Τα καλύτερα όργανα γυμναστικής για να κάψετε θερμίδες

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα καλύτερα όργανα γυμναστικής για την καύση θερμίδων και την απώλεια λίπους.
Τα καλύτερα όργανα γυμναστικής για να κάψετε θερμίδες
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τα καλύτερα όργανα γυμναστικής για να κάψετε θερμίδες. Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια όργανα γυμναστικής είναι τα ιδανικά ανάλογα με το στόχο σας; Φυσικά, τα γυμναστήρια έχουν διάφορες συσκευές σωματικής εκγύμνασης, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά στην καύση θερμίδων και την απώλεια λίπους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα όργανα και τα προγράμματα γυμναστικής από μόνα τους δεν φθάνουν για να επιτευχθεί ο στόχος. Είναι απαραίτητος ο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την κατάλληλη διατροφή, ώστε να προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Χάστε βάρος με τη χρήση των οργάνων γυμναστικής

Τα όργανα και τα μηχανήματα γυμναστικής είναι αποτελεσματικά μόνο εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά. Αν και τα πιο δημοφιλή είναι ο διάδρομος και το στατικό ποδήλατο, υπάρχουν και άλλα όργανα ικανά να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας.

Τα όργανα γυμναστικής έχουν διάφορα προγράμματα, αλλά δεν παράγουν εξίσου τα ίδια αποτελέσματα.

Ορισμένα είναι περισσότερο χρήσιμα από τα άλλα. Όλα εξαρτώνται από αυτό που επιθυμούμε να πετύχουμε. Πρέπει, επίσης, να έχουμε κατά νου ότι όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλουμε στο γυμναστήριο, τόσο περισσότερο θα είναι το λίπος που θα κάψουμε.

Μην εστιάσετε την προσοχή σας στην κονσόλα του μηχανήματος, εκεί όπου υπάρχει η ένδειξη των θερμίδων. Πρόκειται απλά για μια εκτίμηση. Το σημαντικό είναι να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας στην ποιότητα της σωματικής άσκησης.

Σας συμβουλεύουμε να ξεκινάτε πάντοτε με πρόγραμμα χαμηλής ή μέτριας έντασης και σταδιακά να αυξάνετε την προσπάθειά σας (μεγαλύτερη ταχύτητα, μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερη κλίση κ.λπ.).

Όργανα γυμναστικής για την καύση του λίπους

1. Στατικό ή σταθερό ποδήλατο

Το πιο δημοφιλές και ωφέλιμο όργανο γυμναστικής είναι, αναμφίβολα, το ποδήλατο γυμναστικής. Εκτιμάται ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε 500 με 900 θερμίδες την ώρα.

Το συγκεκριμένο όργανο γυμναστικής επιβαρύνει ελάχιστα τις αρθρώσεις και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική από πλευράς χρήστη ή προηγούμενη εκπαίδευση. Απλά κάθεστε και κάνετε πετάλι.

Προσαρμόστε το κάθισμα του ποδηλάτου, έτσι ώστε τα γόνατά σας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.

Ακόμη και όσοι ασχολούνται με την άρση βαρών, πρέπει να εκτελούν τουλάχιστον 15άλεπτο πρόγραμμα άσκησης σε διάδρομο ή σε στατικό ποδήλατο, για να κάψουν το λίπος.

Το μειονέκτημα του στατικού ποδηλάτου είναι ότι συνιστά μια κάπως μονότονη άσκηση, ειδικά αν βαριέστε εύκολα. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να ακούσετε μουσική ή να δείτε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς, ενώ κάνετε πετάλι.

Επίσης, όσο περνά ο καιρός, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε το βάρος, να σηκωθείτε από το κάθισμα ή ακόμη και να δώσετε μία κλίση του κορμού σας προς τα εμπρός. Αν, ωστόσο, βαριέστε, ήρθε η ώρα να “σπινάρετε” σε τάξεις, όπου ο εκπαιδευτής συντονίζει το ρυθμό (spinning classes).

2. Διάδρομος

Ο διάδρομος μάς επιτρέπει να κάψουμε 450 με 650 θερμίδες την ώρα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα όργανα γυμναστικής. Για να κάνετε διάδρομο, πρέπει να προγραμματίζετε τις προπονήσεις σας.

Στο διάδρομο, μπορείτε όχι μόνο να περπατάτε, να κάνετε τζόκινγκ ή να τρέχετε, αλλά επίσης να προσομοιώσετε τη διαδρομή με έναν αγώνα δρόμου (σκαμπανεβάσματα, σπριντ κ.λπ.). Αυτό συμβαίνει διότι οι διάδρομοι διαθέτουν προγράμματα με ρυθμιζόμενη ταχύτητα και κλίση.

Ωστόσο, η χρήση του διαδρόμου επηρεάζει σημαντικά τις αρθρώσεις (κυρίως τα γόνατα), επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

3. Στέπερ με σκαλοπάτια ή αναρριχητής

όργανα γυμναστικής

Το στέπερ με σκαλοπάτια είναι ένα ακόμη όργανο γυμναστικής, ιδανικό για καύση θερμίδων. Με τη χρήση του, θα κάψετε περίπου 400 θερμίδες την ώρα, πηγαίνοντας πάνω-κάτω.

Διαθέτει προγράμματα όπως ο διάδρομος και σας παρέχει τη δυνατότητα να εκτελέσετε αερόβια σωματική άσκηση, για την απώλεια βάρους. Το στέπερ αποτελείται από δύο πλατφόρμες, στις οποίες τοποθετείτε τα πόδια σας, και προσομοιάζει με το ανέβασμα της σκάλας.

Η ένταση μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να νιώθουμε μεγαλύτερη δυσκολία στα πόδια μας, στις άρσεις και στα καθίσματα. Σε λίγα μόλις λεπτά, τα πόδια κουράζονται, γιατί δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς!

Το συγκεκριμένο όργανο γυμναστικής συνιστάται για περισσότερο έμπειρους δρομείς, που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους για τους αγώνες.

4. Ελλειπτικό

Με το ελλειπτικό όργανο γυμναστικής, μπορείτε να κάψετε 300 με 600 θερμίδες την ώρα. Πρόκειται για ένα συνδυασμό μηχανημάτων: ποδήλατο, αναρριχητής και διάδρομος.

Η κίνηση που εκτελείται είναι ελλειπτική (εξού και το όνομα του οργάνου) και δεν συνιστάται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γόνατά τους, αφού η επιβάρυνση των γονάτων  είναι μεγάλη.

Επιπλέον, χρειάζεται ορισμένη εμπειρία για να ελέγξετε τις κινήσεις (των χεριών και των ποδιών συγχρόνως). Σας συμβουλεύουμε, σφίξτε τους κοιλιακούς σας για να τους δυναμώσετε και κρατήστε την πλάτη σας σε ευθεία γραμμή, για να αποφύγετε τράβηγμα και πόνο.

5. Υδραυλική κωπηλατική μηχανή

όργανα γυμναστικής

Οι θερμίδες που μπορείτε να κάψετε με το συγκεκριμένο όργανο γυμναστικής είναι 300 με 700, αφού σας επιτρέπει να γυμνάζετε τόσο το άνω όσο και το κάτω μέρος του σώματος, δυναμώνοντας τους κοιλιακούς μυς.

Η κωπηλατική μηχανή μιμείται την φυσική κίνηση ενός κωπηλάτη κανό ή καγιάκ. Η πρώτη κίνηση περιλαμβάνει έλξη της λαβής προς το στέρνο μας και η δεύτερη, ολίσθηση προς τα πίσω. Μην ξεχνάτε, να κρατάτε τη λαβή γερά.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τα γόνατα και τους ώμους σας. Πρέπει, επίσης, να κινείστε με την πλάτη σας σε ευθεία γραμμή.

Ορισμένες υδραυλικές κωπηλατικές μηχανές διαθέτουν προγράμματα ή παιχνίδια (γιατί διαφορετικά θα ήταν μονότονο και κουραστικό) και αν γυμνάζεστε με μέτρια έως υψηλή ένταση, μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι με το διάδρομο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.