Νερό ιτιάς για να ενισχύσετε τις ρίζες των φυτών σας

Ψάχνετε για ένα φυσικό παράγοντα ριζοβολίας για τα φυτά σας; Η χρήση νερού ιτιάς είναι μια εξαιρετική ιδέα. Θα σας πούμε πώς.
Νερό ιτιάς για να ενισχύσετε τις ρίζες των φυτών σας

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το να παίρνετε μοσχεύματα από φυτά ή να κάνετε τους σπόρους να βλαστήσουν αποτελεσματικά δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κόλπα και προϊόντα που την κάνουν πιο εύκολη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να χρησιμοποιήσετε το νερό ιτιάς για να ενισχύσετε τα φυτά σας.

Πρόκειται για μια φυσική, αποτελεσματική και εύκολη εναλλακτική λύση για το σπίτι.

Το ριζοβολιστικό είναι ένα προϊόν που διεγείρει την ανάπτυξη και ενισχύει τις ρίζες των φυτών. Μπορεί να είναι σπιτικό ή να αγοραστεί σε εμπορική έκδοση σε ένα κατάστημα γεωργικών προϊόντων.

Τα φυσικά προϊόντα ριζοβολίας δεν περιέχουν τεχνητές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Σας επιτρέπουν επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα και να έχετε μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση των κήπων και των οπωρώνων.

Πώς λειτουργεί το νερό ιτιάς;

Το νερό ιτιάς χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την ενίσχυση των ριζών των φυτών. Αυτή η γνώση έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Το καλύτερο είναι ότι μπορεί να παραχθεί από οποιοδήποτε είδος ιτιάς. Ο παράγοντας ριζοβολίας βγαίνει από το μαγείρεμα των κλαδιών τα οποία στη συνέχεια αφαιρούνται. Γι’ αυτό και ονομάζεται νερό ιτιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευση του οργανισμού The Horticulturist, το νερό της ιτιάς είναι μια φυσική ορμόνη ριζοβολίας που μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα ανάπτυξης των ριζών των μοσχευμάτων. Η λειτουργία του βασίζεται στην παρουσία ινδολβουτυρικού οξέος και σαλικυλικού οξέος.

Χάρη σε αυτά τα συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη, τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτερα, αλλά και με καλύτερα χαρακτηριστικά. Εκτός από την τόνωση της ανάπτυξης, το νερό της ιτιάς δρα ως αντιβιοτικό για τα φυτά και εμποδίζει το σχηματισμό οφθαλμών.

Raíces para colocar en agua de sauce.
Οι ριζοβολείς έχουν τη λειτουργία της ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω της παροχής ορισμένων ουσιών στις ρίζες των φυτών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

Πώς να φτιάξετε ριζοβολία με νερό ιτιάς

Η παρασκευή ριζοβολίας με νερό ιτιάς δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι χωρίς να χρειάζονται πολύ ειδικά εργαλεία.

Επιπλέον, υπάρχουν 2 μέθοδοι εκχύλισης που λειτουργούν καλά. Πρώτον, μπορεί να γίνει με το μούλιασμα των φύλλων της σε νερό. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να γίνει με μια διαδικασία μαγειρέματος.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ύλη είναι τα κλαδιά ιτιάς. Για το λόγο αυτό, πρέπει πρώτα να κόψετε μερικά κλαδιά από ένα δέντρο. Κάντε το με ψαλίδι ή πένσα κλαδέματος.

Τα κλαδιά πρέπει να είναι πράσινα, ώστε να εξάγεται καλύτερα το συστατικό της αυξητικής ορμόνης. Μπορείτε επίσης να πάρετε μερικά κλαδιά από το έδαφος, αν είναι ακόμα φρέσκα και σε καλή κατάσταση.

1. Εμβάπτιση

Για να φτιάξετε νερό ιτιάς με εμβάπτιση, απλώς συλλέξτε αρκετά κλαδιά αυτού του δέντρου και μουλιάστε τα σε αποσταγμένο νερό για περίπου 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, το μείγμα θα πρέπει να στραγγιστεί και να εμφιαλωθεί.

Σε αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να διατηρείτε το νερό με τα κλαδιά σε δροσερό χώρο. Διαφορετικά, τα φύλλα μπορεί να περιέλθουν γρήγορα σε κατάσταση σήψης και να αλλοιώσουν το μείγμα.

2. Με μαγείρεμα

Πρόκειται για μια ελαφρώς πιο εξειδικευμένη διαδικασία, αλλά είναι επίσης πολύ απλή και προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πάρετε τα κλαδιά και να τα προετοιμάσετε. Δηλαδή, πρέπει να αφαιρέσετε τα φύλλα και να αφήσετε μόνο τα κλαδιά ή τους μίσχους. Όσο πιο τρυφερά είναι, τόσο καλύτερα θα είναι.

Αφού προετοιμάσετε τα κλαδιά, πρέπει να τα βυθίσετε σε μια κατσαρόλα με αρκετή ποσότητα νερού για να τα καλύψει. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βάλετε το νερό με τα κλαδιά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αφαιρέσετε τα φύλλα αμέσως, αλλά να τα αφήσετε να σταθούν όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί σουρώστε το παρασκεύασμα.

Aspirina tiene ácido salicílico.
Το σαλικυλικό οξύ που υπάρχει στο νερό της ιτιάς είναι η ίδια ουσία που υπάρχει στην ασπιρίνη.

Πώς χρησιμοποιείται το νερό της ιτιάς στα φυτά;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το νερό της ιτιάς είναι ιδανικό για την ενίσχυση μοσχευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να πάρετε αυτά που αναπαράγετε και να βυθίσετε τους μίσχους τους για μερικές ώρες.

Μην τα αφήνετε όλη την ημέρα και μην αφήνετε τα φύλλα να βραχούν, γιατί μπορεί να καταστρέψετε τα μοσχεύματα, τα οποία είναι ευαίσθητα. Μετά από αυτό, φυτέψτε τα στο έδαφος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το νερό της ιτιάς για να ποτίσετε τα φυτά, όπως θα κάνατε τακτικά. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν τα φυτά είναι μικρά και σε πλήρη ανάπτυξη ριζών.

Εκμεταλλευτείτε τις άλλες ιδιότητες της ιτιάς

Τώρα ξέρετε πώς να φτιάξετε εύκολα το δικό σας νερό ιτιάς! Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μόνες ιδιότητες της ιτιάς.

Αυτό το δέντρο είναι γνωστό ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, το έγχυμα των φύλλων της είναι ιδανικό για να βοηθήσει σε μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους ή πόνους περιόδου, λειτουργώντας ως αναλγητικό. Χρησιμοποιήστε την από σήμερα κιόλας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.