Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας: Συμπτώματα-αντιμετώπιση

Τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας δύσκολα τρώνε το πρωί και συχνά έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό μεταξύ δείπνου και ύπνου.
Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας: Συμπτώματα-αντιμετώπιση
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε πέσει ποτέ με τα μούτρα στο φαγητό αργά το βράδυ; Εάν ναι, μπορεί να έχετε κάποια εμπειρία με το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας

Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο σηκώνονται στη μέση της νύχτας για να φάνε. Συχνά τρώνε εκείνη τη στιγμή επειδή ξυπνούν με μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να μην έχουν όρεξη ή απλά να μην τρώνε επειδή βρίσκονται σε δίαιτα.

Αν σηκώνεστε για να φάτε τη νύχτα, μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι. Η νυχτερινή υπερφαγία είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ συνηθισμένο. Περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχουν από σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Τι είναι το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας;

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και μπορείτε να το αναγνωρίσετε από δύο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Το άτομο θα φάει μια μεγάλη ποσότητα τροφής, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα έτρωγε κάποιος υπό παρόμοιες συνθήκες.
  • Υπάρχει ένα αίσθημα έλλειψης ελέγχου. Το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει και δεν έχει τον έλεγχο για οτιδήποτε κάνει.

Τα χαρακτηριστικά από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας

Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας: Συμπτώματα-αντιμετώπιση

Ποιος δεν έχει ακούσει για διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία;

Ωστόσο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η νυχτερινή υπερφαγία είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο.

Τα άτομα με αυτό το είδος συνδρόμου αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στον έλεγχο των συναισθημάτων τους και συχνά παθαίνουν κρίσεις πανικού με τη μορφή:

Σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους, τα άτομα που αντιμετωπίζουν σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας συνήθως έχουν προβλήματα βάρους. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή τρώνε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής τους μετά από ώρες, όταν θα έπρεπε να κοιμούνται.

Επιπλέον, το 20% των παχύσαρκων ατόμων παραδέχονται ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα και ικανοποιημένοι όταν τρώνε τη νύχτα. Ομοίως, περισσότερο από το 75% από αυτούς ενεργούν με βάση αυτήν την επιθυμία.

Ωστόσο, παρόλο που αυτή η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε.

Συμπτώματα του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας

Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι σαφή και συχνά επαναλαμβάνονται μεταξύ εκείνων με τη διατροφική διαταραχή. Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας τρώνε ελάχιστα όλη την ημέρα ή δεν τρώνε καθόλου. Απλώς φαίνεται ότι δεν έχουν όρεξη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο ενεργητικοί το πρωί, αν και η ενέργειά τους εξασθενεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, είναι πολύ κοινό για αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουν περισσότερο έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά.

Τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας γνωρίζουν συνήθως ότι έχουν πρόβλημα. Επομένως, συχνά αισθάνονται κατάθλιψη και ντροπή για τον εαυτό τους. Δυστυχώς, η κατάσταση επιδεινώνεται όταν βρίσκονται υπό πίεση.

Συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας

Γυναίκα σε ψυχολόγο
Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την ακριβή αιτία των ανθυγιεινών διατροφικών σας συνηθειών και επίσης να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Οι ακριβείς αιτίες αυτού του συνδρόμου βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση όπως και η θεραπεία του. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι καλή ιδέα να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μέσω του υπερβολικού βάρους. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και αυτός που σηκώνεται το βράδυ για να φάει το γνωρίζει ήδη και αισθάνεται ένοχος γι ‘αυτό.

Επίσης, σε αντίθεση με άλλες διατροφικές διαταραχές, αυτό δεν αφορά απαραίτητα το βάρος ή την αυτο-εικόνα. Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα δυσαρεστημένοι με το σώμα τους (τουλάχιστον δεν είναι το κύριο μέλημά τους).

Γι ‘αυτόν τον λόγο η προτεραιότητα είναι να κατανοήσουμε από πού προέρχονται τα συναισθήματα άγχους αυτών των ανθρώπων και γιατί προσπαθούν να τα καταπραΰνουν με φαγητό. Επομένως, η λύση απαιτεί συνήθως διεπιστημονική παρέμβαση από επαγγελματίες στους τομείς της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής και της διατροφής.

Για αυτόν τον λόγο, οι ακόλουθες συμβουλές λαμβάνουν υπόψη διαφορετικές προοπτικές.

Διατροφική προοπτική

  • Τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας πρέπει να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή και να την προσαρμόσουν στην κατάστασή τους.
  • Θα πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
  • Η ανάπαυση είναι απαραίτητη για την υγεία κάποιου, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πρέπει να μάθουν τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να ξεκουράζονται αρκετά.
  • Πρέπει να μειώσουν το άγχος τους αφιερώνοντας χρόνο στα πράγματα που απολαμβάνουν. Η κοινωνική ζωή και οι κοινές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία.

Ψυχολογική προοπτική για το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας

Η θεραπεία γνωσιακής συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που πάσχει από σύνδρομο νυκτερινής υπερφαγίας να κατανοήσει και να αλλάξει σταδιακά τη συμπεριφορά του. Μπορεί να τους βοηθήσει να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να διαχειριστούν το άγχος και την ανησυχία που σχετίζονται με την κατάστασή τους.

Συμπέρασμα

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι πολύ πιο κοινό από την πιο γνωστή ανορεξία και βουλιμία.

Επομένως, είναι σημαντικό να καθιερώσουμε μια διεπιστημονική προσέγγιση για να το λύσουμε εστιάζοντας πρώτα στη θεραπεία του άγχους που προκαλεί το βραδινό φαγητό.

Μην διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν νομίζετε ότι τρώτε πολύ ή εάν τα επίπεδα του άγχους σας είναι υψηλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.