Απάθεια στους ηλικιωμένους: Πώς μπορεί να προληφθεί;

Πώς μπορεί να προληφθεί η απάθεια στους ηλικιωμένους; Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα, καθώς είναι βασικό να φροντίζουμε την ψυχική μας ευεξία καθώς γερνάμε.
Απάθεια στους ηλικιωμένους: Πώς μπορεί να προληφθεί;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου, 2022

Απομόνωση, παραμέληση των συναισθηματικών δεσμών και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσαν. Η απάθεια στους ηλικιωμένους είναι μια συχνή ανησυχία που δεν πρέπει να παραβλέπεται σε καμία περίπτωση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής (SEMFYC), έως και το 20% των ατόμων άνω των 80 ετών πάσχουν από απάθεια. Τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα και όλα σχετίζονται με το ίδιο το γεγονός της γήρανσης. Αλλά ξέρετε κάτι; Υπάρχουν τρόποι για να την προλάβετε.

Ποια είναι τα σημάδια της απάθειας στους ηλικιωμένους;

Η απώλεια ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους γύρω σας είναι το σαφέστερο σύμπτωμα της απάθειας στους ηλικιωμένους. Δεν υπάρχει πλέον η επιθυμία να περάσουν χρόνο με τα εγγόνια τους, πόσο μάλλον με τους φίλους τους. Τα παιχνίδια με χαρτιά ή τα βράδια στο παγκάκι του χωριού που κουβέντιαζαν με τις ώρες δεν είναι πλέον ελκυστικά.

Το να μην φροντίζει κανείς τον εαυτό του είναι ένα άλλο σημάδι απάθειας στους ηλικιωμένους. Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε σε πτυχές της προσωπικής υγιεινής, της διατροφής και του τρόπου που ντύνονται. Είναι σαν να μην έχει καμία σημασία, σαν να έχουν πάψει να αγαπούν τον εαυτό τους.

Ένα άλλο σημάδι απάθειας στους ηλικιωμένους είναι η αδιαφορία. Αδιαφορία για την ανίατη ασθένεια ενός φίλου ή για τα κοινωνικά γεγονότα στις ειδήσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν νοιάζονται για τίποτα, αλλά ότι είναι απαθείς και αυτό είναι ένα σημάδι πιθανής κατάθλιψης.

apathy in older adults
Η απάθεια σχετίζεται με την κατάθλιψη και την απομόνωση, η οποία αυξάνει τη μοναξιά σε αυτό το στάδιο. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα.

Πώς συνδέονται η απάθεια και η τρίτη ηλικία;

Το γεγονός ότι η απάθεια επηρεάζει το 20% των ηλικιωμένων ενηλίκων είναι σημαντικό, καθώς το φαινόμενο αυτό φαίνεται να συνδέεται στενά με την τρίτη ηλικία. Για παράδειγμα, η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να συνδεθεί με την απάθεια, όπως και η νόσος του Πάρκινσον. Αυτές οι ασθένειες καθιστούν τους ανθρώπους εξαρτημένους από τους φροντιστές τους και μειώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Η πτώση και το χτύπημα στο κεφάλι μπορεί επίσης να έχουν αλλοιώσει ορισμένες δομές του εγκεφάλου. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή σε κάθε τραυματισμό και στις διαθέσεις που εμφανίζονται μετά.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνδέονται επίσης με τη μοναξιά. Τα παιδιά τείνουν να δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες, απομακρύνονται από τους μεγαλύτερους και δεν φαίνεται να έχουν ποτέ χρόνο να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο μαζί τους. Πολλοί ηλικιωμένοι αισθάνονται απομονωμένοι και αυτό προκαλεί μια βαθιά κατάθλιψη που εκδηλώνεται με απάθεια.

Διάγνωση και θεραπεία της απάθειας

Για τη διάγνωση της απάθειας στους ηλικιωμένους, λαμβάνονται υπόψη τέσσερις παράγοντες:

  • Έλλειψη κινήτρων.
  • Συναισθηματικές αλλαγές.
  • Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ατόμου.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά.

Εάν οι παράγοντες αυτοί διατηρούνται για ένα μήνα ή περισσότερο, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στο γιατρό.

Όσον αφορά τη θεραπεία, υπάρχουν διάφορες επιλογές. Αυτές κυμαίνονται από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά ντοπαμίνης, ψυχοδιεγερτικά, ψυχοτρόποι παράγοντες) έως θεραπείες γνωστικής διέγερσης με ασκήσεις που πρέπει να γίνονται καθημερινά.

Συστάσεις για να αποτρέψετε την απάθεια στους ηλικιωμένους

Τώρα που καταλάβατε λίγο περισσότερα για τις αιτίες και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στην απάθεια της τρίτης ηλικίας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένες συστάσεις για την αποφυγή της. Αν και μπορεί να μη φαίνεται έτσι, υπάρχουν τρόποι για να την προλάβετε.

1. Ενθαρρύνετε τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις

Για την πρόληψη της απάθειας στην τρίτη ηλικία, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι κοινωνικές σχέσεις, καθώς το σύμπτωμα μπορεί να σχετίζεται με τη μοναξιά. Ακόμη και αν ζούμε μακριά, είναι επίσης καλή ιδέα να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους μας, να περνάμε τα Σαββατοκύριακα μαζί τους, να τους επισκεπτόμαστε όποτε μπορούμε και να τους τηλεφωνούμε καθημερινά, αν χρειαστεί.

2. Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχουν σε δραστηριότητες για να αποτρέψετε την απάθεια στους ηλικιωμένους

Μπορούμε να εμπλέξουμε τους ηλικιωμένους σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για σκάκι είτε για γιόγκα. Αυτό θα τους βοηθήσει να παραμείνουν δραστήριοι και να αισθάνονται καλύτερα. Άλλωστε, αν τις κάνουμε μαζί τους, θα είναι πολύ πιο εμπλουτιστικές.

3. Ζητήστε τους να συνεργαστούν και να βοηθήσουν

Αν συνεργαστούν για να φτιάξουν φαγητό, να βάλουν κάτι στη θέση του ή να φτιάξουν ένα έπιπλο, είναι πολύτιμο. Μερικές φορές, μπορεί να μη ζητάμε από τους ηλικιωμένους να συνεργαστούν, επειδή δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο εμείς και αυτό μας αγχώνει. Ωστόσο, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε να αισθάνονται χρήσιμοι και να αποτρέψουμε την εμφάνιση της απάθειας.

grandparents with their grandchildren
Το να περνάμε χρόνο με τους ηλικιωμένους είναι ένας απλός, διασκεδαστικός και πρακτικός τρόπος για να αποτρέψουμε την απάθεια.

4. Δώστε τους αγάπη και στοργή

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται στοργή και οι ηλικιωμένοι ακόμα περισσότερο. Μπορεί να νιώθουν πολύ μοναξιά, οπότε κάθε λεπτομέρεια, όπως μια αγκαλιά ή απλώς να τους κρατάτε το χέρι, είναι απαραίτητη.

Προλάβετε την απάθεια στους ηλικιωμένους πριν εμφανιστεί

Η πρόληψη της απάθειας στους ηλικιωμένους είναι σημαντική και με αυτές τις συμβουλές, είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι είναι πραγματικά εφικτό. Τούτου λεχθέντος, είναι σαφές ότι εκφυλιστικές ασθένειες ή άλλες περιστάσεις μπορούν να επηρεάσουν και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να ζητήσετε πληροφορίες και υποστήριξη από έναν επαγγελματία ιατρό.

Ωστόσο, κάποια πράγματα είναι στο χέρι μας και εκεί είναι που μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ας επικοινωνήσουμε μαζί τους, ας τους προσκαλέσουμε να κάνουμε δραστηριότητες μαζί και ας τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Espín Andrade, A. M. (2008). Caracterización psicosocial de cuidadores informales de adultos mayores con demencia. Revista Cubana de Salud Pública34, 1-12.
  • Keegan, E., & Garay, C. (2007). Terapia cognitivo-conductual de la esquizofrenia. Vertex. Revista Argentina de Psiquiatría18(76), 423-427.
  • Peláez, M. S., Bernal, J. G., Cámara, R. S., Iglesias, A. I. S., & Jahouh, M. (2020). Ansiedad, depresión y apatía en relación a la situación de fragilidad. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology.2(1), 149-158.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.