Τι είναι το Jiaogulan και ποια είναι τα οφέλη του;

Το Jiaogulan είναι ένα φυτό γνωστό ως συμπλήρωμα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Αλλά λειτουργεί; Μάθετε τα πάντα γι' αυτό σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι το Jiaogulan και ποια είναι τα οφέλη του;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκεμβρίου, 2022

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το jiaogulan, αλλιώς γυνόστεμμα ή πεντάφυλλο τζίνσενγκ, εκτιμάται για τα ενδιαφέροντα οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα, το αμπέλι αυτό περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που σχετίζονται με την καλή υγεία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένες επιστημονικές μελέτες μιλούν ακόμη και για τις ιδιότητές του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Molecules, πολλές από τις ιδιότητές του οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε γκιπενοσίδες. Πρόκειται για μια σειρά τριτερπενικών σαπωνινών που έχουν αντιπολλαπλασιαστικές, αντιοξειδωτικές και προσαρμοστικές ιδιότητες. Ποιες είναι λοιπόν οι κύριες χρήσεις του jiaogulan;

Θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι το jiaogulan;

Το jiaogulan, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Gynostemma pentaphyllum, είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae. Κατάγεται από την Ασία και συγκεκριμένα από χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ. Είναι επίσης γνωστό ως yiaogulan, “νότιο τζίνσενγκ” ή “το φυτό της μακροζωίας”.

Οι πρώτες εφαρμογές του στην παραδοσιακή ιατρική χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα στην Κίνα. Έκτοτε, οι ιδιότητές του έχουν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ευεξίας, ιδίως σε περιπτώσεις διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Οι κύριες χρήσεις και τα οφέλη του jiaogulan

Όπως και άλλα βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το jiaogulan χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για την προαγωγή της υγείας ενόψει ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Παρά το γεγονός αυτό, δεν υπάρχει ακόμη αρκετή επιστημονική έρευνα για να υποστηρίξει τις ιδιότητές του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε μόνο με προσοχή και να δείτε έναν γιατρό αν σκέφτεστε να το πάρετε ως συμπλήρωμα.

Jiaogulan για τον διαβήτη

Ένα από τα κύρια οφέλη του jiaogulan έχει να κάνει με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή που αναφέρθηκε στο Hormone and Metabolic Research, η κατανάλωση τσαγιού jiaogulan προάγει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια μεταγενέστερη μελέτη στο Journal of Nutrition and Metabolism ανέφερε ότι το τσάι jiaogulan συμβάλλει στη βελτίωση της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη. Έτσι, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Πιο πρόσφατες έρευνες παρουσίασαν παρόμοια ευρήματα. Σε μια μελέτη με ζώα, όσα έλαβαν εκχύλισμα jiaogulan παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου σε τεστ νηστείας. Παρόλα αυτά, χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Jiaogulan para la diabetes.
Το τσάι jiaogulan μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη διατροφή των διαβητικών ασθενών. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να επαληθευτεί αυτό.

Έλεγχος σωματικού βάρους

Τα συμπληρώματα jiaogulan δεν αποτελούν θαυματουργή θεραπεία για το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η απώλεια βάρους απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή.

Επίσης, ως φυτικό φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί βοηθητικό μέσο για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στο Journal of Human Nutrition and Dietetics καθόρισε ότι η από του στόματος κατανάλωση ενός εκχυλίσματος αυτού του φυτού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σύστασης του σώματος σε υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες.

Jiaogulan για υψηλή χοληστερόλη

Στην ανατολίτικη ιατρική, το jiaogulan και τα παράγωγά του έχουν χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Από την άποψη αυτή, μια μελέτη στο Journal of Functional Foods ανέφερε ότι οι σαπωνίνες που υπάρχουν σε αυτό το φυτό συμβάλλουν στη διαμόρφωση των εντερικών γονιδιακών εκφράσεων που σχετίζονται με τη χοληστερόλη του πλάσματος.

Επιπλέον, αυτά τα ενεργά συστατικά βοηθούν τα γονίδια στη σύνθεση και την απέκκριση των χολικών οξέων, γεγονός που επιτρέπει τη ρύθμιση της ηπατικής παραγωγής χοληστερόλης. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περαιτέρω μελέτες.

Ανακούφιση από το στρες

Τόσο το εκχύλισμα jiaogulan όσο και το τσάι jiaogulan έχουν χρησιμοποιηθεί για τα οφέλη τους στην καταπολέμηση των καταστάσεων στρες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αναγνωρίζεται ως ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επινεφριδίων για τη μείωση των σωματικών και ψυχικών αντιδράσεων στο στρες.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη που διεξήχθη στη Νότια Κορέα και αναφέρθηκε στο Phytomedicine έδειξε χαμηλότερα επίπεδα στρες σε άτομα που κατανάλωσαν εκχύλισμα φύλλων jiaogulan σε σύγκριση με την ομάδα placebo. Το συμπλήρωμα χορηγήθηκε για 8 εβδομάδες.

Οι πιθανές παρενέργειες του jiaogulan

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το jiaogulan θεωρείται ασφαλές.

Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του συμπληρώματος. Σε ορισμένους, προκαλεί αντιδράσεις ευαισθησίας, με ναυτία, δυσφορία στο πεπτικό σύστημα και διάρροια.

Επειδή τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα, δεν είναι γνωστό πώς μπορεί να δράσει ή να επηρεάσει την παρουσία ορισμένων παθήσεων. Ως εκ τούτου, η χρήση του δεν συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Αυτοάνοσα νοσήματα (όπως λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ.)
 • Κυκλοφοριακά προβλήματα ή σε ασθένειες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος
 • Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά και αντικαταθλιπτικά
 • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
 • Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
 • Παιδιά

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων του φυτού μετά την κατανάλωση τροφής. Όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι μπορεί να ερεθίσει το στομάχι. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κόπωση, ζάλη, εφίδρωση ή ταχυκαρδία. Εάν εμφανιστεί οποιαδήποτε από αυτές τις επιδράσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Indigestión por jiaogulan.
Το Jiaogulan μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κόπωση, ζάλη, εφίδρωση ή ταχυκαρδία. Εάν εμφανιστεί οποιαδήποτε από αυτές τις επιδράσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πώς καταναλώνεται το jiaogulan;

Αυτή τη στιγμή, το jiaogulan διατίθεται σε τσάι, σκόνες, κάψουλες και εκχυλίσματα. Αυτά βρίσκονται συνήθως σε καταστήματα με βότανα ή υγιεινά τρόφιμα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις κατανάλωσης που δίνει ο κατασκευαστής και να μην υπερβαίνετε τη δοσολογία.

Πώς να το παρασκευάσετε ως έγχυμα

Συστατικά

 • 5 γραμμάρια αποξηραμένου και κονιορτοποιημένου jiaogulan
 • 250 ml νερό

Πώς να το φτιάξετε

 1. Φέρτε το νερό σε βρασμό και προσθέστε το αποξηραμένο jiaogulan.
 2. Σκεπάστε το ρόφημα και αφήστε το να μουλιάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
 3. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, σουρώστε και καταναλώστε το.
 4. Μπορείτε να καταναλώνετε έως και 2 φλιτζάνια την ημέρα (500 ml).

Τι να θυμάστε για το jiaogulan

Όταν εξερευνάτε τις θεραπείες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, είναι πιθανό να βρείτε αναφορές στο jiaogulan. Εξάλλου, πρόκειται για ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσικό προσαρμογόνο που είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση του στρες και των προβλημάτων του ενδοκρινικού συστήματος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής. Συνιστάται μάλιστα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αρχίσετε να το παίρνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zhang, Y., Shi, G., Luo, Z., Wang, J., Wu, S., Zhang, X., & Zhao, Y. (2021). Activity Components from Gynostemma pentaphyllum for Preventing Hepatic Fibrosis and of Its Molecular Targets by Network Pharmacology Approach. Molecules (Basel, Switzerland), 26(10), 3006. https://doi.org/10.3390/molecules26103006
 • Huyen VTT, Phan DV, Thang P, et al. Antidiabetic effect of gynostemma pentaphyllum tea in randomly assigned type 2 diabetic patients. Horm Metab Res. 2010;42(05):353-357. doi: 10.1055/s-0030-1248298
 • V. T. T. Huyen, D. V. Phan, P. Thang, N. K. Hoa, C. G. Östenson, “Gynostemma pentaphyllum Tea Improves Insulin Sensitivity in Type 2 Diabetic Patients”, Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2013, Article ID 765383, 7 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/765383
 • Wang, Z., Zhao, X., Liu, X., Lu, W., Jia, S., Hong, T., Li, R., Zhang, H., Peng, L., & Zhan, X. (2019). Anti-diabetic activity evaluation of a polysaccharide extracted from Gynostemma pentaphyllum. In International Journal of Biological Macromolecules (Vol. 126, pp. 209–214). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.12.231
 • Rao, A., Clayton, P., & Briskey, D. (2021). The effect of an orally‐dosed Gynostemma pentaphyllum extract (ActivAMP®) on body composition in overweight, adult men and women: A double‐blind, randomised, placebo‐controlled study. In Journal of Human Nutrition and Dietetics. Wiley. https://doi.org/10.1111/jhn.12936
 • Megalli S, Davies NM, Roufogalis BD. Anti-hyperlipidemic and hypoglycemic effects of Gynostemma pentaphyllum in the Zucker fatty rat. J Pharm Pharm Sci. 2006;9(3):281-91. PMID: 17207412.
 • Liu, J., Li, Y., Shi, H., Wang, T., Wu, X., Sun, X., & Yu, L. (Lucy). (2016). Components characterization of total tetraploid jiaogulan ( Gynostemma pentaphyllum ) saponin and its cholesterol-lowering properties. In Journal of Functional Foods (Vol. 23, pp. 542–555). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.03.013
 • Choi, E.-K., Won, Y. H., Kim, S.-Y., Noh, S.-O., Park, S.-H., Jung, S.-J., Lee, C. K., Hwang, B. Y., Lee, M. K., Ha, K.-C., Baek, H.-I., Kim, H.-M., Ko, M.-H., & Chae, S.-W. (2019). Supplementation with extract of Gynostemma pentaphyllum leaves reduces anxiety in healthy subjects with chronic psychological stress: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. In Phytomedicine (Vol. 52, pp. 198–205). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2018.05.002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.