Αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο με απλές συμβουλές

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα φυσικά κόλπα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την οξείδωση των αβοκάντο.
Αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο με απλές συμβουλές

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι για να επωφεληθεί κανείς στο μέγιστο από τα οφέλη των αβοκάντο είναι σημαντικό να τα καταναλώνει ολόκληρα. Και επίσης, όσο πιο σύντομα γίνεται, για να αποφύγει την οξείδωση των αβοκάντο. Ωστόσο, ορισμένες φορές δεν θέλουμε να φάμε ολόκληρο το αβοκάντο και πάντα περισσεύει ένα κομμάτι που καταλήγει στα σκουπίδια.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα φυσικά κόλπα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την οξείδωση των αβοκάντο. Έτσι θα παραμείνουν φρέσκα και πράσινα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

1. Αφήστε το κουκούτσι του

Αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο με 7 απλές συμβουλές

Η πρώτη συμβουλή που θα βοηθήσει τα αβοκάντο να μην οξειδώνονται είναι να μην αφαιρείτε το κουκούτσι από το μισό κομμάτι του. Ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιείτε μόνο το μισό κομμάτι που δεν περιλαμβάνει το κουκούτσι.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε φρέσκο μόνο το κομμάτι που καλύπτει το κουκούτσι. Συνεπώς, το υπόλοιπο κομμάτι που έρχεται σε επαφή με τον αέρα θα οξειδωθεί γρήγορα και θα χάσει τη φρεσκάδα του. Γι’ αυτό το λόγο σας προτείνουμε να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση παρόμοια με το κουκούτσι του αβοκάντο. Το ζητούμενο είναι να καλύπτεται όλο το υπόλοιπο κομμάτι που παραμένει εκτεθειμένο στον αέρα.

2. Η μέθοδος με το κρεμμύδι

Αυτό το κόλπο χρησιμοποιεί το ένα τέταρτο ενός κρεμμυδιού κομμένο σε φέτες.  Θα το τοποθετήσετε στο κάτω μέρος ενός δοχείου με αεροστεγές καπάκι. Αργότερα, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω από το κρεμμύδι το κομμάτι του αβοκάντο που σας περίσσεψε, και θέλετε να διατηρήσετε,  με το κουκούτσι προς τα πάνω. Σφραγίζετε το δοχείο και το διατηρείτε στο ψυγείο.

Αυτή η συμβουλή είναι πολύ χρήσιμη καθώς η μυρωδιά του κρεμμυδιού βοηθά στη διατήρηση του πράσινου χρώματος και της φρεσκάδας του αβοκάντο. Επιπλέον, το μόνο μέρος που έρχεται σε επαφή με το κρεμμύδι είναι η φλούδα του αβοκάντο κι έτσι η γεύση του φρούτου δεν αλλοιώνεται. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρεμμύδι αργότερα σε άλλη συνταγή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε κρεμμύδια στο σπίτι;

3. Η μέθοδος με το ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο για να αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο

Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό συστατικό που δεν μεταβάλλει τη γεύση ή το άρωμα του αβοκάντο και το διατηρεί φρέσκο. Για να επωφεληθείτε από αυτό το κόλπο, απλώς απλώνετε το ελαιόλαδο στο σημείο του αβοκάντο που θέλετε να διατηρήσετε φρέσκο. Στη συνέχεια το αποθηκεύετε σε ένα δοχείο με αεροστεγές καπάκι. Το ελαιόλαδο εμποδίζει το αβοκάντο να έρθει σε επαφή με τον αέρα όπως επίσης και την οξείδωσή του.

Η μέθοδος με το χυμό λεμόνι ενάντια στην οξείδωση των αβοκάντο

Άλλο ένα συστατικό που βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας του αβοκάντο είναι ο χυμός λεμόνι. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λεμόνια προσφέρουν μια πολύ νόστιμη γεύση στα αβοκάντο και ότι αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό. Εκτός από αυτό, το κιτρικό οξύ που διαθέτει το λεμόνι περιορίζει σημαντικά τη διαδικασία την οξείδωση των αβοκάντο. Γι’ αυτό το λόγο, απλώνετε λίγο λεμόνι πάνω στα σημεία του αβοκάντο που θέλετε να διατηρήσετε.

Άλλη μια επιλογή είναι να τοποθετήσετε μια φέτα λεμόνι πάνω από το αβοκάντο, αν δεν έχει κουκούτσι. Και στις δυο περιπτώσεις είναι ιδανικό να τοποθετήσετε  το αβοκάντο σε δοχείο με αεροστεγές καπάκι. Έτσι θα διατηρήσετε τη φρεσκάδα του, από 2 μέχρι και 4 ημέρες, στους 4 ºC.

Κρύο νερό για την οξείδωση των αβοκάντο

Κρύο νερό για να αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο

Μια πολύ κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται σε πολλά σπίτια και εστιατόρια είναι η φύλαξη του αβοκάντο σε κρύο νερό. Έτσι περιορίζεται η επαφή του με το οξυγόνο. Το κρύο νερό συνιστάται μόνο όταν το κομμάτι του αβοκάντο, που έχει περισσέψει, πρόκειται να καταναλωθεί πολύ σύντομα.

Πλαστική μεμβράνη για την οξείδωση των αβοκάντο

Η πλαστική μεμβράνη βοηθά ιδιαίτερα στο να αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απλώς καλύπτετε το αβοκάντο με αρκετά μεγάλη πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια το τοποθετείτε στο ψυγείο. Ακόμη και αν το πάνω μέρος έχει μαυρίσει μέσα σε μια ή δυο μέρες, μπορείτε να ξύσετε το κομμάτι που έχει μαυρίσει. Το κάτω μέρος θα συνεχίσει να έχει το φρέσκο και πράσινο χρώμα του.

Λιώστε το αβοκάντο

Κάνετε γκουακαμόλε για να αποφύγετε την οξείδωση των αβοκάντο

Αν δεν θέλετε να χάσετε κανένα μέρος του αβοκάντο που θα περισσέψει, μπορείτε να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο γουακαμόλε. Για να το φτιάξετε, απλά λιώνετε το αβοκάντο και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ για κάθε μέρος αβοκάντο.

Το οξύ που περιέχει ο χυμός θα εμποδίσει την οξείδωση του αβοκάντο και την αλλαγή του χρώματός του. Αλλά για να είστε ακόμα πιο σίγουροι, τοποθετήστε το λιωμένο αβοκάντο σε ένα δοχείο με αεροστεγές καπάκι. Στην συνέχεια καλύψτε το με μια πλαστική μεμβράνη και  σφραγίστε το με το καπάκι του. Η πλαστική μεμβράνη και το καπάκι θα εμποδίσουν το οξυγόνο να φτάσει στην επιφάνεια του αβοκάντο και κατά συνέπεια και την οξείδωσή του. Αργότερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο για να φτιάξετε ένα θεσπέσιο γουακαμόλε ή μια σαλάτα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.