3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση

Ο πόνος στη μέση εμφανίζεται συνήθως μετά από πτώση ή χτύπημα στην πλάτη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από κακή άσκηση, ανύψωση βαρέων αντικειμένων ή κακή στάση του σώματος.
3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Οι τραυματισμοί στη μέση μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στην πλάτη και τη μέση, αν και μπορεί επίσης να γίνει αισθητός στους μύες και τους γλουτούς. Προκαλείται συνήθως από κακή στάση του σώματος ή από μυϊκό τραυματισμό. Για τη θεραπεία του πόνου στη μέση, είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και συνεπείς.

Συχνά ο πόνος στη μέση εμφανίζεται μετά από πτώση ή ισχυρό χτύπημα στην πλάτη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από την κακή φυσική κατάσταση κατά τη γυμναστική, το σήκωμα βαριών αντικειμένων ή την κακή στάση του σώματος.

Τύποι οσφυαλγίας

3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση
Η οσφυαλγία μπορεί να είναι οξεία και να περάσει γρήγορα ή μπορεί να γίνει χρόνια.

Για να αντιμετωπιστεί σωστά η οσφυαλγία, είναι σημαντικό να κατανοηθούν τα συμπτώματα. Δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους οσφυαλγίας είναι:

Οξύς πόνος στη μέση

Αυτός χαρακτηρίζεται από πόνο που ξεκινά μετά από μια ξαφνική κίνηση ή κακή στάση του σώματος. Ειδικότερα, ο οξύς πόνος θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνος του μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Χρόνια οσφυαλγία

Από την άλλη πλευρά, εάν αντιμετωπίζετε συχνά πόνο στη μέση που διαρκεί περισσότερο από δώδεκα εβδομάδες, μπορεί να έχετε χρόνιο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας είναι χρόνιες και συνδέονται τακτικά με την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία, την αρθρίτιδα και το άγχος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Η διόρθωση της κακής στάσης του σώματος και η αποφυγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να τραυματίσουν περαιτέρω την μέση σας είναι δύο απλοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στη μέση. Ωστόσο, ενώ αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία, μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη φυσιοθεραπεία, τον βελονισμό ή τη θεραπεία μασάζ.

3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση

Φλοιός λευκής ιτιάς

Ο φλοιός της λευκής ιτιάς είναι αντιφλεγμονώδης και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του πυρετού. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται συχνά για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Επιπλέον, ο φλοιός λευκής ιτιάς είναι ανακουφιστικό του πόνου και λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στις αρθρώσεις. Έτσι, είναι πολύ χρήσιμος για την επούλωση του πόνου στη μέση.

Τα αφεψήματα βοτάνων από φλοιό λευκής ιτιάς μπορούν να καταναλώνονται έως και τρεις φορές την ημέρα, κατά προτίμηση με άλλα φυτά που μπορούν να αυξήσουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και να βελτιώσουν τη γεύση του. Συνιστούμε τη χρήση μέντας και αλογοουράς.

Τζίντζερ για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση

3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση
Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιήστε το τοπικά ή σε ένα τσάι από βότανα.

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, γεγονός που το καθιστά μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία του πόνου στη μέση. Μπορείτε να πιείτε τζίντζερ σε τσάι ή να το εφαρμόσετε απευθείας στην τραυματισμένη περιοχή ως αλοιφή ή με κομπρέσα.

Για αφεψήματα βοτάνων, αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας τζίντζερ με μισό λίτρο νερό. Μόλις είναι έτοιμο, μπορείτε να πιείτε το ρόφημα ή να το χρησιμοποιήσετε για να βρέξετε λίγη γάζα και να την εφαρμόσετε στον τραυματισμό.

Επιπλέον, το τζίντζερ είναι δημοφιλές για τις χαλαρωτικές παρενέργειές του που βοηθούν στο πρήξιμο και τον πόνο, γι’ αυτό και αποτελεί εξαιρετικό λάδι για μασάζ. Για να το φτιάξετε, αναμείξτε πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο τζίντζερ με δέκα σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το απευθείας στην τραυματισμένη περιοχή και κάντε ελαφρύ μασάζ.

Νύχι του διαβόλου ή αρπαγόφυτο

Μελέτες δείχνουν ότι το νύχι του διαβόλου μπορεί να μειώσει βραχυπρόθεσμα τον πόνο στην πλάτη και την ανάγκη λήψης φαρμακευτικών φαρμάκων για τον πόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νύχι του διαβόλου για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες προκειμένου να αισθανθείτε μόνιμα αποτελέσματα στη θεραπεία του πόνου στη μέση.

Το βότανο είναι αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό και αντισπασμωδικό. Λόγω των αναλγητικών ιδιοτήτων του, συνιστάται η χρήση του για τη θεραπεία επώδυνων ή φλεγμονωδών οστικών ιστών και τενόντων. Μπορείτε να βρείτε κάψουλες σε δόσεις 450-500mg.

Το αρπαγόφυτο μπορεί επίσης να αποτρέψει τους σπασμούς. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν επίσης για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, όπως αέρια, έλλειψη όρεξης ή κοιλιακή διάταση.

Πώς να κρατήσετε τον πόνο από το να επιστρέψει

3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση
Οι τακτικές πρακτικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μυϊκού πόνου και της έντασης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη του πόνου στη μέση είναι η αποφυγή του στρες και του άγχους. Πράγματι, το άγχος έχει βλαβερές συνέπειες για το σώμα και είναι μία από τις κύριες αιτίες μυϊκής έντασης που οδηγούν σε πόνο και δυσφορία.

Επομένως, όταν αισθάνεστε σφίξιμο στην οσφυϊκή σας περιοχή, καθίστε σε μια καρέκλα και σκύψτε προς τα εμπρός για να ακουμπήσετε τη μέση σας πάνω στους μηρούς σας. Μείνετε σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να νιώσετε την οσφυϊκή σας χώρα να τεντώνεται.

Επιπλέον, η κατανάλωση τσαγιού από βότανα με λεμόνι και λεβάντα θα βοηθήσει επίσης να ηρεμήσουν τα νεύρα σας και να ανακουφιστούν οι μυϊκές εντάσεις. Φυσικά, η φυσιοθεραπεία, οι ασκήσεις αποκατάστασης, ο βελονισμός και οι πρακτικές χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας, όπως η γιόγκα, το τάι τσι και ο διαλογισμός, αποτελούν αποτελεσματικούς τρόπους τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη του πόνου στη μέση.

Συμπέρασμα

Για να προλάβετε τον πόνο στη μέση και να έχετε μια υγιή μέση, θυμηθείτε να ασκείστε τακτικά, να τεντώνεστε και να προσπαθείτε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Και τέλος, να ελέγχετε τη στάση του σώματός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Buka, A. J. (1934). Lumbago. The American Journal of Surgery. https://doi.org/10.1016/S0002-9610(34)90179-3
  • Da Silva, A. G., De Sousa, C. P. G., Koehler, J., Fontana, J., Christo, A. G., & Guedes-Bruni, R. R. (2010). Evaluation of an extract of Brazilian arnica (Solidago chilensis Meyen, Asteraceae) in treating lumbago. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2934
  • Dissanayake, Kankanam Gamage Chithramala, W. A. L. C. Waliwita, and R. P. Liyanage. “A review on medicinal uses of Zingiber officinale (ginger).” International Journal of Health Sciences and Research 10.6 (2020): 142-148.
  • Dunford E, DClinPsy MT. Relaxation and Mindfulness in Pain: A Review. Rev Pain. 2010;4(1):18–22. doi:10.1177/204946371000400105
  • Gagnier, J. J., Chrubasik, S., & Manheimer, E. (2004). Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 4, 13. https://doi.org/10.1186/1472-6882-4-13
  • Mauro, G. L., Martorana, U., Cataldo, P., Brancato, G., & Letizia, G. (2000). Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Shara, Mohd, and Sidney J. Stohs. “Efficacy and safety of white willow bark (Salix alba) extracts.” Phytotherapy Research 29.8 (2015): 1112-1116.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.