3 τρόποι για να αφαιρέσετε το βερνίκι από το ξύλο

Τα βερνίκια βελτιώνουν την εμφάνιση των επίπλων και τα προστατεύουν από τον ήλιο, το νερό και τους μικροοργανισμούς. Όταν το προϊόν παρουσιάζει φθορά, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το βερνίκι από το ξύλο προκειμένου να εφαρμοστούν νέες στρώσεις.
3 τρόποι για να αφαιρέσετε το βερνίκι από το ξύλο

Τελευταία ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου, 2022

Το βερνίκι είναι ένα διαφανές υγρό που αποτελείται από ένα μείγμα ελαίων και δίνει μια λαμπερή εμφάνιση ενισχύοντας τα χρώματα. Ως αποτέλεσμα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα για τον καλλωπισμό των επίπλων. Μερικές φορές όμως πρέπει να το ανανεώσετε. Επομένως, παρακάτω θα βρείτε 3 αποτελεσματικούς τρόπους για να αφαιρέσετε το βερνίκι από το ξύλο.

Το διάλυμα αυτό λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα, επειδή προστατεύει τα αντικείμενα από τις ακτίνες του ήλιου, την υγρασία και τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων. Ωστόσο, όπως κάθε προϊόν, με την πάροδο των ετών μπορεί να φθαρεί και είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί για να εφαρμοστεί ένα νέο.

Εκτός από την πιθανή φθορά, το βερνίκι μπορεί να αφαιρεθεί για να εφαρμοστεί ένα που επιτρέπει άλλη φωτεινότητα, υφή ή χρωματική γκάμα. Είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί όλο το προηγούμενο προϊόν, ώστε να μείνει στο έπιπλο ένα τέλειο φινίρισμα και ένας ομοιόμορφος τόνος.

3 συμβουλές για να αφαιρέσετε το βερνίκι από το ξύλο

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές για να αφαιρέσετε το βερνίκι από το ξύλο και κάθε σπίτι μπορεί να επιλέξει έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του επίπλου και τον αριθμό των στρώσεων που πρέπει να αφαιρεθούν.

Επιπλέον, η μέθοδος μπορεί να επιλεγεί και με βάση τον χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε στη διαδικασία. Ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για την αφαίρεση του βερνικιού από το ξύλο.

1. Απογύμνωση βαφής για την αφαίρεση βερνικιών

Τα απογυμνωτικά βαφής είναι χημικά διαλύματα των οποίων η κύρια λειτουργία είναι η αποδυνάμωση των παλαιών βερνικιών που είναι προσκολλημένα σε κάθε είδους επιφάνεια. Για να χειριστείτε το προϊόν χρειάζεστε γάντια και μάσκες προσώπου για να αποφύγετε την επαφή με τοξικές ουσίες που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα ή το δέρμα.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας μπορεί να ξεκινήσει με το τρίψιμο του βερνικιού, ώστε το προϊόν να αρχίσει να χαλαρώνει τα πιο σκληρά σημεία. Στη συνέχεια, ακολυθεί η εφαρμογή του διαλύματος με ένα πινέλο που βοηθά να διανεμηθεί το υγρό με λεπτομερή τρόπο σε όλα τα έπιπλα.

Το υλικό για την αφαίρεση χρωμάτων πρέπει να παραμείνει εμποτισμένο για δύο ώρες το πολύ, ανάλογα με την ποσότητα του προϊόντος που έχει τοποθετηθεί. Μπορεί να διαπιστωθεί ότι το χημικό έχει ολοκληρώσει τη δράση του όταν είναι εμφανές ότι το παλιό βερνίκι ανασηκώνεται και απομακρύνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε ζεστό νερό και να τρίψετε με μια πετσέτα για να απομακρύνετε τα ίχνη του διαλύματος και τα τελευταία ίχνη βερνικιού. Η τεχνική ολοκληρώνεται όταν το ξύλο φαίνεται γυαλισμένο, χωρίς σβόλους, λεκέδες ή ρύπους. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τις ενδείξεις στην ετικέτα του προϊόντος που αγοράζετε.

removing varnish from furniture
Το βερνίκι και οι ουσίες που το αφαιρούν μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Πρέπει να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις.

2. Τρίψτε την επιφάνεια του ξύλου

Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για την αφαίρεση βερνικιών που έχουν πολλές στρώσεις εφαρμογής, καθώς μπορεί να αποδυναμωθεί μια προς μια με το χέρι. Επιπλέον, ενδείκνυται περισσότερο σε λεία έπιπλα, καθώς ο χειρισμός είναι πιο άνετος.

Η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με ένα λεπτό γυαλόχαρτο που επιτρέπει να διασχίσει όλες τις περιοχές και που αφαιρεί όσο το δυνατόν περισσότερο βερνίκι. Επίσης, πρέπει να τρίβεται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά το τέλος της πρώτης στρώσης, χρησιμοποιείται ένα νέο γυαλόχαρτο για να τρίβεται με πιο λεπτομερή τρόπο, να αφαιρείται το βερνίκι που λείπει και να εξομαλύνονται τα σημεία που δεν φαίνονται ομοιογενή. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η λείανση πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολική δύναμη που θα γρατζουνίσει το αρχικό ξύλο.

Ως τελευταίο βήμα, με μια καθαρή πετσέτα πρέπει να σκουπίσετε πάνω από όλα τα σημεία που έχουν επεξεργαστεί για να απομακρυνθούν μικρές ποσότητες βερνικιού και σκόνης. Ο υπεύθυνος πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν έχει μείνει πίσω βρωμιά που θα δημιουργήσει λεκέδες όταν εφαρμοστεί το νέο συντηρητικό ξύλου.

3. Καθαρίστε το ξύλο με θερμό αέρα

Αυτή είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος για την αφαίρεση του βερνικιού όπου ολόκληρο το ξύλο καθαρίζεται με πιστόλι θερμού αέρα. Αυτό γίνεται χωρίς την ανάγκη να τρίβετε μια πετσέτα που αφαιρεί το προϊόν σιγά-σιγά.

Το εργαλείο αυτό είναι υπεύθυνο για την παροχή θερμότητας ώστε το βερνίκι να αποκτήσει υψηλή θερμοκρασία, να φουσκώσει και να αποκολληθεί από τις επιφάνειες.

Η τεχνική αυτή πρέπει να εκτελείται από ειδικό, διότι αν το αρχικό ξύλο δεχτεί υπερβολική θερμότητα μπορεί να καεί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρέπει να προβλέπονται χρόνοι ανάπαυσης, ώστε να μην προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες.

Η διαδικασία αυτή είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον. Δεν απαιτεί τη χρήση τοξικών υγρών που αλλοιώνουν την ισορροπία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι η λιγότερο δυσάρεστη για τον άνθρωπο, αφού δεν χρησιμοποιούνται ουσίες που δημιουργούν αλλεργίες ή σοβαρά προβλήματα υγείας.

remove varnish from wood
Το τρίψιμο του ξύλου για την αφαίρεση του βερνικιού απαιτεί εντατική χειρωνακτική εργασία.

Φροντίδα για την αφαίρεση του βερνικιού από το ξύλο

Η αφαίρεση του βερνικιού από το ξύλο απαιτεί χημικές ουσίες και διαδικασίες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να εργάζεστε σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο. Ομοίως, ο αέρας είναι απαραίτητος για να στεγνώσει το προϊόν με τον καλύτερο τρόπο και να προσφέρει μεγάλη λάμψη.

Για την επεξεργασία του βερνικιού είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιείτε προστατευτικά στοιχεία για να αποφύγετε την εισπνοή ή το χειρισμό τοξινών. Επίσης, τα χημικά διαλύματα πρέπει να απομακρύνονται πλήρως, ώστε τα έπιπλα να μην λειτουργούν ως ρύπος του χώρου.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις απόψεις των ειδικών για να επιλέξετε το βερνίκι που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του σπιτιού και στο στυλ των επίπλων. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέριμνα ώστε η προστατευτική επίστρωση να διαρκεί αρκετά χρόνια.

Συχνές ερωτήσεις κατά την αφαίρεση του βερνικιού από το ξύλο

Έχουμε εξηγήσει λεπτομερώς τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, καθώς και τον τρόπο χρήσης τους. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία. Ακολουθούν απαντήσεις σε αρκετές από αυτές.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να ξαναβάψω το ξύλο μετά την αφαίρεση του βερνικιού;

Αν θέλετε πραγματικά ένα ποιοτικό φινίρισμα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν εφαρμόσετε νέο βερνίκι ή άλλο φινίρισμα στο ξύλο. Αυτό ισχύει κυρίως εάν έχετε χρησιμοποιήσει μεθόδους με βάση χημικά. Αυτό γίνεται για να στεγνώσει πλήρως το προϊόν και να μην επηρεάσει το τελικό φινίρισμα που θέλετε να επιτύχετε.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσω το παλιό βερνίκι από το ξύλο;

Οι συρμάτινες βούρτσες, τα μαξιλαράκια ατσαλόμαλλου και άλλα εργαλεία του ίδιου διαμετρήματος δεν συνιστώνται για την αφαίρεση του βερνικιού από το ξύλο. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ίδιου του ξύλου, όχι μόνο του φινιρίσματός του. Η χρήση ηλεκτρικών λειαντικών δεν συνιστάται επίσης λόγω της δυσκολίας αξιολόγησης της προόδου της διαδικασίας.

Μπορώ να αφαιρέσω το βερνίκι από το ξύλο με οινόπνευμα;

Αν και μπορείτε να επιτύχετε κάποια αποτελέσματα με τη βοήθεια οινοπνεύματος, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια τεχνική που δεν συνιστάται. Η διαδικασία είναι πολύ επίπονη, άβολη και μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στο ξύλο. Επιπλέον, η οσμή του μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και η εύφλεκτη δράση του μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα.

Γιατί το βερνίκι γερνάει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αν και κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα φινίρισμα που δεν έχει σχεδιαστεί για να είναι άφθαρτο. Η έκθεση στον ήλιο και το νερό είναι ίσως οι πιο επιζήμιοι παράγοντες για το βερνίκι. Άλλοι φυσικοί παράγοντες, όπως ο καπνός, μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η μη τήρηση του χρόνου στεγνώματος, η χρήση προϊόντος κακής ποιότητας και η μη σωστή επεξεργασία του ξύλου είναι άλλοι λόγοι.

Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αφαίρεση του βερνικιού από το ξύλο, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Κάντε το ειδικά αν εκτιμάτε το έπιπλο ή το αντικείμενο που θέλετε να επεξεργαστείτε, καθώς μια κακή τεχνική μπορεί να το καταστρέψει. Σε κάθε περίπτωση, οι υποδείξεις που παρουσιάζονται εδώ θα σας βοηθήσουν πολύ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Camacho A. Barnizado o acabado de la madera [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de mayo de 2021]
  • Castro A. Solventes y diluyentes para la remoción de barnices: revisión de la teoría básica para la conceptualización del trabajo práctico [Internet]. (S.L): (S.E); 2004 [citado 04 de mayo de 2021]
  • Valverde H. Manual de barnices y preparación de charoles según los procederes más recientes [Internet]. París: Librería de Rosas y Bouret; 1869 [citado 04 de mayo de 2021]
  • Sánchez A. Sedano U. Pérez S. Soler J. Desplechin H. Palao M. Sistemas para la eliminación o reducción de barnices. Estudio de residuos. Protocolos de actuación [Internet]. Barcelona: (S.E); 2006 [citado 04 de mayo de 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.