικότητα των πνευμόνων σας θα αυξηθεί και θα παρατηρήσετε ότι είναι λιγότερο δύσκολο να ανεβείτε ανηφόρες ή σκάλες και ότι μπορείτε να τρέξετε για περισσότερο, χωρίς να εξαντληθείτε αμέσως.

Μας βοηθά να απαλλαγούμε από το λίπος

Είτε εξαιτίας της διατροφής μας είτε λόγω της σωματικής μας κράσης, το λίπος συσσωρεύεται σε ανεπιθύμητες περιοχές του σώματός μας. Η αεροβική άσκηση είναι επομένως μια εξαιρετική επιλογή.

Βεβαίως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η απώλεια λίπους δεν θα είναι τοπική και θα πάρει αρκετό χρόνο να εκδηλωθεί σε μερικές προβληματικές περιοχές.

 • Επομένως είναι  σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιμείνουμε και να είμαστε πολύ υπομονετικοί.
 • Μπορεί να χάσετε βάρος από την κοιλιά σας, αλλά ίσως να μην μπορείτε να το δείτε μέχρι να έχετε κάνει αρκετούς μήνες κανονικής αεροβικής άσκησης μαζί με πρόγραμμα υγιεινής διατροφής .

Υπάρχουν πολλά είδη αεροβικής άσκησης

οφέλη της αεροβικής άσκησης

Μια άλλη θετική πτυχή της αεροβικής άσκησης είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ώστε να μπορείτε να επιλέξετε εκείνη που σας αρέσει περισσότερο, και ως εκ τούτου αυτή που σας παρακινεί περισσότερο.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

 • Ποδήλατο (στατικό ή μη)
 • Περπάτημα (σε διάδρομο ή στη φύση)
 • Τρέξιμο (στο γυμναστήριο ή σε εξωτερικό χώρο)
 • Zumba
 • Μαθήματα αεροβικής

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά είναι εύκολα είδη άσκησης που όλοι γνωρίζουμε. Εάν επιλέξετε, για παράδειγμα, το τρέξιμο, έχετε την επιλογή να το κάνετε σε εξωτερικούς χώρους ή στο γυμναστήριο.

Το καλό με το γυμναστήριο είναι ότι μπορείτε να πάτε σε μαθήματα που έχουν κάποιον καθοδηγητή-γυμναστή. Η πληρωμή για αυτή την υπηρεσία θα ενισχύσει το κίνητρό σας.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε άσκηση από μόνοι σας σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να σας βοηθήσει η λήψη ορισμένων εφαρμογών για το κινητό. Αυτές οι εφαρμογές θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την πρόοδό σας ή να συμπεριλάβετε έναν φίλο στη δραστηριότητά σας.

 • Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακινήσετε εσείς τον εαυτό σας.
 • Αν είστε απόλυτα εξαρτημένοι από άλλους, δεν θα είστε τόσο επίμονοι όσο πρέπει να είστε για να επιτύχετε τις φυσικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε.

 

Δείτε επίσης: 7 συμβουλές για να κάψετε το λίπος και να χτίσετε μυς

 

Η αεροβική άσκηση είναι πολύ καλή για το μυαλό σας

Η αεροβική άσκηση μας βοηθά να κερδίσουμε περισσότερη δύναμη, να χάσουμε βάρος. Ακόμη, μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να τρώμε πιο υγιεινά. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα οφέλη που δεν είναι ορατά, αλλά θα παρατηρήσετε: τα ψυχολογικά οφέλη.

 • Η αεροβική άσκηση είναι ιδανική για να καθαρίσετε το μυαλό σας και να ξεφορτωθείτε το στρες από τη ζωή σας.
 • Όταν ασκούμαστε, απελευθερώνουμε οξυτοκίνη, η οποία μας χαλαρώνει και μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Ως αποτέλεσμα, βάζοντας την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα βελτιώνετε μακροπρόθεσμα την ψυχική σας ευεξία.

Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν ταυτόχρονα να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας ή να την διατηρήσετε σε υγιές επίπεδο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση συνιστάται ιδιαίτερα για εκείνους που περνούν από μια δύσκολη στιγμή ή που υποφέρουν από κατάθλιψη. Αν έχετε άγχος ή πάσχετε από σχετικές αγχώδεις διαταραχές, θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Συμπεριλαμβάνετε ήδη αεροβική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα; Τη συνδυάζετε με βάρη ή άλλες μορφές άσκησης; Αν η απάντηση σ’αυτό είναι ναι, θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την εμπειρία σας.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να έχουν πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους και να είναι πολύ χαρούμενοι. Πρέπει να υπάρχει λόγος για αυτό, σωστά;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.