Ανακαλύψτε 7 τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι

Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση από το στομαχόπονο και άλλες πιθανές ενοχλήσεις μετά το φαγητό.
Ανακαλύψτε 7 τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα κατά την επίσκεψη στο γιατρό. Ορισμένες από αυτές, όπως οι καούρες και η παλινδρόμηση, μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικές και δύσκολα ελεγχόμενες. Για να σας βοηθήσουμε να βρείτε ανακούφιση, σήμερα σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι.

Πολλοί στρέφονται στα κλασικά φάρμακα που προστατεύουν το στομάχι και σχεδόν πάντα το κάνουν χωρίς συνταγή γιατρού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που τους αποδίδονται μετά από επαναλαμβανόμενη και υπερβολική χρήση είναι η οστεοπόρωση, η νεφρική βλάβη, η άνοια, η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, οι λοιμώξεις και ο γαστρικός καρκίνος.

Υπάρχει φυσική εναλλακτική λύση; Είναι σαφές ότι, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία αυτού του στομαχικού προβλήματος. Για το σκοπό αυτό, είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό. Εκείνος θα βρει την ακριβή αιτία, θα προτείνει αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής και θα υποστηρίξει τη χρήση φυσικών θεραπειών, εάν είναι απαραίτητο.

Πληροφορίες για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Παθολογίας του Πεπτικού (SEPD), τα λεγόμενα φάρμακα αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI), των οποίων οι πιο γνωστές εμπορικές ονομασίες είναι ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη, ραμπεπραζόλη και εσομεπραζόλη, αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες οικογένειες φαρμάκων παγκοσμίως.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε γενικές γραμμές, τα φάρμακα PPI συνταγογραφούνται επίσης ως γαστροπροστασία για ασθενείς που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ιβουπροφαίνη και ακετυλοσαλικυλικό οξύ, μεταξύ των πιο γνωστών). Πρόκειται συνήθως για περιπτώσεις προχωρημένης ηλικίας, χρόνιων ασθενειών και παρατεταμένης θεραπείας αυτών των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

“Η ασπιρίνη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μικρά έλκη στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Προκειμένου να επουλωθούν γρηγορότερα, συνταγογραφούμε αυτά τα φάρμακα, τα οποία επιβραδύνουν την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος”, εξηγεί ειδικός από το SEPD.

Σύμφωνα με τον Dr. Martín de Argila, τα PPIs είναι πολύ χρήσιμα, καθώς η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί σε διαδεδομένες ασθένειες, όπως: έλκη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρήση τους ως γαστροπροστατευτικά θα πρέπει να περιορίζεται σε ομάδες κινδύνου που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω σημεία και εφόσον έχουν χορηγηθεί ιατρικές συνταγές.

Όταν άτομα για τα οποία δεν ενδείκνυνται καταφεύγουν σε αυτά από επιλογή, διατρέχουν τον περιττό κίνδυνο να επηρεαστούν από παρενέργειες. Ως εκ τούτου, παρουσιάζουμε τα παρακάτω τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι, τα οποία αποτελούν επίσης ακίνδυνες εναλλακτικές λύσεις.

Προληπτική φροντίδα

Ας μάθουμε τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά για να προστατέψετε το στομάχι σας:

  • Ένα γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι, πολλές φορές, δεν τρώμε υγιεινά. Αν προσθέσετε και το στρες, σκιαγραφεί μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που μας κάνει να αναζητούμε βοήθεια στα φάρμακα αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.
  • Για να έχουμε καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, πρέπει να προσέχουμε τι είδους τροφές τρώμε καθημερινά.
  • Η γαστρική παλινδρόμηση είναι το πρόβλημα που προκύπτει συχνότερα. Θα ήταν απαραίτητο να αρχίσουμε να αυξάνουμε την κατανάλωση φρέσκων, ακόμα και ωμών, φρούτων και λαχανικών. Ο λόγος; Περιέχουν ένζυμα που παρέχουν οφέλη για τον ιστό του στομάχου.
  • Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι θα πρέπει να περιορίσουμε εκείνες τις τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και τα επεξεργασμένα γλυκά. Ευνοούν τον ερεθισμό και τη φλεγμονή, δεν χωνεύονται καλά και δεν μπορούν να χορτάσουν την πείνα.
  • Μια δραστήρια ζωή όπου κάνουμε κάποια χαμηλής ή μέτριας έντασης άσκηση είναι επίσης απαραίτητη για την καταπολέμηση της γαστρικής παλινδρόμησης. Το περπάτημα, για παράδειγμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνει τη γενική μας υγεία.
  • Μην αμελείτε επίσης την υγιή διαχείριση των συναισθημάτων σας. Ξέρετε ότι συχνά λέγεται ότι το στομάχι είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας και οι συναισθηματικές ανισορροπίες μπορούν να τον αλλοιώσουν.

Τα 7 καλύτερα τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι

1. Μήλα

Ανακαλύψτε 7 τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι

Το μήλο είναι ελαφρύ και πολύ χωνευτικό φρούτο. Όπως κάθε τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθά στη βελτίωση της εντερικής διέλευσης. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, δρα ως ήπιο καθαρτικό σε περίπτωση δυσκοιλιότητας (ωμό και αποφλοιωμένο) και, με τη σειρά του, συμβάλλει στο σχηματισμό του εντερικού βλωμού σε περίπτωση διάρροιας (αποφλοιωμένο, τριμμένο και οξειδωμένο).

Έχει προταθεί ότι η κατανάλωσή του μπορεί να διαμορφώσει το μικροβιόκοσμο, κάτι που όλα τα είδη μπορούν να κάνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του εντερικού φραγμού.

Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές του ιδιότητες, Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε πηκτίνη και γλυκίνη, ένα φυσικό αντιόξινο που το καθιστά ένα από τα πιο συνιστώμενα τρόφιμα σε περίπτωση καούρας. Προσπαθήστε να προμηθευτείτε μήλα που είναι βιολογικής καλλιέργειας και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα.

2. Διττανθρακικό νάτριο

Χάρη στις αλκαλικές του ιδιότητες, το διττανθρακικό νάτριο προστατεύει το στομάχι. Είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό, αν και η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όπως υποκαλιαιμία, υπονατριαιμία και υποχλωραιμία. Καλό είναι να μην το λαμβάνετε σε περίπτωση υπέρτασης ή αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο.

Μη διστάσετε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού αναμεμειγμένο σε ένα ποτήρι νερό για να καταπολεμήσετε τα πεπτικά σας προβλήματα, αρκεί να το κάνετε σποραδικά. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη σπιτική θεραπεία σε τακτική βάση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

3. Χυμός αλόης βέρα

Μια από τις τροφές που προστατεύουν το στομάχι είναι ο χυμός αλόης βέρα. Η χρήση του καθίσταται κατάλληλη για τη μείωση των φλεγμονών και των γαστρεντερικών προβλημάτων. Χρησιμεύει επίσης για να ανακουφίσετε ακόμη και την πάντα επώδυνη γαστρική παλινδρόμηση.

Έχει προταθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του φραγμού, ενώ του αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές δράσεις για τις γαστρεντερικές παθήσεις.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει απλώς να διαλύσετε μισό κουταλάκι του γλυκού (3 γραμμάρια) από το εσωτερικό τζελ του φυτού αλόη βέρα σε ένα ποτήρι νερό. Ζεστάνετε λίγο σε περίπτωση που δεν διαλύεται καλά και πιείτε το σε θερμοκρασία δωματίου μετά τα γεύματά σας. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο, καθώς η υψηλή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό (είναι φυσικό καθαρτικό).

4. Βιολογικό μηλόξυδο, από τις τροφές που προστατεύουν το στομάχι

Ανακαλύψτε 7 τρόφιμα που προστατεύουν το στομάχι

Αυτό το φυσικό προστατευτικό του στομάχου βοηθά στην πρόληψη της παλινδρόμησης και στην πέψη. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους οξέων επεισοδίων παλινδρόμησης. Έχει προταθεί ότι μπορεί να διαμορφώνει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων και μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη γαστρική κένωση.

Έχετε μηλόξυδο στο σπίτι; Βεβαιωθείτε ότι είναι βιολογικό, καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι οι ιδιότητές του είναι βέλτιστες και όσο το δυνατόν πιο φυσικές. Απλά προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού (5 ml) μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό (200 ml) και πιείτε το πριν το φαγητό.

5. Έγχυμα χαμομηλιού

χαμομήλι

Νόστιμο, χαλαρωτικό και υγιεινό, ένα έγχυμα χαμομηλιού – και ειδικά τα αποξηραμένα άνθη του – θα μας βοηθήσει να λύσουμε διάφορα πεπτικά προβλήματα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων σε μεγάλη ηλικία, όπως η παλινδρόμηση.

Το χαμομήλι είναι μια φυσική εναλλακτική λύση για την ανακούφιση από τις καούρες. Είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά εγχύματα που προστατεύουν το στομάχι καθώς επιδιορθώνει και προστατεύει τον γαστρικό βλεννογόνο χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να πίνετε αυτό το έγχυμα σε θερμοκρασία δωματίου, ποτέ κρύο ή πολύ ζεστό. Καταναλώστε το πριν από κάθε γεύμα για να φροντίσετε τον γαστρικό υμένα.

6. Τροφές που προστατεύουν το στομάχι: Γλυκόριζα

γλυκοριζα

Δεν μιλάμε για την τυπική καραμέλα που τρώνε τα παιδιά, αλλά για αυτή τη ρίζα με την τόσο υγιεινή και έντονη γεύση. Το εκχύλισμά της έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία του στομάχου και οι ειδικοί προσυπογράφουν τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες ως πολύ χρήσιμες ενάντια σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές.

Χάρη στις φυσικές της ιδιότητες, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα προστατευτικό τζελ στο τοίχωμα του στομάχου για να το προστατεύσει από τα οξέα που εμφανίζονται κατά την πέψη. Θα βρείτε τη ρίζα γλυκόριζας στα καταστήματα με βότανα.

7. Χυμός φρέσκου λάχανου

Οι ειδικοί συνιστούν την πρόσληψη φρέσκου λάχανου ως φυσική και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, εκτός από το ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης του τοιχώματος του στομάχου. Μπορείτε να το καταναλώνετε με άδειο στομάχι.

Επαναλαμβάνουμε ότι η χρήση αυτών των τροφών δεν αντικαθιστά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, ούτε τη θεραπεία που προτείνει ο γιατρός. Ακολουθήστε πρώτα απ’ όλα τις υποδείξεις του γιατρού σας και, υπό την επίβλεψή του, χρησιμοποιήστε αυτές τις σπιτικές εναλλακτικές λύσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.