Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού: Καλό αλλά όχι ευτυχισμένο

Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού οδηγεί τις γυναίκες να αποσυνδέονται από τον εαυτό τους προκειμένου να ευχαριστούν και να φροντίζουν τους άλλους. Μάθετε πώς μπορεί να σας επηρεάσει εδώ.
Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού: Καλό αλλά όχι ευτυχισμένο
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τους άλλους. Κάποιες, από κάποια ηλικία και ωθούμενες από τη συναισθηματική εξάντληση, συνειδητοποιούν την κατάστασή τους και αποφασίζουν να κάνουν αλλαγές. Ωστόσο, άλλες δεν καταφέρνουν καν να αντιληφθούν πόσο επιβλαβής και άδικη είναι η κατάστασή τους. Γι’ αυτό σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για το σύνδρομο του καλού κοριτσιού.

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε γυναίκες και κορίτσια που έχουν μάθει να είναι χρήσιμες, ευγενικές και υπάκουες. Στην προσπάθειά τους να ευχαριστήσουν τους πάντες, έχουν χάσει τον εαυτό τους.

Είναι ενήλικες που δεν είναι σε θέση να πουν “όχι“, να εκφράσουν τη διαφωνία τους ή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν και να θέσουν προτεραιότητες. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, σας καλούμε να διαβάσετε παρακάτω.

Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού ξεκινά από την παιδική ηλικία

Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά (χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή διεκδικητικότητα, συναισθηματική εξάρτηση) μπορούν να εμφανιστούν και στα αγόρια, το σύνδρομο του καλού κοριτσιού είναι αντανάκλαση της άνισης εκπαίδευσης που παραδοσιακά λαμβάνουν οι γυναίκες.

Από τη γέννησή τους, τα αγόρια λαμβάνουν το μήνυμα ότι πρέπει να είναι δυνατά, ανεξάρτητα και φιλόδοξα. Τα κορίτσια, από την άλλη πλευρά, παροτρύνονται να είναι καλά, ευγενικά, ήσυχα και υποτακτικά. Ενθαρρύνονται να αφοσιώνονται στις σχέσεις τους, να δείχνουν κατανόηση και συμπόνια και να κερδίζουν την εύνοια των άλλων συμμορφούμενα σε ό,τι αναμένεται από αυτές.

Έτσι, μαθαίνουν να καταπιέζουν το θυμό και τη θλίψη τους, τη διαφωνία τους και τις επικριτικές τους απόψεις. Εν τω μεταξύ, φορούν μια μάσκα καλοσύνης και ευγένειας που καταλήγει να γίνεται φυλακή.

Στην παιδική ηλικία σφυρηλατείται η προσωπικότητα, μαθαίνονται συμπεριφορές και κοινωνικές στρατηγικές και μαθαίνει κανείς πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Για το λόγο αυτό, όταν η έκφραση της ατομικότητας καταπιέζεται από την αρχή, οι γυναίκες αυτές υφίστανται σημαντικές συνέπειες στην ενήλικη ζωή τους.

Baja autoestima en el síndrome de la niña buena.
Ορισμένες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού όταν ενηλικιώνονται. Ωστόσο, άλλες δεν το κάνουν και συνεχίζουν να διαιωνίζουν συμπεριφορές που τους κάνουν κακό.

Σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου του καλού κοριτσιού

Αν είστε γυναίκα ή ταυτίζεστε ως γυναίκα, είναι πιθανό να ζείτε και εσείς κάτω από αυτές τις παραμέτρους και να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει πόσο επιβλαβείς είναι. Δώστε λοιπόν προσοχή στα παρακάτω σημάδια για να εντοπίσετε αν έχετε το σύνδρομο του καλού κοριτσιού:

 • Αισθάνεστε ότι η ευτυχία σας εξαρτάται από τις κοινωνικές σας σχέσεις. Όταν ένα κοντινό σας πρόσωπο απομακρύνεται, αγχώνεστε αμέσως, αρχίζετε να αναρωτιέστε τι έχετε κάνει λάθος και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να το διορθώσετε.
 • Είστε εξυπηρετικές και γενναιόδωρες. Είστε πάντα διαθέσιμες για τους άλλους. Επιδιώκετε να κάνετε τη ζωή τους ευκολότερη και να λύσετε τα προβλήματά τους. Είστε ανίκανες να αρνηθείτε τα αιτήματα των γύρω σας, ακόμη και αν αυτά είναι αντίθετα με τις επιθυμίες ή τις προτιμήσεις σας.
 • Δυσκολεύεστε να εκφράσετε τις απόψεις σας, ειδικά αν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις των άλλων. Φοβάστε την απόρριψη και τις συγκρούσεις, γι’ αυτό και πάντα αποφεύγετε να ενοχλείτε ή να ταλαιπωρείτε τους άλλους.
 • Το τι σκέφτονται για εσάς σας ανησυχεί πολύ και μπορεί ακόμη και να ελέγχει τη ζωή σας. Δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να εκφράσει θυμό ή να κάνει λάθη.
 • Βάζετε πάντα τον εαυτό σας τελευταίο. Δυσκολεύεστε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να επιβληθείτε. Αν κάποια στιγμή το κάνετε, αισθάνεστε αμέσως ένα μεγάλο βάρος ενοχής.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την αδράνεια του συνδρόμου του καλού κοριτσιού;

Όσες πάσχουν από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού ζουν αποξενωμένες από τον εαυτό τους, δεν ξέρουν ποιες είναι και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να το ανακαλύψουν ή να το εκφράσουν. Είναι διαμορφωμένες σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Χωρίς εξωτερική έγκριση, αισθάνονται ότι κινδυνεύουν.

Αυτό προκαλεί δυστυχία, δυσαρέσκεια, φόβο και συναισθηματική εξάντληση. Επηρεάζει την πρόοδο της εργασίας, την ατομική ευημερία και όλες τις σχέσεις τους.

Τι να κάνετε

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε αλλαγές από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να πάσχουμε από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού. Από αυτή την άποψη, μπορείτε να ξεκινήσετε με τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

 • Επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητές σας. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από το γεγονός ότι έχετε λάβει μια ανεπαρκή ανατροφή, οπότε το ζητούμενο θα είναι να ξεμάθετε όσα έχετε μάθει και να θέσετε νέες πεποιθήσεις και στόχους. Έχετε επίγνωση ότι η προτεραιότητα για εσάς πρέπει να είναι να είστε ο εαυτός σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας καθημερινά τη σημασία της υπεράσπισης, της εκτίμησης και του σεβασμού του εαυτού σας.
 • Συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας. Όταν ζούμε παίρνοντας τους άλλους ως συναισθηματική μας πυξίδα, αποσυνδεόμαστε από τον δικό μας βορρά. Αρχίστε λοιπόν να δίνετε προσοχή σε αυτό που νιώθετε κάθε στιγμή και να αποδέχεστε κάθε συναίσθημα που σας έρχεται. Μην τα καταπιέζετε και μην κρίνετε τον εαυτό σας για το τι αισθάνεστε. Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε.
 • Εκφράστε τον εαυτό σας. Μην κρύβετε την αντιπάθεια, τη διαφωνία ή τη δυσαρέσκειά σας. Πριν υιοθετήσετε τις απόψεις των άλλων, χρησιμοποιήστε κριτική σκέψη και ρωτήστε τον εαυτό σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκφραστεί χωρίς φόβο, όσο άβολο κι αν είναι στην αρχή.
 • Επιβεβαιώστε τον εαυτό σας, ζητήστε αυτό που χρειάζεστε και απαιτήστε σεβασμό. Αυτό ισχύει τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σταματήστε την προσπάθειά σας να ικανοποιήσετε τους άλλους.
 • Εγκαταλείψτε το ρόλο του σωτήρα. Δεν είναι δουλειά σας να λύνετε τα προβλήματα άλλων, να κάνετε τη ζωή τους πιο εύκολη ή να ανεχτείτε την αυθάδεια ή την ασέβειά τους.
Mujer que se libera del síndrome de la niña buena.
Η διαδικασία απελευθέρωσης από το βάρος της ύπαρξης αυτού του συνδρόμου περνάει από φάσεις και σκαμπανεβάσματα.

Το να ξεπεράσετε το σύνδρομο του καλού κοριτσιού είναι απελευθερωτικό

Δεν θα σας πούμε ψέματα: δεν είναι εύκολη υπόθεση να τερματίσετε τόσα χρόνια προγραμματισμού. Κάθε φορά που προσπαθείτε να εφαρμόσετε μια αλλαγή, θα αναδύεται φόβος. Ο φόβος μήπως δυσαρεστήσετε τους άλλους και έτσι χάσετε τη στοργή των γύρω σας. Κατά καιρούς, θα νιώθετε ενοχές και θα υποχωρείτε. Ωστόσο, πρέπει να επιμείνετε. Μην τα παρατάτε.

Κάθε μέρα έχετε πολλές ευκαιρίες να εφαρμόσετε στην πράξη αυτές τις νέες συμπεριφορές. Κάθε φορά που το κάνετε, να συγχαίρετε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Ευτυχώς, η επανασύνδεση με τον εαυτό σας θα είναι τόσο ικανοποιητική και απελευθερωτική που θα θέλετε να συνεχίσετε να το κάνετε. Και έτσι θα έχετε ανακάμψει και θα έχετε σώσει τη μόνη ζωή που μπορείτε πραγματικά να σώσετε – τη δική σας .


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Engel, B. (2011). The Nice Girl Syndrome: Stop Being Manipulated and Abused–and Start Standing Up for Yourself. John Wiley & Sons.
 • Fox, G. L. (1977). “Nice girl”: Social control of women through a value construct. Signs, 2(4), 805–817. https://doi.org/10.1086/493411
 • Segoviano, M. (2000). El trastorno vincular sobreadaptativo. Psicoanalisis de las configuraciones vinculares: revista de la Asociación Argentina de Psicología y Psicoterapia de Grupo, 157-178.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.