Θεραπείες για να εξαλείψετε τα σαράκια από τα έπιπλά σας

Τα σαράκια φτάνουν στο εσωτερικό των επίπλων και, αν δεν δράσετε εγκαίρως, είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Σε γενικές γραμμές, αυτό το είδος εντόμου τρέφεται με ξύλο μέσης ηλικίας, οπότε αποφεύγει τα πολύ παλιά ή τα πολύ καινούργια αντικείμενα.
Θεραπείες για να εξαλείψετε τα σαράκια από τα έπιπλά σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2024

Τα σαράκια φτάνουν στο εσωτερικό των επίπλων και, αν δεν δράσετε εγκαίρως, είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Σε γενικές γραμμές, αυτό το είδος εντόμου τρέφεται με ξύλο μέσης ηλικίας και αποφεύγει τα πολύ παλιά ή τα πολύ καινούργια αντικείμενα.

Εάν μόνο ένα έπιπλο έχει προσβληθεί και δεν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη προσοχή, αυξάνετε τις πιθανότητες επέκτασης των προνυμφών και κινδυνεύετε να χάσετε το έπιπλο. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, θα σας πούμε πώς να εντοπίσετε την πηγή μόλυνσης και να την εξαλείψετε με επιτυχία.

Τι είναι τα σαράκια και γιατί προσβάλλουν τα έπιπλα;

Το σαράκι είναι ένα είδος σκαθαριού που ανήκει στην οικογένεια των κολεοπτέρων. Ανήκει στην κατηγορία των ξυλοφάγων εντόμων, επειδή τρέφεται με ξύλο.

Όπως επισημαίνεται στο Revista Ibero Diversidad Etimológica, πρόκειται για είδη που προκαλούν μεγάλες απώλειες στους γεωργικούς και δασικούς πόρους. Σε μικρότερο βαθμό, συνδέονται επίσης με καταστάσεις υγείας, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής. Τα σαράκια έχουν ενώσεις όπως η κανθαριδίνη, οι οποίες απελευθερώνονται μέσω των ποδιών και των κεραιών.

Όταν το σκαθάρι είναι μεγάλο, φέρει την επιστημονική ονομασία Hylotrupes bajulus. Σύμφωνα με έρευνα στο Cellulose, τα έντομα αυτά είναι ικανά να αποδομούν την κυτταρίνη και την ημικυτταρίνη του ξύλου, καθώς βρίσκουν εκεί την τροφή που χρειάζονται. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτιμούν τα έπιπλα που είναι κατασκευασμένα από αυτό το υλικό.

Αν το σκαθάρι είναι μικρό, αναφέρεται ως Anobium punctatum και είναι δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή αποτελεί την κύρια αιτία ζημιών στο ξύλο τα τελευταία 100 χρόνια, όπως αναφέρει το The Building Conservation. Για το ίδιο θέμα, το περιοδικό Bosque σχολιάζει ότι τα κολεόπτερα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις ξύλινες κατασκευές, καθώς αποδυναμώνουν τη δομή και χαλάνε την αισθητική.

Το έντομο αυτό τρώει την εξωτερική περιοχή, αλλά υπάρχουν προνύμφες που κατοικούν στους αγωγούς και τρέφονται ενώ σκάβουν.
Θεραπείες για να εξαλείψετε τα σαράκια από τα έπιπλά σας
Το σαράκι τρέφεται με την κυτταρίνη του ξύλου.

Μάθετε πώς να εντοπίζετε τα σαράκια

Είναι αλήθεια ότι τα σαράκια κάνουν θορύβους κατά τη μάσηση, αλλά αυτό το τρίξιμο είναι σχεδόν ανεπαίσθητο. Γι’ αυτό καλό είναι να εφαρμόσετε στην πράξη και άλλες τεχνικές ανίχνευσης.

Η διαδικασία ξεκινά από την υποψία, όταν παρατηρείτε ότι τα έπιπλα αλλάζουν όψη. Αν παρατηρήσετε τρύπες μεγαλύτερης πυκνότητας, ίχνη σκόνης ή πριονίδι, είναι πιθανό να υπάρχουν προνύμφες.

Για να ελέγξετε την παρουσία τους, διαπεράστε το άνοιγμα με μια βελόνα. Όταν η βελόνα μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαράκι, καθώς σκάβουν παράλληλα με την επιφάνεια, σχηματίζοντας μια ρηχή γωνία που θα εμπόδιζε το πέρασμα μιας βελόνας.

Σαράκια: Συμβουλές για την εξάλειψή τους

Αφού διαπιστώσετε ότι η φθορά των επίπλων προέρχεται από προσβολή από σαράκι, πρέπει να την καταπολεμήσετε άμεσα. Φροντίστε να εφαρμόσετε αμέσως αυτές τις θεραπείες και τις τεχνικές.

Καθαρίστε την περιοχή με ξύδι

Το ξύδι είναι η πεμπτουσία της θεραπείας για την απομάκρυνση των σαρακιών από τα έπιπλα. Το περιοδικό Maderas, Ciencia y Tecnología απέδειξε σε ένα πείραμα την προστατευτική ικανότητα του ξυδιού ως φυτοφαρμάκου και αντιμυκητιασικού σε ξύλινα υλικά.

Η έρευνα συνίστατο στην τοποθέτηση προνυμφών του H. bajulus σε δείγματα δασικής πεύκης εμποτισμένα με ξύδι σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Μετά από 16 εβδομάδες αξιολόγησαν τα ποσοστά θνησιμότητας και το αποτέλεσμα έδειξε ότι η ουσία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποτελεσματικό φυτοφάρμακο για τις προνύμφες του σαρακιού.

Από εκεί και πέρα, η ιδανική μέθοδος για τη χρήση της θεραπείας είναι η συμπλήρωσή της με άλλα φάρμακα. Δηλαδή, εφαρμόζετε ένα εντομοκτόνο του εμπορίου και στο τέλος ρίχνετε και λίγο ξύδι.

Είναι επίσης εφικτό να ενώσετε σε ένα δοχείο αρκετό ξύδι και 2 μεγάλες κουταλιές αλκοόλ. Μουλιάστε τα έπιπλα με μια βούρτσα, δίνοντας έμφαση στις γωνίες. Ένας εγχυτήρας με το μείγμα είναι χρήσιμος στις τρύπες που αφήνουν τα σκαθάρια.

Φυσήξτε ζεστό αέρα πάνω του

Το ξηρό ξύλο δεν είναι το αγαπημένο του σαρακιού, οπότε ένας τρόπος για να το εξοντώσετε είναι να ενεργοποιήσετε την υψηλότερη θερμοκρασία ενός σεσουάρ και να αφήσετε τον αέρα να εισχωρήσει στις τρύπες του επίπλου. Μια επιπλέον συμβουλή είναι να τοποθετήσετε ένα πλαστικό φύλλο πάνω από το κομμάτι για λίγο, ώστε η παγιδευμένη θερμότητα να σκοτώσει το έντομο.

Αφήστε το έπιπλο στο κρύο

Όπως ακριβώς οι υψηλές θερμοκρασίες δρουν ενάντια στα σκαθάρια, το ίδιο κάνουν και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Εκμεταλλευτείτε τον παγετό για να βγάλετε τα έπιπλα στην αυλή και να “παγώσετε” τις προνύμφες.

Καλύψτε με πλαστικό και αφήστε τα έπιπλα στην ύπαιθρο για μερικές μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, οι προνύμφες δεν θα επιβιώσουν. Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε και να ψεκάσετε με ξύδι.

Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τρεις συνεχόμενες ημέρες, τελειώνοντας κάθε μέρα με το τύλιγμα του επίπλου με πλαστική μεμβράνη, θα ενισχύσετε την εξάλειψη των προνυμφών.

Ενέσεις εμπορικών θεραπειών

Υπάρχουν εμπορικές ουσίες που ψεκάζετε ή εγχέετε στις τρύπες που κάνει το σαράκι. Αφού χορηγήσετε το προϊόν, στη συνέχεια τυλίγετε τα έπιπλα με πλαστικό για τρεις εβδομάδες, ώστε η συμπυκνωμένη χημική ουσία να δράσει.

Θεραπεία για τα σαράκια: Χρησιμοποιήστε τερεβινθέλαιο και έλαιο τεϊόδεντρου

Πειράματα για τον εντοπισμό φαρμάκων για τα ξυλοφάγα παράσιτα παραπέμπουν στο τερεβινθέλαιο ως αποτελεσματική επιλογή. Για παράδειγμα, το άρθρο Turpentine and insect repellents αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτή την ένωση που προέρχεται από ρητίνη και το έλαιο πεύκου ως αποτρεπτικό για τις προνύμφες του δάκου.

Το Australian Journal of Entomology απαριθμεί τα φυσικά δραστικά συστατικά του αιθέριου ελαίου Melaleuca ή αλλιώς έλαιο τεϊόδεντρου ως ασφαλή απωθητικά. Επίσης, το Recent Advances in Biology and Medicine αναφέρεται σε έρευνες στις οποίες το φυτό αυτό επέδειξε ότι έχει αντιμυκητιακές, αντιμικροβιακές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Για την καταπολέμηση του σαρακιού, αναμειγνύετε το έλαιο τεϊόδεντρου με 200 ml νέφτι, γεμίζετε μια σύριγγα με το σκεύασμα και εγχέετε το περιεχόμενο στις τρύπες που αφήνουν οι προνύμφες. Αν περισσέψει λίγο, χρησιμοποιήστε το για να ψεκάσετε τα έπιπλα ή να τα βρέξετε με μια βούρτσα.

Θεραπείες για να εξαλείψετε τα σαράκια από τα έπιπλά σας
Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει ιδιότητες που έχουν αποδειχθεί από την επιστήμη ότι καταπολεμούν τα έντομα.

Τι να κάνετε για να εξαλείψετε τα σαράκια από τα έπιπλα αν το κομμάτι είναι πολύ ευαίσθητο ή η ζημιά είναι σοβαρή;

Υπάρχουν έπιπλα με ευαίσθητα φινιρίσματα που δεν αντέχουν τους ψεκασμούς ή τις εφαρμογές οικολογικών και εμπορικών εντομοκτόνων. Με τη σειρά τους, τα εμπορικά προϊόντα μπορεί να μην είναι αρκετά για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Σε αυτά τα σενάρια, καλό είναι να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Η διαδικασία που ακολουθούν οι ειδικοί περιλαμβάνει τη μεταφορά του κομματιού σε ένα δωμάτιο με χαμηλή θερμοκρασία, επειδή τα σαράκια δεν ανέχονται το υπερβολικό κρύο. Στη συνέχεια, το έπιπλο δέχεται ουσίες που είναι τοξικές για το σκαθάρι. Εάν το έπιπλο είναι αποσπώμενο, απολυμαίνεται τμηματικά.

Μια τελευταία πρόταση είναι ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του επίπλου μετά τις θεραπείες. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη μιας στρώσης γυαλιστερού χρώματος για να επανέλθει η αρχική του εμφάνιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.