Γιατί αγοράζουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων;

Μπαίνουμε στον πειρασμό να αγοράσουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων επειδή ενεργοποιούνται διαφορετικοί εγκεφαλικοί μηχανισμοί. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με τη μείωση των ενοχών για τις δαπάνες.
Γιατί αγοράζουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων;

Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγούστου, 2022

Οι εκπτώσεις είναι εδώ, οι φανταχτερές και πολύχρωμες αφίσες στις βιτρίνες, οι διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ο ανεμοστρόβιλος των ανθρώπων που πηγαινοέρχονται με τις τσάντες. Γιατί γινόμαστε εύκολη λεία για να αγοράσουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων;

Με τόσες πολλές πληροφορίες, πώς περιμένουμε από τον εγκέφαλο να μην παρασυρθεί και να μην βιώσει την ανάγκη να αγοράσει; Οι τομείς του μάρκετινγκ και των πωλήσεων καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς λειτουργεί το μυαλό.

Γιατί μπαίνουμε στον πειρασμό να αγοράσουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων;

Όταν ψωνίζετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν διαμερισματοποιημένο τρόπο. Ενώ υπάρχουν περιοχές (όπως ο νεοφλοιός) που είναι υπεύθυνες για την πιο συνετή σκέψη και με μια ορισμένη λογική, υπάρχουν άλλες που συνδέονται με το μεταιχμιακό σύστημα, οι οποίες ανταποκρίνονται στα συναισθήματα.

Φυσικά, αν η αγοραστική εμπειρία του πελάτη είναι σχεδιασμένη από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι δύσκολο να ξεφύγει. Τα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και το πιο συνειδητό μας μέρος χαμηλώνει τις άμυνές του.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Τι είναι η κυκλική μόδα και γιατί αποτελεί τάση;

Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος λειτουργεί επίσης με βάση τους μηχανισμούς ανταμοιβής. Αν υπάρχει κάτι που θέλουμε πολύ και το αποκτήσουμε σε καλή τιμή, νιώθουμε μια αίσθηση ευεξίας, ότι έχουμε πετύχει κάτι σχεδόν απίστευτο: να έχουμε ένα προϊόν σε χαμηλότερη τιμή από τη συνηθισμένη.

Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αίσθημα της ανταμοιβής είναι βραχυπρόθεσμο. Δηλαδή, διαρκεί για μια δεδομένη στιγμή, αλλά στη συνέχεια είναι εφήμερο.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι πωλήσεις, όταν συνδέονται με εκπτώσεις, διευκολύνουν τη δικαιολόγηση της κατανάλωσης. Επομένως, η ενοχή για την πράξη αυτή αποδυναμώνεται.

Why we buy more during sales
Οι προσφορές μας δίνουν την αίσθηση ότι αποκτούμε ένα αγαθό με θαυμαστό τρόπο, πληρώνοντας λιγότερο από αυτό που πραγματικά θα άξιζε. Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια.

Η επιρροή του πλαισίου κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων

Πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε αγορές επειδή επηρεαζόμαστε από το τι συμβαίνει γύρω μας. Βλέπουμε μια φωτογραφία κάποιου που φοράει ένα συγκεκριμένο φούτερ και φαίνεται χαρούμενος. Έχουμε πρόσβαση σε ένα βίντεο ενός ατόμου που ξεπακετάρει ένα συγκεκριμένο προϊόν και θέλουμε να έχουμε την ίδια εμπειρία.

Αυτό που μας παρακινεί να κάνουμε μια αγορά είναι να ταιριάζει με αυτό που κάνουν οι άλλοι. Επιδιώκουμε να αναπαράγουμε την κατάσταση και βρίσκουμε καταφύγιο σε αυτού του είδους την εγγύηση της ευτυχίας. Στην κατάσταση αυτή προστίθεται και το γεγονός ότι θέλουμε να διατηρήσουμε μια εικόνα που μας δίνει την αίσθηση του ανήκειν.

Ο εγκέφαλος ενεργοποιείται επίσης από ισχυρές εκφράσεις που υπόσχονται νέα πράγματα, αλλαγές, πωλήσεις. Αυτές οι έννοιες πυροδοτούν ορισμένες ορμόνες που παράγουν μια στιγμιαία αίσθηση ευεξίας.

Οτιδήποτε υποδηλώνει αλλαγή λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό, σηματοδοτώντας ξεκινήματα και καλωσορίσματα. Ποιος δεν το βρίσκει ελκυστικό να πηδήξει στο άρμα της καινούργιας αρχής;

Πώς να αποφύγετε να πέσετε στις υπερβολές των αγορών σε ευκαιρίες;

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κριτική της αγοραστικής συμπεριφοράς. Εξάλλου, στους ανθρώπους αρέσει να απολαμβάνουν μικρές αμαρτίες: ένα ρούχο, ένα καλό κρασί ή οτιδήποτε άλλο.

Το θέμα είναι να αποφύγετε να γίνετε μαριονέτες της αγοράς, αντιδρώντας σε ένα ερέθισμα χωρίς να λαμβάνετε υπόψη άλλες μεταβλητές. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες συστάσεις για την ορθολογική διαχείριση των πωλήσεων.

Αποφεύγετε να κοιτάτε τις διαφημίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα

Οι στρατηγικές μάρκετινγκ έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι να περάσουμε από την αμφιβολία στο “ναι, θα το αγοράσω”. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε κοιτάζοντας τις διαφημίσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να πειστείτε ότι το χρειάζεστε.

Ψάξτε μόνο για αυτό που πραγματικά χρειάζεστε κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από μια έκπτωση, πηγαίνετε στο συγκεκριμένο site όπου τη βρίσκετε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε να χαζεύετε σε όλο το κατάστημα και να πέφτετε σε εύκολη αγορά.

Διαθέστε έναν προϋπολογισμό όταν θέλετε να αγοράσετε σε έκπτωση

Αν θέλετε να αγοράσετε κάποια προϊόντα, επωφεληθείτε και κάντε το με εκπτώσεις. Ωστόσο, μην πέσετε στην παγίδα και στη δικαιολογία ότι είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, δίνοντας ελεύθερο πεδίο στην επιθυμία. Αποφασίστε ένα ποσό που θα επενδύσετε και παραμείνετε σε αυτό το ποσό.

Σκεφτείτε λίγο πιο μακριά

Η κατανάλωση για χάρη της κατανάλωσης έχει συνέπειες που ξεπερνούν την οικονομία. Έχει επίσης αντίκτυπο στο περιβάλλον και ακόμη και πολλές βιομηχανίες λαμβάνουν τα κέρδη τους με βάση την επισφαλή απασχόληση.

Επομένως, όταν αγοράζετε σε προσφορά, μπορείτε να αναζητήσετε καλούς λόγους για να μην το κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γίνετε μέρος μιας ανεύθυνης βιομηχανίας.

Buying used clothes
Το να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσανατολίζουμε την οικονομία μας σημαίνει να είμαστε υπεύθυνοι. Τα κινήματα που προωθούν τις αγορές από δεύτερο χέρι προσπαθούν επίσης να φροντίσουν το περιβάλλον.

Επιλέξτε τις αξίες σας- μην αφήνετε την αγορά να το κάνει για εσάς

Παρόλο που υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη του μάρκετινγκ να αγοράζετε στις εκπτώσεις, είναι απαραίτητο να σταματήσετε και να βρείτε ένα νόημα. Γιατί το θέλω αυτό; Είναι απαραίτητο να κάνω περισσότερες αγορές; Μήπως η αγορά ενός ακόμη ενδύματος με απομακρύνει από άλλους στόχους, όπως η αποταμίευση για ένα ταξίδι με φίλους;

Για να έχουμε επίγνωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οι λεγόμενοι συμπεριφορικοί εθισμοί. Σχετίζονται με συμπεριφορές και όχι με την κατανάλωση ουσιών.

Σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται εμμονή, παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και δημιουργούν συμπτώματα στέρησης. Η αγορά χωρίς μέτρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτή την κατάσταση.

Φυσικά, η πρόταση είναι να μην ταπεινωνόμαστε κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι, αλλά να το κάνουμε από μια θέση συνειδητής και υπεύθυνης κατανάλωσης. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αξίες και οι σκοποί μας και να προσανατολιζόμαστε προς αυτές, αντί να αφήνουμε να μας παρασύρει η ροή της αγοράς.

Πέρα από τους προσωπικούς λόγους, υπάρχει και ένα πλαίσιο που μας συνοδεύει και μας στέλνει συνεχώς το μήνυμα να αγοράζουμε και να αγοράζουμε, υποσχόμενοι την ανταμοιβή της ικανοποίησης, της αυτοεκτίμησης και της ευεξίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • RODRÍGUEZ-VILLARINO, RAFAEL, & FERNÁNDEZ-GONZÁLEZ, ÁNGEL , & GONZÁLEZ-LORENZO, MANUEL , & LAMEIRAS-FERNÁNDEZ, MARÍA (2005). Explorando la relación de la adicción a la compra con otros comportamientos excesivos: un estudio piloto. Adicciones, 17(3),231-240.[fecha de Consulta 4 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-4840. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=289122011006
  • Fernández, Elena & Garcia, Irene. (2003). La compra por impulso y la adicción al consumo en el País Vasco. Estudios sobre consumo, ISSN 0212-9469, Nº 65, 2003, pags. 53-67. 65.
  • García, I. (2007). La compra compulsiva:¿ impulso irresistible o reflejo del sistema de valores personales?. Revista de psicología social, 22(2), 125-136.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.