Συμβουλές για ένα σπίτι χωρίς αλλεργιογόνα

Οι πιο κοινοί τρόποι για να τρέφετε αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε διάφορα περιβάλλοντα είναι όταν τρώτε στο κρεβάτι ή σε άλλα έπιπλα, όταν δεν διατηρείτε τα πράγματά μας σε τάξη ή όταν υπάρχει σκόνη που έχει συσσωρευτεί μετά από εβδομάδες.
Συμβουλές για ένα σπίτι χωρίς αλλεργιογόνα

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συμβουλές για ένα σπίτι χωρίς αλλεργιογόνα. Τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στην κουζίνα μας και ο πολλαπλασιασμός τους εξαρτάται από το πόσο καθαρό διατηρούμε αυτό το σημείο του σπιτιού μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να απολυμαίνουμε καθημερινά όλες τις επιφάνειες.

Ακόμη και αν δεν το έχετε παρατηρήσει, κάθε μέρα τρέφετε εκατομμύρια ακάρεα που μπορεί να κρύβονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Είναι υπεύθυνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός ανθρώπου.

Αυτό εξηγεί το λόγο που τόσες πολλές οικογένειες στις μέρες μας πάσχουν από ρινίτιδα, δερματίτιδα ή αλλεργικό άσθμα και πολλά άλλα.

Οι πιο κοινοί τρόποι για να τρέφετε αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε διάφορα περιβάλλοντα είναι όταν τρώτε στο κρεβάτι ή σε άλλα έπιπλα, όταν δεν διατηρείτε τα πράγματά μας σε τάξη ή όταν υπάρχει σκόνη που έχει συσσωρευτεί μετά από εβδομάδες.

Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να δίνετε προσοχή στην καθαριότητα ολόκληρου του σπιτιού και να βρίσκετε τρόπους για την πρόληψη αυτής της νόσου. Ξέρετε πώς;

Να φροντίζετε το δωμάτιό σας χωρίς αλλεργιογόνα

κρεβάτι χωρίς αλλεργιογόνα

Τα κρεβάτια είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία των ακάρεων επειδή έχουν το ιδανικό περιβάλλον για να επιβιώνουν και να εξαπλώνονται εύκολα.

Ο ιδρώτας, η ζέστη και νεκρά κύτταρα του δέρματος δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των πιο κοινών αλλεργιών.

Για να περιορίσετε αυτό τον κίνδυνο, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε 100% βαμβακερά σεντόνια. Θα πρέπει να τα πλένετε κάθε εβδομάδα με νερό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Τα μαξιλάρια, το στρώμα και τα καλύμματα του κρεβατιού θα πρέπει να πλένονται κάθε 6 μήνες αλλά καλό είναι να τα τινάζετε κάθε μέρα και να τα κρεμάτε σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο.

Να μην επιτρέπετε στα κατοικίδιά σας να μπαίνουν μέσα στο δωμάτιό σας. Φέρουν ζωύφια και το τρίχωμά τους πέφτει· αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ευαισθησίες σε άτομα με αλλεργικά προβλήματα.

Να φροντίζετε την κουζίνα σας χωρίς αλλεργιογόνα

κουζίνα χωρίς αλλεργιογόνα

Αυτός ο χώρος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να εμφανίσει διάφορα παθογόνα, όπως ακάρεα. Εκεί συσσωρεύεται υγρασία, ζέστη και υπολείμματα τροφών, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό χώρο για την εξάπλωση αυτών των πλασμάτων.

Για να αποφύγετε τη ζέστη και την υγρασία, προσπαθήστε όταν μαγειρεύετε να κλείνετε τις κατσαρόλες σας με το καπάκι τους. Αυτό θα περιορίσει τον ατμό.

Όποτε είναι εφικτό, να αερίζετε το χώρο έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο δωμάτιο και να περιορίζετε την υγροποίηση που σχηματίζεται όταν συγκεντρώνονται διάφορες ουσίες.

Εφόσον τελειώνετε με το πλύσιμο των πιάτων σας, να τα στεγνώνετε πριν τα τοποθετήσετε στο ντουλάπι. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να σφραγίζετε όλα τα φαγητά σας σε δοχεία με αεροστεγές καπάκι, γυάλινα κατά προτίμηση.

Οι πάγκοι, το πάτωμα, οι τοίχοι και οποιεσδήποτε άλλες επιφάνειες της κουζίνας θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά για να απομακρύνετε τα βακτήρια και να εμποδίζετε την εισβολή κατσαρίδων ή μυρμηγκιών.

Το μπάνιο χωρίς αλλεργιογόνα

μπανιο χωρίς αλλεργιογόνα

Τόσο η ντουζιέρα όσο και η λεκάνη της τουαλέτας συσσωρεύουν υγρασία η οποία μετά από λίγες ημέρες μετατρέπεται σε βρωμιά και γίνεται το ιδανικό σπίτι για τα μικρόβια.

Για να εμποδίσετε την εξάπλωση αυτής της υγρασίας σε άλλα σημεία του σπιτιού, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε την πόρτα κλειστή και χρησιμοποιείτε πατάκια. Να πλένετε τακτικά τα πατάκια επειδή όταν απορροφούν νερό, για προφανείς λόγους, δημιουργούν ένα εξίσου άσχημο περιβάλλον.

Το καθιστικό

καθιστικό

Όταν δεν το καθαρίζετε τακτικά για να αφαιρέσετε τη σκόνη και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αυτό το οικογενειακό δωμάτιο μπορεί να συγκεντρώσει ακάρεα και άλλους μικροοργανισμούς.

Τα πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ως προς αυτό το μέρος του σπιτιού είναι:

  • Το πάτωμα.
  • Τα μαλακά καλύμματα ή μαξιλάρια.
  • Τις κουρτίνες.
  • Τα κατοικίδια.
  • Τα διακοσμητικά.

Θα πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά το πάτωμα επειδή εκεί συσσωρεύεται ένα μεγάλο μέρος βρωμιάς και γενικότερα ακαθαρσίες.

Τα μαξιλάρια μπορείτε να τα καλύπτετε με βαμβακερά καλύμματα για να μπορείτε να τα πλένετε πιο εύκολα και τακτικά ή μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο ιδιαίτερο κάλυμμα.

Μια καλή επιλογή είναι τα δερμάτινα έπιπλα καθώς αυτό το είδος επίπλων καθαρίζεται πιο εύκολα.

Όλα τα διακοσμητικά ή το καθιστικό θα πρέπει να ξεσκονίζονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να αφαιρείτε τη σκόνη και την τυχόν γύρη.

Τα κατοικίδια δεν πρέπει να ανεβαίνουν πάνω στα έπιπλα και, αν είναι εφικτό, καλό είναι να μένουν έξω από το σπίτι. Αν πάσχετε τακτικά από αλλεργίες, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 24(4), 201-203. https://www.redalyc.org/pdf/912/91204113.pdf
  • AA. VV. (2015). Guía de limpieza del hogar, The Blokehead.
  • Tabero, Pepa. (2016). Manual de la casa limpia y ordenada, La Esfera.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.