Τι είναι το φαινόμενο Ganzfeld, εσείς ξέρετε;

Είμαστε πραγματικά σε θέση να επικοινωνούμε τηλεπαθητικά; Το φαινόμενο Ganzfield το διερευνά αυτό. Μάθετε τα πάντα γι' αυτό σε αυτό το άρθρο!
Τι είναι το φαινόμενο Ganzfeld, εσείς ξέρετε;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τι θα συνέβαινε αν “σιωπούσαμε” κατά κάποιον τρόπο την αντίληψη και την κατευθύναμε προς ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος; Τι θα πετυχαίναμε; Το φαινόμενο Ganzfeld προσπαθεί να το εξηγήσει αυτό.

Έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες. Βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο και είμαστε σε θέση να δίνουμε προσοχή στα άλλα οχήματα και να προβλέπουμε την κίνηση ενός κοριτσιού που τρέχει πίσω από τη μπάλα του. Είμαστε επίσης σε θέση να ανιχνεύσουμε ότι μια άσχημη μυρωδιά βγαίνει από μια τσάντα που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα για μέρες, ενώ ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι.

Το φαινόμενο Ganzfeld προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ομοιογενές πεδίο προσοχής και διέγερσης. Η υπόθεση είναι ότι θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως έλλειψη, καθώς έχει συνηθίσει σε συνεχή ερεθίσματα.

Τι σημαίνει αυτό το φαινόμενο;

Το φαινόμενο αυτό είναι επίσης γνωστό ως ολικό πεδίο ή ομοιόμορφο και αδόμητο πεδίο διέγερσης , καθώς πρόκειται για τη μείωση της εισροής πληροφοριών μέσω των αισθήσεων. Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα στο άτομο να αντιλαμβάνεται άλλες πληροφορίες με εξωαισθητικό τρόπο. Η τελευταία ονομάζεται εξωαισθητηριακή αντίληψη (ESP).

Περιλαμβάνει φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια και η διόραση.

Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής κατάστασης, όσοι ασχολούνται με την παραψυχολογία θεωρούν ότι πρόκειται για μια ατμόσφαιρα που ευνοεί τη δυνατότητα σύνδεσης και αντίληψης των σκέψεων ή των σημάτων των ανθρώπων. Συνεπώς, θα ήταν ένα περιβάλλον που θα ευνοούσε υπερφυσικά φαινόμενα.

Το φαινόμενο Ganzfeld υποστηρίζει ότι θα επέτρεπε επίσης να φτάσει κανείς σε μια κατάσταση οπτικής ή ακουστικής παραίσθησης. Για παράδειγμα, ένας σταθερός, μονόχορδος ήχος, όπως ο λευκός θόρυβος, θα διευκόλυνε την κατάσταση.

Alucinación por el efecto ganzfeld.
Η πιθανότητα να βιώσουμε παραισθήσεις είναι προφανής με την εφαρμογή των συνθηκών αυτού του φαινομένου.

Προέλευση του φαινομένου Ganzfeld

Ένας από τους πρώτους ερευνητές που διεξήγαγε πειράματα σχετικά με το φαινόμενο Ganzfeld ήταν ο Charles Honorton. Ακολούθησε μια μετα-ανάλυση από τον Ray Hyman, ο οποίος πρότεινε ορισμένες διορθώσεις μετά τον εντοπισμό ανακολουθιών.

Οι Honorton και Hyman εξέδωσαν μια δήλωση με την οποία ενθάρρυναν άλλους ερευνητές να συνεχίσουν τις δοκιμές προκειμένου να λάβουν περισσότερα αποτελέσματα. Παράλληλα, ξεκίνησαν ένα νέο στάδιο πειραμάτων, προσανατολισμένο σε ένα αυτοματοποιημένο Ganzfeld με κάποια τεχνολογική υποστήριξη, ακολουθώντας τις συστάσεις και προσπαθώντας να μην κάνουν τα ίδια λάθη με πριν.

Σύμφωνα με τον Dalton, επιτεύχθηκαν βελτιώσεις και επιτεύχθηκαν ορισμένες προϋποθέσεις αναπαραγωγιμότητας των αποτελεσμάτων.

Νομίζουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ακτινοβολία

Από τι αποτελείται το πείραμα για το φαινόμενο Ganzfeld;

Συνθετικά, το πείραμα αναπτύσσεται σε διάφορα στάδια:

  1. Το πρώτο από αυτά περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ατόμου, που ονομάζεται δέκτης, σε ένα δωμάτιο που πρέπει να έχει μόνο έναν καναπέ ή έπιπλα όπου μπορεί να αισθάνεται άνετα και να χαλαρώνει. Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε άλλου είδους ερεθίσματα. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος είναι ο δέκτης να φτάσει σε μια πλήρως χαλαρή κατάσταση.
  2. Μετά από λίγο, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ότι ο δέκτης είναι χαλαρός, αλλά δεν κοιμάται. Αυτό μπορεί να γίνει ρωτώντας απαλά πώς αισθάνεται.
  3. Στη δεύτερη φάση, ο άλλος συμμετέχων (ο αποστολέας) εκτίθεται σε ορισμένες εικόνες που πρέπει να σταλούν ή να μεταδοθούν τηλεπαθητικά στον δέκτη. Όποιος ηγείται της έρευνας πρέπει να καταγράψει τι συμβαίνει και με τα δύο άτομα.
  4. Τέλος, όταν ο αποστολέας ολοκληρώσει τη μετάδοση όσων είδε, ο δέκτης πρέπει να προσπαθήσει να ανταποκριθεί και να οραματιστεί ποιες ήταν οι εικόνες που έλαβε. Μπορεί να βοηθηθεί με ορισμένες ερωτήσεις.

Παρατηρήσεις για το φαινόμενο Ganzfeld

Εκτός από το ενδιαφέρον που προκαλεί, το φαινόμενο Ganzfeld έχει και αυτούς που δεν συμφωνούν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα αντιεπιστημονικό πείραμα, ότι στερείται αυστηρότητας και αξιόπιστης μεθόδου.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι λόγω του είδους των φαινομένων που τους ενδιαφέρει, ανήκει περισσότερο στον τομέα της παραψυχολογίας και στον κόσμο του εσωτερισμού παρά στην ψυχολογία. Ενισχύουν ακόμη περισσότερο την κριτική τους αναφέροντας ότι η επίτευξη ορισμένων καταστάσεων είναι πολύ δύσκολη, ακόμη και υπό πειραματικές συνθήκες και χωρίς τη χρήση ουσιών.

Τέλος, επειδή πρόκειται για πειραματική κατάσταση, προειδοποιούν για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, καθώς και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται.

Τι λένε οι υποστηρικτές του φαινομένου Ganzfeld

Ωστόσο, οι οπαδοί υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο Ganzfeld έχει πολλά να συνεισφέρει στην επιστημονική επανάσταση. Δηλαδή, σε άλλους τρόπους κατανόησης και άσκησης της επιστήμης.

Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που επισημαίνουν ότι η συμβολή του είναι πολύ σημαντική για την υπερπροσωπική ψυχολογία. Αυτή χαρακτηρίζεται από την επιδίωξη να ξεπεραστεί το υλιστικό παράδειγμα, το οποίο θεωρείται ανεπαρκές για την εξήγηση της πραγματικότητας.

Οι υποστηρικτές του φαινομένου Ganzfeld και των αξιωμάτων του επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην πεποίθηση ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος σκέψης, ερμηνείας, λήψης ή επικοινωνίας πληροφοριών. Γι’ αυτό θεωρούν αποδεκτό, και μάλιστα συναρπαστικό, το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές φθάνουν μέσω άλλων διαύλων από τους παραδοσιακούς. Αυτό είναι που ονομάζουν ανώμαλη νόηση ή “ανώμαλη νόηση ” ή “ανώμαλη μεταβίβαση”.

Από την άποψη αυτή, η Kathy Dalton (1997) προσθέτει ότι πολλοί από αυτούς τους μύθους σχετικά με το φαινόμενο Ganzfeld καταρρίπτονται μετά από παρόμοια αποτελέσματα που προέκυψαν από την επανάληψη των πειραμάτων. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ή απαίτηση όλων των επιστημονικών μεθόδων.

Hipnosis en la terapia.
Ορισμένες μέθοδοι δεν γίνονται αποδεκτές από όλους τους επιστήμονες.

Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο Ganzfeld έχει πολλούς αρνητές, όπως συμβαίνει και με άλλες τεχνικές.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να ερευνηθούν

Οι εγκεφαλικές καταστάσεις εξακολουθούν να δημιουργούν προσδοκίες στους ερευνητές, αφού ο εγκέφαλος ανέκαθεν αποδείκνυε τον πλούτο και την πολυπλοκότητά του. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διάφοροι κλάδοι και τομείς (επιστημονικοί και μη) ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν όλες αυτές τις δυνατότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dalton, K. (1998). La Transferencia Anómala de Información en Ganzfeld. Revista Argentina ale Psicologia Paranormal9, 81-95.
  • Honorton, C., Ferrari, D. B., & Hansen, G. (2018). Meta-analysis of Forced-Choice Precognition Experiments (1935–1987). The Star Gate Archives: Reports of the United States Government Sponsored Psi Program, 1972-1995. Volume 2: Remote Viewing, 1985-1995, 291.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.