Βιοανατροφοδότηση, μια τεχνική χαλάρωσης κατά του άγχους

Έχετε ακουστά τη βιοανατροφοδότηση; Στο σημερινό μας άρθρο, θα συζητήσουμε για τα οφέλη της σε όσους ενδιαφέρονται να θέσουν υπό έλεγχο το άγχος τους.
Βιοανατροφοδότηση, μια τεχνική χαλάρωσης κατά του άγχους
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Δεν έχετε ακούσει για την βιοανατροφοδότηση; Τότε μείνετε μαζί μας για ν’ ανακαλύψετε τα πάντα γι’ αυτή. Πρόκειται για μια απλή ιδέα με πολλά υγιεινά οφέλη. Έτσι, ίσως είναι ώρα να τη δοκιμάσετε και εσείς αν βιώνετε άγχος και δεν έχει λειτουργήσει τίποτα απ’ όσα έχετε δοκιμάσει.

Η βιοανατροφοδότηση θα σας βοηθήσει σίγουρα. Όμως, ας δούμε τι είναι αυτή η ιδέα; Για ποιον σκοπό χρησιμοποιείται;

Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας που κάνει χρήση αισθητήρων προσκολλημένων στο σώμα για τη μέτρηση των λειτουργιών του σώματος. Αυτό γίνεται για να καθοριστεί το επίπεδο του άγχους.

Ο τρόπος με τον οποίο βοηθά είναι κάνοντάς σας να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το σώμα σας και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος. Ας δούμε περισσότερα όμως.

Πώς λειτουργεί η βιοανατροφοδότηση;

Η βιοανατροφοδότηση λειτουργεί πολύ απλά. Στο σώμα σας τοποθετούνται αισθητήρες σε διάφορα σημεία, για παράδειγμα, στους λοβούς ή στο κρανίο σας, στέλνοντας πληροφορίες για εσάς. Οι αισθητήρες θα πρέπει ν’ ακουμπούν πάντα το σώμα σας.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως πρέπει να είστε πάντα δραστήριοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η βιοανατροφοδότηση δεν είναι μια εξέταση που κάνετε όσο είστε ξαπλωμένοι. Εδώ, βλέπετε τα αποτελέσματα σε μια οθόνη, σε πραγματικό χρόνο, για να έχετε επίγνωση του πώς αντιδράτε ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο για Παιδιά St. Jude τονίζει πως πρόκειται για διαδραστική διαδικασία κατά την οποία πετυχαίνετε μια σύνδεση με το σώμα σας που δε μπορούσατε να πετύχετε στο παρελθόν.

Μέθοδοι βιοανατροφοδότησης

Αυτές ρυθμίζονται πάνω στις ανάγκες σας και, με βάση τα προβλήματα υγείας, θα χρειαστείτε τη μία ή την άλλη για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Έτσι, μια καλή ιδέα είναι να περάσετε μια συνέντευξη για να βρείτε τι χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Ο λόγος είναι πως το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει με διάφορους τρόπους.

Γυναίκα στο κρεβάτι κλαίει
Το άγχος επηρεάζει όλα τα μέρη του σώματος, έτσι δεν πρόκειται για κάτι μικρό. Μην το υποτιμάτε.

Εγκεφαλικά κύματα

Αυτή είναι μία από τις πλέον συνιστώμενες μεθόδους για όσους υποφέρουν από ημικρανίες ή πονοκεφάλους λόγω του άγχους. Ένας τεχνικός τοποθετεί αισθητήρες στο κρανίο ή τους κροτάφους σας και έτσι μπορείτε να δείτε, χάρη στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, τα κύματα του εγκεφάλου σας.

Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος να μάθετε πώς επηρεάζει το άγχος τον εγκέφαλό σας. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο!

Αναπνοή

Μια άλλη μέθοδος εστιάζει στην αναπνοή όταν το άγχος παρακωλύει τη δυναμική της αναπνοής σας ή όταν αισθάνεστε πνίξιμο. Ένας τεχνικός τοποθετεί τους αισθητήρες στην κοιλιά και το στήθος για ν’ ανακαλύψετε το μοτίβο και τη συχνότητα της αναπνοής σας.

Καρδιακός ρυθμός

Μια καρδιά που χτυπά πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία) μπορεί να βρει απαντήσεις στη βιοανατροφοδότηση. Μπορείτε ν’ ανακαλύψετε τους παλμούς σας και πώς διαφέρουν μέσω των αισθητήρων που τοποθετούνται στο στήθος, το κάτω μέρος του κορμού, και τους καρπούς σας. Ίσως η καρδιά σας αρχίσει να χτυπά πιο συχνά, πριν σας “χτυπήσει” το άγχος.

Μυϊκές συσπάσεις

Κράμπες, μυϊκή ένταση, συσπάσεις, είναι όλα μέρος του άγχους το οποίο μπορεί να προκαλέσει χάος στο σώμα σας και η βιοανατροφοδότηση μπορεί να βοηθήσει.

Ένας τεχνικός τοποθετεί αισθητήρες στους σκελετικούς μύες για να παρατηρήσει από κοντά την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη σύσπασή τους.

Δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων

Μπορείτε να παρατηρήσετε τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων σας με τη βιοανατροφοδότηση. Όπως γνωρίζετε, ίσως ιδρώνετε πέραν από το συνηθισμένο λόγω του άγχους.

Ο τεχνικός θα τοποθετήσει τους αισθητήρες γύρω από τα δάκτυλά σας ή στους καρπούς σας, και θα αναλύσει πώς αντιδρά το σώμα σας στο άγχος.

Θερμοκρασία

Τέλος, ακόμη μία μέθοδος είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας καθώς έχει την τάση να μειώνεται ή ν’ αυξάνεται με το άγχος. Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδρούσε το σώμα σας; Τώρα μπορείτε ν’ ανακαλύψετε τοποθετώντας τους αισθητήρες στα δάκτυλά σας.

Βιοανατροφοδότηση – Τα οφέλη

Τώρα που γνωρίζετε λίγα πράγματα παραπάνω για τη βιοανατροφοδότηση, σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη της. Ας τα δούμε όμως λεπτομερώς. Οι μέθοδοι που τονίσαμε παραπάνω θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε πώς λειτουργεί το σώμα σας και πώς αντιδρά στο άγχος.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει αυτό όμως;

Μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να περιμένετε ένα επεισόδιο άγχους και έτσι να δουλέψετε στην αναπνοή σας κάνοντας έναν περίπατο, ή προσπαθώντας να καθαρίσετε το κεφάλι σας με κάποιον τρόπο.

Έτσι θα μπορέσετε ν’ αποφύγετε όσα ξέρετε ότι θα συμβούν, ταχυκαρδία, λαχάνιασμα, νευρικότητα, ή πονοκέφαλοι.

Η βιοανατροφοδότηση είναι επίσης καλή για όσους θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με τον ύπνο τους, και να διαχειριστούν καλύτερα τη ναυτία και την ακράτεια (ούρων ή κοπράνων) που ορισμένες φορές συνδέονται με το άγχος. Για την ακρίβεια, ορισμένες μελέτες αναφέρουν μια επίδραση στη δυσκοιλιότητα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η γνώση του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος.

Άνδρας με αισθητήρα στο κεφάλι
Μπορείτε να διαχειριστείτε πιο εύκολα το άγχος αν αναγνωρίζετε τις αλλαγές στις οποίες υποβάλλεται το σώμα σας λόγω ενός στρεσογόνου.

Αντενδείξεις για τη βιοανατροφοδότηση

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα αυτής της θεραπείας, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και αντενδείξεις. Η Mayo Clinic προειδοποιεί ότι:

  • Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται γι’ αυτή τη θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο ευαίσθητο δέρμα ή σε όσους έχουν κάποια διαταραχή. Έτσι, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προηγουμένως για ν’ ανακαλύψετε αν είναι ασφαλείς για εσάς αν έχετε την τάση να εμφανίζετε έκζεμα ή δερματίτιδα.
  • Η βιοανατροφοδότηση ίσως να μη σας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη διαχείριση του άγχους αν υποφέρετε από αρρυθμίες. Σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε και γι’ αυτό με τον γιατρό σας.

Επιλέγοντας έναν θεραπευτή για την βιοανατροφοδότηση

Σας ενδιαφέρει αυτή η τεχνική λοιπόν;

Φροντίστε να επιλέξετε τον σωστό θεραπευτή. Θα πρέπει να έχει ειδική άδεια. Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που ίσως έχετε αναφορικά με τη θεραπεία.

Όπως μπορείτε να δείτε, η βιοανατροφοδότηση έχει πολλά υγιεινά οφέλη. Την έχετε δοκιμάσει; Πώς ήταν;

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aguilar, G. (1984). Biorretroalimentación térmica para el tratamiento de la migraña clásica: Un estudio de línea base múltiple entre sujetos. Revista de Análisis del Comportamiento.
  • Moscoso, M. S. (1983). Perspectiva histórica de la biorretroalimentación. Revista latinoamericana de psicología15(1-2), 11-33.
  • Naranjo Hernández, D., García Freyre, I., & Companioni Acosta, S. (1999). Biorretroalimentación como método terapéutico: Informe preliminar. Revista Cubana de Medicina38(1), 7-12.
  • Adame, Enrique Coss, and Cynthia Fernanda Guerrero Hernández. “La biorretroalimentación en el estreñimiento.” Estreñimiento crónico, síndrome de intestino irritable y enfermedad inflamatoria intestinal: 61.
  • Thomson, S. A. (1983). Los usos de la biorretroalimentación en psicoterapia. Revista latinoamericana de psicología15(1-2), 47-61.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.