Μήπως τρώτε λιγότερο αλλά συνεχίζετε να παίρνετε βάρος;

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια: Τρώτε λιγότερο αλλά παίρνετε βάρος. Πώς γίνεται αυτό; Τι κάνετε λάθος; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις στο σημερινό άρθρο.
Μήπως τρώτε λιγότερο αλλά συνεχίζετε να παίρνετε βάρος;
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που τρώνε πολύ και είναι αδύνατοι, όπως γνωρίζουμε και ανθρώπους που τρώνε λιγότερο αλλά εξακολουθούν να βάζουν βάρος. Το μυστήριο έγκειται στο γιατί οι τελευταίοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βέλτιστο βάρος τους. Είναι δύσκολο γιατί συχνά βιώνουν συναισθήματα αποτυχίας και μάλιστα ενοχή για το ότι δεν μπορούν να χάσουν βάρος, παρά το γεγονός ότι τρώνε λιγότερο. Μήπως και εσείς τρώτε λιγότερο αλλά δεν χάνετε βάρος;

Η συνταγή για την απώλεια βάρους είναι πρακτικά καθολική. Βασίζεται στον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής και είναι πραγματικά πολύ απλός. Χάνουμε βάρος όταν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από ό, τι παίρνουμε. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος όταν ακολουθούν αυτήν την αρχή. Ωστόσο, όπως με όλα, αυτή η μαθηματική εξίσωση από μόνη της δεν θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα, επειδή το σωματικό βάρος έχει γενετικές, περιβαλλοντικές, τροφικές και ψυχολογικές διαστάσεις.

Έτσι, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να τα λάβετε όλα αυτά υπόψη.

Τρώτε λιγότερο αλλά παίρνετε βάρος;

Μπορεί να οφείλεται σε ενεργειακή ανισορροπία

Τα θεμέλια για τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας βασίζονται σε δύο έννοιες:

  1. Οι θερμίδες που τρώμε μέσω των τροφίμων είναι το καθημερινό μας καύσιμο.
  2. Οι θερμίδες που χρησιμοποιούμε είναι ο μεταβολικός μας ρυθμός.

Ωστόσο, συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες όπως:

  • Βασικός μεταβολισμός. Το σώμα απαιτεί ελάχιστη ενέργεια για την εκτέλεση των πιο βασικών λειτουργιών του. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει περίπου το 70% έως το 80% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών δαπανών.
  • Άσκηση και σωματική δραστηριότητα. Αυτές είναι οι θερμίδες που ξοδεύουμε κάνοντας καθημερινές δραστηριότητες ή πιο έντονη σωματική άσκηση.
  • Η θερμική επίδραση των τροφίμων. Αυτή είναι η ενέργεια που ξοδεύουμε για την πρόσληψη τροφής και την πέψη.

Παίρνουμε βάρος όταν εισέρχονται περισσότερες θερμίδες από ό, τι καταναλώνονται. Από την άλλη πλευρά, χάνουμε βάρος όταν καίγονται περισσότερες θερμίδες από ό, τι εισέρχονται. Έτσι, με βάση αυτό, ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να χάσετε βάρος είναι να περιορίσετε τις θερμίδες. Με άλλα λόγια, να τρώτε λιγότερο.

Εντάξει, αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους που παίρνουν βάρος ακόμα και όταν τρώνε λιγότερο; Τι στο καλό κάνουν λάθος;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

κοιλιά και χρόνος
Ένας πολύ απλός τύπος απώλειας βάρους είναι να ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από ό, τι τρώμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν τη διαδικασία.

Τρώτε λιγότερο αλλά κερδίζετε βάρος;

Ο ρόλος του μεταβολισμού σας

Το σώμα μας αγαπά την ισορροπία με κάθε έννοια. Διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς για την εξισορρόπηση του pH, της θερμοκρασίας, της αρτηριακής πίεσης και, φυσικά, του βάρους. Όταν ανιχνεύει έναν σημαντικό περιορισμό θερμίδων με την επακόλουθη απώλεια βάρους, αρχίζουν οι καμπάνες συναγερμού. Έτσι, μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης θερμίδων – εντελώς αντίθετη με τη θέλησή μας. Έτσι, μια σειρά ορμονικών αντιδράσεων ενεργοποιείται για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό συμβαίνει αυτόματα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συμβαίνουν είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού και το αίσθημα κορεσμού. Με τη σειρά τους, οι ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα αυξάνονται. Όπως μπορείτε να δείτε, ο βασικός μεταβολισμός έχει μεγάλη σημασία στις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, ξοδεύουμε λιγότερες θερμίδες ακόμη και όταν τρώμε λιγότερο και το βάρος σταματάει. Στην πραγματικότητα, αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δαπάνες για απώλεια βάρους

Έτσι, το να τρώμε λιγότερο είναι ένας τρόπος για να χάσουμε βάρος επειδή καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν μπορούμε απλώς να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων ανεξέλεγκτα, γιατί τότε ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός. Εκτός από το αντίθετο αποτέλεσμα στο μεταβολικό επίπεδο, οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων οδηγούν σε έλλειψη θρεπτικών ουσιών και ενέργειας. Έτσι, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση απάθειας, αποσύνθεσης, ακόμη και κακής διάθεσης.

Είναι πιο σημαντικό να ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια αντί να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε. Η σωματική άσκηση και η καθημερινή δραστηριότητα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού, τη θετική ρύθμιση της ορμόνης, την αύξηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση της μάζας του λίπους.

Η σημασία της μυϊκής μάζας

γυναίκα που τρέχει
Η σωματική άσκηση και οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς, ενεργού μεταβολισμού.

Οι μύες μας είναι ένα από τα συστήματα του σώματος που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα. Ένα άτομο με υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας θα έχει υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από ένα άτομο με χαμηλότερο ποσοστό μυών. Έτσι, η μυϊκή μας μάζα επηρεάζεται συνήθως μόλις αρχίσουμε να περιορίζουμε τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, το σώμα θα ψάξει για άλλες πηγές γλυκόζης όταν το σώμα δεν παίρνει τα απαραίτητα από την τροφή.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ένα από τα κύρια αποθέματα γλυκόζης που έχουμε είναι το σωματικό λίπος και η μυϊκή μάζα. Και είναι ακριβώς το τελευταίο που χρησιμοποιούμε κυρίως όταν υπάρχει περιορισμός θερμίδων. Το αποτέλεσμα είναι μια απώλεια μυϊκής μάζας που μειώνει περαιτέρω τις ενεργειακές μας δαπάνες.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα τροφής που τρώμε και έρχεται με τις αρνητικές συνέπειες που αναφέραμε παραπάνω. Έτσι, ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος, ακόμη και αν τρώνε λίγο, είναι επειδή κάνουν λίγες καύσεις,

Παραδόξως, μερικές φορές το να τρώτε λιγότερο δεν είναι συνώνυμο με την απώλεια βάρους. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να θέσετε τον εαυτό σας στα χέρια ενός επαγγελματία και να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες τρόπου ζωής που θα σας επιτρέψουν να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε ένα υγιές νέο βάρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • McNab BK., What determines the basal rate of metabolism? J Exp Biol, 2019.
  • MArtin CK, et al. Effect of calorie restriction on resting metabolic rate and spontaneous physical activity . Obesity (Silver Spring) Diciembre 2007. 15(12):2964-73.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.