Τύποι υστερεκτομής: Ποιοι είναι και τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υστερεκτομής ανάλογα με τις ανάγκες και την ασθενή. Ένας χειρούργος ή γυναικολόγος θα καθορίσει την κατάλληλη τεχνική για κάθε γυναίκα.
Τύποι υστερεκτομής: Ποιοι είναι και τι πρέπει να ξέρετε
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υστερεκτομής όταν απαιτείται η αφαίρεση της μήτρας από μια γυναίκα. Αυτή που θα επιλεγεί από τον χειρούργο βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό της γυναίκας και την κατάσταση της υγείας της τη στιγμή της απόφασης.

Είναι σημαντική η συμμετοχή της γυναίκας στην απόφαση του τύπου υστερεκτομής. Πρέπει να κατανοήσει τις διάφορες επιπτώσεις του καθενός.

Η εκτέλεση υστερεκτομής είναι μια δύσκολη απόφαση. Παρότι υπάρχουν προφανείς ενδείξεις, και είναι αναπόφευκτη σε ορισμένες ασθένειες, δεν πρόκειται για ευχάριστη επιλογή.

Υστερεκτομή έχουμε όταν ένας γιατρός αφαιρεί τη μήτρα από ένα γυναικείο σώμα. Μόλις εκτελέσει το χειρουργείο, ανεξαρτήτως τύπου, η γυναίκα χάνει τη ικανότητα αναπαραγωγής. Δε θα μπορέσει να κυοφορήσει στο μέλλον.

Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες χώρες έχουν ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου οι γυναίκες να δίνουν πλήρως την συγκατάθεσή τους. Κανένας γιατρός δε μπορεί να εκτελέσει μια υστερεκτομή χωρίς να υπογράψει συμφωνητικό η ασθενής.

Τύποι υστερεκτομής – Ενδείξεις

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι υστερεκτομές είναι αναπόφευκτες σε πολλές περιπτώσεις. Δυστυχώς, ορισμένες ασθένειες μπορούν να επιλυθούν μόνο με την αφαίρεση της μήτρας.

Προτού συζητήσουμε για το ποιοι είναι οι τύποι υστερεκτομής, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες τη χρειαζόμαστε.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Αυτή η ασθένεια αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία για υστερεκτομή. Παρότι υπάρχει η επιλογή της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας ίσως είναι απαραίτητη η αφαίρεση του οργάνου.

Παρόλο που οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν προοδεύσει, αν ο καρκίνος διαγνωστεί σε προχωρημένο επίπεδο και αποτύχουν οι υπόλοιπες θεραπείες η υστερεκτομή είναι η μόνη επιλογή.

Πρόπτωση μήτρας

Η πρόπτωση μήτρας συμβαίνει όταν η μήτρα πέφτει από τη φυσιολογική της θέση προκαλώντας συμπτώματα και δυσφορία στις γυναίκες. Αν δεν είναι σοβαρή η πρόπτωση μπορεί να επιδιορθωθεί με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Αν, όμως, επηρεάζει την ποιότητα ζωής, η υστερεκτομή είναι μια επιλογή.

Γιατροί εκτελούν υστερεκτομή
Σε πολλές περιπτώσεις η υστερεκτομή είναι αναπόφευκτη. Εκτελείται σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενδομητρίωσης, πρόπτωσης και ινομυωμάτων.

Ινομυώματα

Ένα ινομύωμα της μήτρας είναι ουσιαστικά ένας όγκος μυϊκού και ινώδους ιστού που αναπτύσσεται στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν δυσμορφία στο όργανο και ορισμένες φορές επώδυνη, βαριά αιμορραγία. Οι υστερεκτομές δεν είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά ίσως είναι απαραίτητες.

Ενδομητρίωση

Εδώ, ο ενδομητριακός ιστός μεγαλώνει έξω από τη μήτρα. Είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε εκεί αυτά τα κύτταρα. Τα συμπτώματα και οι πιθανές θεραπείες ποικίλλουν.

Ωστόσο, αν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες, τότε θα πρέπει να εκτελεστεί ένας τύπος υστερεκτομής που ονομάζεται ριζική υστερεκτομή και περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων, σχεδόν, των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Τύποι υστερεκτομής – Ποιες είναι οι συνέπειές της

Μετά από οποιονδήποτε τύπο υστερεκτομής, οι γυναίκες δεν θα είναι σε θέση να έχουν εμμηνόρροια. Αυτό σημαίνει ότι σταματά ο εμμηνορροϊκός κύκλος και έτσι έχουμε πρόωρη εμμηνόπαυση αν η γυναίκα είναι ακόμη σε γόνιμη ηλικία.

Χωρίς εμμηνόρροια η γυναίκα δε μπορεί να κυοφορήσει. Γι’ αυτό, μπορεί να συμβεί η πρόωρη εμμηνόπαυση. Ωστόσο, ακόμη και οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση μπορούν να κάνουν υστερεκτομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προσπερνιέται η στειρότητα.

Υπάρχει ένας τύπος υστερεκτομής όπου οι ωοθήκες διατηρούνται και έτσι διατηρείται και η παραγωγή ορμονών. Παρότι η εμμηνόπαυση δεν είναι άμεση σε αυτές τις περιπτώσεις, το στάδιο περιεμμηνόπαυσης έχει προχωρήσει.

Οι γυναίκες που είχαν μερική υστερεκτομή θα πρέπει να συνεχίσουν τους τακτικούς ελέγχους του τραχήλου της μήτρας. Σε αυτόν τον τύπο υστερεκτομής ο τράχηλος παραμένει ανέπαφος κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει καρκίνος από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Γιατρός δείχνει ομοίωμα μήτρας σε ασθενή
Οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους του τραχήλου μετά από μια μερική υστερεκτομή.

Τύποι υστερεκτομής

Τώρα θα δούμε τους διαθέσιμους τύπους υστερεκτομής. Θα πρέπει όμως να προσδιοριστούν οι τεχνικές και οι οδοί πρόσβασης. Πρόσβαση μπορεί να υπάρξει από το στομάχι ή τον κόλπο μέσα από ένα άνοιγμα που εκτελείται με λαπαροσκόπηση. Έπειτα, μπορείτε να επιλέξετε από τις διάφορες τελικές προσεγγίσεις:

  • Πλήρης: Μία πλήρη υστερεκτομή, γνωστή και ως απλή, έχουμε όταν ο χειρούργος αφαιρεί ολόκληρη τη μήτρα, αφήνοντας τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες.
  • ΜερικήΑυτός ο τύπος υστερεκτομής αφήνει τον τράχηλο και αφαιρεί μόνο το άνω τμήμα της μήτρας. Επίσης, αφήνει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες.
  • Ριζική: Ο πιο επιθετικός τύπος υστερεκτομής. Εδώ αφαιρούνται ολόκληρη η μήτρα, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υστερεκτομής. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη επιλογή σε κάθε περίπτωση, αλλά η γυναίκα θα πρέπει να δώσει την πλήρη συγκατάθεσή της.

Μετά το χειρουργείο, θα παύσετε να έχετε εμμηνόρροια και θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυση. Δυστυχώς, κάποιες φορές δεν υπάρχουν άλλες θεραπείες και οι γιατροί θα πρέπει να εκτελέσουν αυτή τη σωτήρια αφαίρεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sikora Szczesniak DL., Szcesniak G., Szatanek M., Sikora W., Clinical analysis of 52 obstetric hysterectomies. Ginekol Pol, 2016. 87 (6): 460-6.
  • Brandsborg B., Nikolajsen L., Chronic pain after hysterectomy. Curr Opin Anaesthesiol, 2018. 31 (3): 268-273.
  • Palmero FJ., Expósito ME., Pérez OF., Pérez AM., et al., Rev Cubana Cir, 2011.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.