Στρατηγικές για υγιεινές συνήθειες στους εφήβους

Οι υγιεινές συνήθειες στους εφήβους είναι καθοριστικές για την ικανότητά τους να χειρίζονται τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές αυτού του σταδίου. Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.
Στρατηγικές για υγιεινές συνήθειες στους εφήβους

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Οι υγιεινές συνήθειες στους εφήβους είναι ζωτικής σημασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την εφηβεία ως το στάδιο ενός ατόμου μεταξύ των ηλικιών 10 και 19.

Επιπλέον, η οικοδόμηση της ταυτότητάς τους βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, οπότε οι γονείς πρέπει να υιοθετήσουν κάποιες στρατηγικές για το πώς να το κάνουν για να τις ενσταλάξουν στα παιδιά τους.

Οι έφηβοι δεν είναι πλέον παιδιά, αλλά ούτε και οι ενήλικες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί προκειμένου να τους παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να ωριμάσουν.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές στρατηγικές.

Στρατηγικές για υγιεινές συνήθειες στους εφήβους

Υπάρχουν τρία στάδια στην εφηβεία: πρώτο (11-14), δεύτερο (14-17), τρίτο (17-20). Η ανάπτυξη είναι ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε καθένα από αυτά. Έτσι, οι έφηβοι πρέπει να υιοθετήσουν υγιείς ρουτίνες για να αναπτυχθούν σωστά.

Λοιπόν, τι πρέπει να λάβουν υπόψη;

Προσέξτε την προσωπικότητα που διαμορφώνουν

Κάθε στιγμή στην εφηβεία έχει συναισθηματικά χαρακτηριστικά που θα αντανακλούν την προσωπικότητά τους.

Είναι θεμελιώδες για τους γονείς να είναι προσεκτικοί σε αυτό, επειδή είναι ένας τρόπος να διοχετεύσετε τις προτιμήσεις των παιδιών σας σε δραστηριότητες που τους αρέσουν και να προωθήσουν έτσι την ευημερία τους.

Προγραμματίστε γεύματα

Η διατροφή είναι βασικός παράγοντας σε όλα τα στάδια της εφηβείας, χωρίς αμφιβολία. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωστή διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική ανάπτυξη και την υγεία τους.

Επομένως, οι γονείς πρέπει να προγραμματίσουν τα γεύματα των παιδιών τους εκ των προτέρων και, εάν είναι δυνατόν, να συμβουλευτούν έναν διατροφολόγο.

Προώθηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων

Η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικά ως συμπλήρωμα της υγείας. Η κοινή συμμετοχή σε σειρά διασκεδαστικών δραστηριοτήτων με εφήβους θα επιτρέψει την ενοποίηση των συναισθηματικών δεσμών.

Επιπλέον, η συνήθεια αυτή θα ενθαρρύνει τη μελλοντική εκτίμησή τους για τις θετικές οικογενειακές αναμνήσεις.

κόρη και μητέρα
Η εφηβεία είναι μια εποχή πολλών αλλαγών, οπότε η γονική υποστήριξη είναι απαραίτητη.

Ποιες υγιεινές συνήθειες μπορούν να ενθαρρυνθούν στους εφήβους;

Είναι δύσκολο να ενθαρρύνουμε υγιεινές συνήθειες στους εφήβους, επειδή συχνά είναι άτακτοι και δεν ακούν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας. Ας δούμε ποιες είναι, ώστε να μπορείτε να τις εφαρμόσετε.

 1. Υγιεινή διατροφή

Η εφηβική πρόσληψη άχρηστου φαγητού είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο. Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, αν και αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις εάν έχετε έφηβους στο σπίτι:

 • Μάθετε ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους τύποι φρούτων και έχετέ τα πάντα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι προσβάσιμα όταν είναι ώρα για ένα σνακ. Τα φρούτα είναι ένας καλός σύμμαχος γιατί θα ικανοποιήσουν γρήγορα την ανάγκη για κάτι γλυκό.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείπουν ποτέ το πρωινό. Αυτό το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το κλειδί για την απόκτηση ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του καθενός, αρκεί να επιλέγετε ποιοτικά τρόφιμα. Δυστυχώς, οι έφηβοι το παραβλέπουν συχνά και το αντικαθιστούν με άχρηστα προϊόντα.
 • Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και ως εκ τούτου ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στη διατροφή ενός εφήβου. Επιπλέον, είναι εύκολο να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν στη συσκευασία τους για κατανάλωση αργότερα.
 • Προώθηση της κατανάλωσης νερού και υγιών ποτών. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πάντα διαθέσιμο μπουκάλι με νερό. Ταυτόχρονα, κρατήστε τα βιομηχανικά γλυκά και αναψυκτικά έξω από το σπίτι. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας – όπως ο διαβήτης.
 1. Η συναισθηματική σταθερότητα είναι μια από τις σημαντικότερες υγιεινές συνήθειες στους εφήβους

Οι αλλαγές στο σώμα κατά την εφηβεία μπορούν να οδηγήσουν σε κάθε είδους ανασφάλεια που συχνά εκδηλώνεται ως άγχος και αλλαγές στη διάθεση.

Για να αποφύγετε αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις, προσπαθήστε να τις συμπεριλάβετε σε δραστηριότητες και συνομιλίες που τους επιτρέπουν να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους. Είναι επίσης σημαντικό να τους επιτρέψετε να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τους φίλους τους.

 1. Αθλητισμός και σωματική δραστηριότητα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε σωματικά ενεργοί, οπότε η επιλογή κάποιου σπορ δεν θα είναι δύσκολη. Τα σπορ είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία τους.

Ακολουθούν μερικές απλές δραστηριότητες που μπορεί να απολαμβάνουν:

 • Περπάτημα ή τζόκινγκ
 • Αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.
 • Άσκηση ρουτίνας στο σπίτι
 • Βόλτες με ποδήλατο
 • Γυμναστήριο
τρέξιμο σε παρκο
Η ενθάρρυνση των εφήβων να είναι σωματικά ενεργοί είναι το κλειδί για τη γενική υγεία τους.
 1. Κοινωνική ζωή

Οι έφηβοι εφαρμόζουν πολλές από τις αξίες και τις συνήθειες που μαθαίνουν στο σπίτι και αρχίζουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις όταν αλληλεπιδρούν με άλλους νέους. Έτσι, πρέπει να τους επιτρέπεται να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και να έχουν μια κοινωνική ζωή γενικά.

Έτσι μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητοι από τους γονείς τους σε μεγάλο βαθμό.

 1. Να κοιμούνται αρκετά

Η σωστή ανάπαυση είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ενσταλάξετε στους εφήβους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καλός ύπνος θα βοηθήσει το μυαλό τους να επεξεργαστεί τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των γνώσεών τους.

Έτσι, προσπαθήστε να τους δώσετε το δικό τους άνετο χώρο στο σπίτι. Κάπου που θα μπορεί να κοιμηθεί και να κάνει οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν σιωπή και συγκέντρωση.

Οι υγιεινές συνήθειες στους εφήβους είναι ευθύνη του γονέα

Πρέπει να δώσετε το παράδειγμα για να ενσταλάξετε υγιείς συνήθειες στα παιδιά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλη η οικογένεια πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια, να τρώει καλά και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική ευεξία όλων.

Τέλος, πρέπει να παρέχετε τους απαραίτητους χώρους και προϋποθέσεις για τους νέους να ακολουθήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Λάβετε υπόψη ότι η υποστήριξη και η καθοδήγηση είναι θεμελιώδεις σε αυτό το στάδιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
 • Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
 • Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.