Πού να στεγνώσετε τα ρούχα σε ένα σπίτι χωρίς χώρο

Δεν έχει σημασία αν δεν έχετε χώρο για να κρεμάσετε τα ρούχα στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας. Υπάρχουν πάντα κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να στεγνώσετε τα ρούχα μετά το πλύσιμο. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά εδώ!
Πού να στεγνώσετε τα ρούχα σε ένα σπίτι χωρίς χώρο

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί θεωρούν ότι μια από τις πιο ενοχλητικές δουλειές του σπιτιού είναι το πλύσιμο, το στέγνωμα και η αποθήκευση των ρούχων (και δεν υπολογίζουμε καν το σιδέρωμα). Επιπλέον, το στέγνωμα των ρούχων σε ένα σπίτι χωρίς χώρο ή το στέγνωμα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των βροχερών και χειμερινών εποχών είναι μια πραγματική πρόκληση όταν δεν έχετε στεγνωτήριο. Πού μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα σας λοιπόν;

Το κλειδί για επιτυχημένο στέγνωμα είναι να είστε πρακτικοί και να αξιοποιείτε στο έπακρο τους πόρους που προσφέρει το περιβάλλον. Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να μοιραστούμε μερικές ιδέες για να στεγνώνετε τα ρούχα σας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς πρόβλημα.

7 ιδέες για να στεγνώσετε τα ρούχα σε ένα σπίτι χωρίς χώρο

Εκτός του ότι μπορεί να έχετε ένα μικρό σπίτι ή διαμέρισμα χωρίς χώρο για να στεγνώσετε τα ρούχα έξω, είναι επίσης αλήθεια ότι όταν βρέχει, φυσάει και κάνει πολύ κρύο, οπότε το άπλωμα των ρούχων στη βεράντα αποτελεί πρόβλημα.

Μπορεί να επιλέξετε να στεγνώσετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι και έτσι να καταλήξετε με ρούχα σε καρέκλες, πόμολα, κρεβάτια και σε μέρη που δεν φανταζόμασταν ποτέ. Για να αποφύγετε αυτό το σενάριο, ας δούμε 7 συμβουλές για να στεγνώσετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι.

1. Κρεμάστε τα ρούχα σε μια κλασική απλώστρα

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή πτυσσόμενη απλώστρα που μπορεί να έχει ή να μην έχει πλευρικούς βραχίονες που αυξάνουν τη χωρητικότητά της. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα ρούχα σε ένα μέρος. Επίσης, επειδή είναι πτυσσόμενη, μπορούμε αργότερα να τη αποθηκεύσουμε, χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο.

Παρόλο που κυκλοφορούν απλώστρες από διάφορα υλικά, οι καλύτερες είναι αυτές με ατσάλινα πόδια και ράβδους αλουμινίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και είναι τόσο λειτουργικές που συχνά υπάρχει μια σε κάθε σπίτι.

Αν πρέπει να αγοράσετε μια, βεβαιωθείτε ότι είναι πτυσσόμενη, ώστε να μπορείτε να κρεμάσετε σεντόνια, τραπεζομάντιλα και πετσέτες χωρίς πρόβλημα. Μπορούν να φτάσουν περίπου τα δύο μέτρα χωρίς να υπολογίζετε τους πλευρικούς βραχίονες.

2. Αγοράστε μια απλώστρα-πύργο για να στεγνώσετε τα ρούχα σας

Είναι ιδανική για πολύ μικρούς χώρους, καθώς είναι ψηλότερη από το πλάτος της και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από τις συμβατικές απλώστρες. Μπορεί να τοποθετηθεί στο ντους όταν δεν χρησιμοποιείται και διαθέτει εξαιρετική κατανομή ράβδων για το κρέμασμα των ρούχων.

3. Δοκιμάστε μια απλώστρα μπαλκονιού

Αυτό το μοντέλο μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι, στο καλοριφέρ, ακόμα και πάνω από τις πόρτες. Λόγω του μεγέθους του, είναι ιδανικό για την ανάρτηση εσωρούχων, βρεφικών ρούχων και ευαίσθητων ενδυμάτων. Μόλις στεγνώσουν τα ρούχα, μπορείτε να την αφαιρέσετε και να την αποθηκεύσετε δίπλα στο πλυντήριο ρούχων, ώστε να μην καταλαμβάνει χώρο.

Tendedero de balcón.
Οι απλώστρες στο μπαλκόνι είναι πολύ πρακτικές για μικρά διαμερίσματα.

4. Κρεμάστε τα ρούχα σε μια απλώστρα μπάνιου

Πρόκειται για μια επιλογή σε σχήμα V. Η μία πλευρά της στηρίζεται στον τοίχο του μπάνιου και η άλλη στην άκρη της μπανιέρας. Είναι πολύ πρακτική και δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο. Είναι ιδανική για το στέγνωμα των πετσετών μετά τη χρήση.

5. Μια απλώστρα ρούχων που τοποθετείται στον τοίχο

Πρόκειται για μια σταθερή απλώστρα. Όταν δεν την χρησιμοποιείτε, μπορείτε απλά να την κλείσετε.

Το μόνο ελάττωμα είναι ότι, καθώς είναι στερεωμένη στον τοίχο, δεν μπορείτε να τη μετακινήσετε στο σπίτι κατά βούληση. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όταν κλείνει είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τοίχο.

6. Προσθέστε εμπόδια στις ντουλάπες για να στεγνώσετε τα ρούχα

Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη ιδέα που συνίσταται στην τοποθέτηση ενός εμποδίου μεταξύ δύο ντουλαπιών, είτε στην κουζίνα, είτε στο μπάνιο, είτε στα υπνοδωμάτια. Μπορεί να είναι μια μπάρα κουρτίνας, για παράδειγμα, πάνω στην οποία θα τοποθετήσετε τις κρεμάστρες με τα ρούχα για να στεγνώσουν.

Ιδανικά, αυτά τα εμπόδια θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε ένα παράθυρο.

7. Χρησιμοποιήστε μια απλώστρα οροφής για να στεγνώσετε τα ρούχα

Η απλώστρα οροφής είναι μια από τις πιο πρωτότυπες και καινοτόμες επιλογές, ειδικά όταν ζείτε σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα. Τοποθετείται στο ταβάνι και επεκτείνεται ή ανασύρεται με μια μανιβέλα. Είναι εξαιρετική ιδέα!

Μερικά αλάνθαστα κόλπα για να στεγνώσετε τα ρούχα σε μικρό χώρο

Εκτός από τις απλώστρες, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

  • Επιλέξτε τα πιο ξηρά δωμάτια του σπιτιού σας για να τοποθετήσετε την απλώστρα σας. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να το κάνετε μπροστά από ένα παράθυρο ή σε χώρους που δέχονται καλή ροή αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε κρεμάστρες όποτε είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, ευνοείτε την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο ρούχο.
  • Πλένετε καθημερινά, σε μικρές ποσότητες, για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρούχων.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Use a fan to hang clothes
Εκμεταλλευτείτε έναν ανεμιστήρα, αν διαθέτετε, για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι σας.

Συμβουλές για να αποφύγετε την υγρή μυρωδιά κατά το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους

Τέλος, είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους, τα ρούχα να αποκτούν μια δυσάρεστη υγρή μυρωδιά.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε όσο το δυνατόν περισσότερα παράθυρα για να κυκλοφορεί ο αέρας.

Στη συνέχεια, όταν κρεμάτε τα ρούχα στην απλώστρα, φροντίστε να αφήνετε χώρο ανάμεσα σε κάθε ρούχο για να κυκλοφορεί εύκολα ο αέρας. Αν μπορείτε, χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα που θα απορροφήσει την υγρασία καθώς στεγνώνουν τα ρούχα.

Ελπίζουμε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα ρούχα σας στεγνά και απαλλαγμένα από μυρωδιές μούχλας. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση να πάτε σε ένα μαγαζί με πλυντήρια/στεγνωτήρια αυτοεξυπηρέτησης και να έχετε τα ρούχα έτοιμα για αποθήκευση. Μπορεί να είναι λίγο ακριβό, αλλά μια στο τόσο, αξίζει τον κόπο να περιποιηθείτε τον εαυτό σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carrera Gallissà, E. (2015). Caracterización de tejidos. Principales ensayos físicos para evaluar la calidad de los tejidos textiles.
  • Camargo Rodriguez, M. G., Martinez Medellin, J. F., & Hernandez Arevalo, A. P. (2009). Proyecto viabilidad economica y financiera para el servico de lavado y secado de ropa por kilos en viviendas de interés social” Servisec”.
  • Cajahuanca Paita, A. D. (2019). Diseño y construcción de un secador solar para secado de ropa en menor tiempo costo espacio en la Región Junín.
  • Felix Amao, V. O., Prada Figueroa, J. M., & Sagastegui Anticona, M. D. R. (2020). Servicio de auto lavandería en lavado y secado de ropa en Lima Metropolitana-Jesús María.
  • Cervantes, R. M., Medina, J. A. P., Olivares, J. P., Jasso, R. C., & Calderón, A. E. (2017). Análisis de modelos matemáticos para detectar humedad relativa en secadoras de ropa:¿ Usar ecuaciones favorece a una buena detección del secado de ropa?. Pistas Educativas39(126).
  • Martínez, P., Sarmiento, P., & Urquieta, W. (2005). Evaluación de la humedad por condensación dentro de viviendas sociales. Revista INVI20(55).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.