Βλεφαρίδες που πέφτουν; Αιτίες και φυσικές θεραπείες

Γνωρίζατε ότι οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω μη ισορροπημένης διατροφής μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα βλεφαρίδες που πέφτουν; Βάλτε στόχο να βελτιώσετε τη διατροφή σας για να προλάβετε αυτό το πρόβλημα.
Βλεφαρίδες που πέφτουν; Αιτίες και φυσικές θεραπείες
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι βλεφαρίδες που πέφτουν μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα, αφού οι βλεφαρίδες έχουν έναν προστατευτικό ρόλο που πολλοί από μας παίρνουμε ανάλαφρα. Χάρη στη θέση τους κατά μήκος των βλεφάρων, δεν επιτρέπουν σε διάφορα σωματίδια να μπουν στα μάτια.

Οι βλεφαρίδες πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στον κόσμο της ομορφιάς, κυρίως επειδή οι μακριές, καμπυλωτές βλεφαρίδες ομορφαίνουν το βλέμμα και το κάνουν πιο ελκυστικό.

Αν και το μέγεθος και η πυκνότητα των βλεφαρίδων ποικίλλουν για κάθε άτομο, σχεδόν όλοι θέλουν βλεφαρίδες πυκνές και έντονες.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως και για τα μαλλιά, υπάρχουν παράγοντες που αποδυναμώνουν τις βλεφαρίδες και τις κάνουν να πέφτουν.

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μονάχα αισθητικό πρόβλημα. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις στα μάτια.

Λόγω αυτού, σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικές αιτίες για τις βλεφαρίδες που πέφτουν καθώς και κάποιες φυσικές θεραπείες που θα τις δυναμώσουν.

Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω!

Βλεφαρίδες που πέφτουν: Αιτίες

Οι βλεφαρίδες μπορεί να πέφτουν για έναν ή για περισσότερους λόγους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία δεν είναι μόνο μία.

Υπερβολικό μακιγιάζ

Η χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντων μακιγιάζ είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι βλεφαρίδες γίνονται εύθραυστες και πέφτουν.

Η μάσκαρα χαμηλής ποιότητας και η αδιάβροχη μάσκαρα καθώς και τα ψαλίδια βλεφαρίδων τείνουν να αποδυναμώνουν τις βλεφαρίδες και τελικά οδηγούν σε βλεφαρίδες που πέφτουν.

Ύπνος χωρίς αφαίρεση του μακιγιάζ

Βλεφαρίδες που πέφτουν - Γυναίκα κοιμάται με μακιγιάζ

Οι βλεφαρίδες, όπως τα μαλλιά, πρέπει να είναι καθαρές από ξένα σώματα για να μπορούν να αναπνέουν κανονικά.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το να πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να αφαιρείτε το μακιγιάζ κάνει τις βλεφαρίδες εύθραυστες, σε τέτοιο βαθμό που πέφτουν και μάλιστα με ανησυχητικό ρυθμό.

Αλλεργίες στο μακιγιάζ

Κάθε τύπος δέρματος είναι διαφορετικός. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη χρήση ορισμένων καλλυντικών προϊόντων.

Αν η μάσκαρα που χρησιμοποιείτε είναι υπερβολικά επιθετική με τις ρίζες των βλεφαρίδων σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλεφαρίδες που πέφτουν.

Άγχος

Η συνεχής έκθεση σε αγχογόνες καταστάσεις συνδέεται με την τριχόπτωση και με βλεφαρίδες που πέφτουν.

Δεν υπάρχει εξωτερική θεραπεία για αυτά τα προβλήματα, εκτός από την περίπτωση που κάποιος εξωτερικός παράγοντας προκαλεί άμεσα συναισθηματική ανισορροπία.

Διατροφικές ελλείψεις

Βλεφαρίδες που πέφτουν - Θαλασσινά, ξηροί καρποί και λαχανικά

Η ανεπαρκής απορρόφηση ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει την ανάπτυξη των βλεφαρίδων και μπορεί να οδηγήσει σε βλεφαρίδες που πέφτουν.

Φροντίστε να περιλαμβάνετε πηγές των παρακάτω θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας:

 • Βιταμίνες Α, Β και Ε.
 • Μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και σίδηρο.
 • Λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.
 • Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Ορμονικές αλλαγές

Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των βλεφαρίδων. Σας θυμίζουμε ότι, αν και δεν τις σκεφτόμαστε πολύ, οι ορμόνες ευθύνονται για τη ρύθμιση πολλών διαδικασιών στο σώμα μας.

Φυσικές θεραπείες για τις βλεφαρίδες που πέφτουν

Υπάρχουν πολλές θεραπείες ενδυνάμωσης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, για να αποφύγουμε τα πολλά έξοδα, μπορούμε να στραφούμε και σε μερικές φυσικές θεραπείες.

Κάψουλες βιταμίνης Ε

Βλεφαρίδες που πέφτουν - Κάψουλες με βιταμίνη Ε

Το έλαιο στις κάψουλες της βιταμίνης Ε βοηθάει στην ενδυνάμωση των βλεφαρίδων, όταν αυτές έχουν υποστεί βλάβες από τα χημικά συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ.

Η χρήση βιταμίνης Ε στις βλεφαρίδες σας μπορεί να τις βοηθήσει να γίνουν πιο πυκνές και, με τον καιρό, να ενισχύσει την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας η βιταμίνη Ε φαίνεται να ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας.

Οδηγίες

 • Σπάστε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και τρίψτε το έλαιο που περιέχει πάνω στις βλεφαρίδες σας με τα ακροδάχτυλά σας.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

Καστορέλαιο

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και σε αμινοξέα, το καστορέλαιο είναι μία από τις καλύτερες φυσικές λύσεις για να διατηρείτε τις βλεφαρίδες όμορφες και δυνατές.

Οδηγίες

 • Μουσκέψτε ένα μικρό, καθαρό πινέλο ή ένα κομμάτι βαμβάκι με καστορέλαιο. Τρίψτε με αυτό τις βλεφαρίδες σας από τις ρίζες ως τις άκρες.
 • Αφήστε το να δράσει, χωρίς να το ξεβγάλετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε νύχτα μετά την αφαίρεση του μακιγιάζ σας.

Αμυγδαλέλαιο

Βλεφαρίδες που πέφτουν - Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο περιέχει απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που δυναμώνουν τις βλεφαρίδες, ελαχιστοποιώντας την πτώση τους.

Οδηγίες

 • Μουσκέψτε τις άκρες των δαχτύλων σας με αμυγδαλέλαιο και τρίψτε απαλά τις βλεφαρίδες σας.
 • Χρησιμοποιείτε αμυγδαλέλαιο δύο φορές τη μέρα, κάθε μέρα.

Βαζελίνη

Μπορεί να μην το πιστεύετε, όμως ένα προϊόν όπως η βαζελίνη μπορεί επίσης να φανεί πολύ χρήσιμο για να εξασφαλίσετε πυκνές, ενυδατωμένες βλεφαρίδες.

Οδηγίες

 • Πάρτε λίγη βαζελίνη με τα ακροδάχτυλά σας και τρίψτε τις βλεφαρίδες σας από τις ρίζες ως τις άκρες.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

Ελαιόλαδο

Βλεφαρίδες που πέφτουν - Ελιές και ελαιόλαδο

Τα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου έχουν ισχυρή ενυδατική δράση, βοηθώντας στην αναζωογόνηση των βλεφαρίδων και στη μείωση της βλάβης τους λόγω καθημερινών συνθηκών.

Οδηγίες

 • Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο.
 • Όταν είναι έτοιμο, απλώστε το στις βλεφαρίδες χρησιμοποιώντας ένα καθαρό βουρτσάκι μάσκαρα.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

Έχετε βλεφαρίδες που πέφτουν; Δοκιμάστε αυτές τις φυσικές θεραπείες και θα δείτε ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για να ελέγξετε την κατάσταση.

Αν το πρόβλημα επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που κάνουν τις βλεφαρίδες να πέφτουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.