6 τρόποι για να διεγείρετε τον υποθάλαμο για υγιή λειτουργία

Η κατανάλωση ορισμένων βιταμινών και υγιεινών λιπαρών είναι σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του υποθαλάμου. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτό το όργανο;
6 τρόποι για να διεγείρετε τον υποθάλαμο για υγιή λειτουργία
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουνίου, 2023

Για να διεγείρετε τον υποθάλαμο, το βασικό είναι να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας. Είναι τόσο απλό, αλλά χρειάζεται δέσμευση για τη διατήρηση αυτών των υγιεινών συνηθειών σε βάθος χρόνου.

Ο υποθάλαμος είναι το ρυθμιστικό κέντρο του σώματος. Σχετίζεται με την υπόφυση, ελέγχοντας την έκκριση των περισσότερων αδένων, αν και είναι επίσης ικανός να απελευθερώνει ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Η διέγερση της λειτουργίας του υποθαλάμου μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτίωση των γνωστικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με την εγκεφαλική βλάβη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το όργανο αυτό διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία αναμνήσεων και στην ενημέρωση της μνήμης.

Και να σκεφτεί κανείς ότι παραμελήθηκε για τόσο πολύ καιρό! Ας τον διεγείρουμε λοιπόν, αλλά πρώτα ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν.

Τι είναι ο υποθάλαμος;

Ο υποθάλαμος είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου, πάνω από τη βάση του κρανίου και κάτω από τον θάλαμο. Από εκεί αντλεί το όνομά του.

Θεωρείται το κέντρο ολοκλήρωσης του σώματος, καθώς η γενική του λειτουργία είναι η ρύθμιση της ομοιόστασης του σώματος. Συνδέεται μέσω του υποφυσιακού στελέχους με την υπόφυση και απελευθερώνει ορμόνες που αναστέλλουν ή διεγείρουν την υπόφυση.

Ο άξονας που σχηματίζει ο υποθάλαμος με την υπόφυση επηρεάζει και άλλους αδένες:

Επιπλέον, είναι σε θέση να απελευθερώνει νευροορμόνες απευθείας στο αίμα. Έτσι, η διέγερση του υποθαλάμου επηρεάζει τόσο το νευρικό όσο και το ενδοκρινικό σύστημα, τροποποιώντας τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Δίψα
 • Λίμπιντο
 • Πείνα
 • Καρδιακός ρυθμός
 • Κύκλοι ύπνου
 • Αρτηριακή πίεση
 • Συναισθηματική κατάσταση
 • Θερμοκρασία σώματος

Τι μπορεί να προκαλέσει υποθαλαμική δυσλειτουργία;

Όταν ο υποθάλαμος δεν λειτουργεί σωστά, ονομάζεται υποθαλαμική δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες:

 • Η παρουσία όγκων
 • Κρανιακό τραύμα
 • Συγγενείς δυσπλασίες
 • Εγκεφαλοαγγειακή νόσο
 • Διαταραχές πρόσληψης τροφής
 • Επακόλουθα χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο

Τα σημεία και τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτή τη δυσλειτουργία ονομάζονται υποθαλαμικό σύνδρομο. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό Nature, η πάθηση παρουσιάζεται με υπερβολικό βάρος, αλλαγές στις συγκεντρώσεις διαφόρων ορμονών, προβλήματα προσοχής και μνήμης, καθώς και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.

Οι καλύτεροι τρόποι για να διεγείρετε τον υποθάλαμο για υγιή λειτουργία

Η διέγερση της λειτουργίας του υποθαλάμου μπορεί να είναι χρήσιμη αν υπάρχει κίνδυνος να πάθετε υποθαλαμικό σύνδρομο – δηλαδή αν έχετε ως χαρακτηριστικό κάποια από τις αιτίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αλλά όπως θα δείτε, οι συμβουλές για να το κάνετε αυτό ανταποκρίνονται στις καλές συνήθειες υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να τις εφαρμόσει στην πράξη και να συμβάλει στην ευεξία του.

Αν και ο μόνος τρόπος άμεσης διέγερσης του υποθαλάμου έχει μελετηθεί σε ποντίκια και αυτός είναι μέσω ενδοκρανιακών ηλεκτρικών εκκενώσεων, υπάρχει η υποψία ότι ορισμένοι τρόποι ζωής διεγείρουν έμμεσα το όργανο στον άνθρωπο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

6 τρόποι για να διεγείρετε τον υποθάλαμο για υγιή λειτουργία

1. Αυξήστε την πρόσληψη χρωμίου

Το χρώμιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον άνθρωπο που, εκτός από το ότι εμπλέκεται στον μεταβολισμό της ινσουλίνης, συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η επαρκής συγκέντρωσή του ευνοεί τη σύνθεση λιπαρών οξέων για τους νευρώνες.

Μια παλιά μελέτη (που όμως εξακολουθεί να ισχύει για τα ευρήματά της), είχε διαπιστώσει ότι το χρώμιο επιβραδύνει τη γήρανση των νευρώνων. Θεωρητικά, αυτό συνέβη επειδή βελτίωσε την ευαισθησία του υποθαλάμου στην ινσουλίνη.

Η κατανάλωση χρωμίου στη διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τονωθεί η λειτουργία του υποθαλάμου. Επιπλέον, λόγω της συμμετοχής του στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών, βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.

Οι καλύτερες φυσικές πηγές χρωμίου είναι οι ακόλουθες:

 • Σκόρδο
 • Γαλοπούλα
 • Πατάτες
 • Μπρόκολο
 • Πορτοκάλια
 • Βασιλικός
 • Μήλο

2. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια για να διεγείρετε τον υποθάλαμό σας

Η χρήση αιθέριων ελαίων μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του υποθαλάμου. Σύμφωνα με το Ισπανική Εταιρεία Φυτοθεραπείας ορισμένα φυτικά παράγωγα έχουν δείξει θετική επίδραση στη διάθεση. Αυτό το όφελος θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ικανότητα ορισμένων από αυτά να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να φτάνουν στον υποθάλαμο.

Τα αιθέρια έλαια έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, έτσι ώστε, εκτός από τη διέγερση του μεταιχμιακού συστήματος, μπορούν επίσης να αυξήσουν την οξυγόνωση των νευρώνων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαχύτες, να εισπνευστούν απευθείας από το μπουκάλι ή να αναμειχθούν με έλαια σώματος και να εφαρμοστούν στο δέρμα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς το διάβασμα αλλάζει τον εγκέφαλο και ωφελεί την ψυχική υγεία

3. Καταναλώστε υγιεινά λίπη για να τονώσετε τον υποθάλαμο

Τα υγιεινά λίπη, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και τον σολομό, βοηθούν στη διατήρηση επαρκών επιπέδων καλής χοληστερόλης ή HDL. Αυτά είναι σε θέση να διεγείρουν τη λειτουργία του υποθαλάμου, επειδή το λίπος απαιτείται για τη σύνθεση ορμονών και τμημάτων των πλασματικών μεμβρανών των κυττάρων, όπως έχουμε ήδη αναφέρει.

Η χοληστερόλη δεν είναι απαγορευμένη ουσία – κάθε άλλο. Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και πρόδρομος παράγοντας σημαντικών μορίων, όπως οι νευροδιαβιβαστές. Συνιστάται η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, αβοκάντο, σολομού και βουτύρου με χαμηλό αλάτι.

Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με την ποσότητα των λιπαρών, ωστόσο, ακόμη και αν είναι υγιεινά. Σύμφωνα με δημοσίευση στο International Journal of Obesity, οι δίαιτες με υπερβολικά λίπη οδηγούν σε φλεγμονή τους νευρώνες στον υποθάλαμο.

4. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών

Η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών είναι ικανή να διεγείρει τον υποθάλαμο, ειδικά στην περίπτωση της βιταμίνης C και του συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη είναι ικανή να ευνοήσει τον υποθάλαμο επειδή συμμετέχει στη διατήρηση της όρεξης, καθώς και ρυθμίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό είναι άφθονο στους ηλιόσπορους, το χοιρινό κρέας και τα διάφορα δημητριακά.

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειας του σώματος. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτής της βιταμίνης αποτελεί κλειδί για τις γνωστικές λειτουργίες, καθώς και για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Υπάρχει στο κόκκινο και το λευκό κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η βιταμίνη C συμμετέχει ως αντιοξειδωτικό. Έχει τη λειτουργία της προστασίας του υποθαλάμου από το οξειδωτικό στρες, όπως συμβαίνει και με άλλα όργανα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρόλος της στη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι θεμελιώδης. Θα πρέπει να καταναλώνονται εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ), καθώς και φράουλες, πατάτες και κόκκινες πιπεριές.

5. Ασκηθείτε για να τονώσετε τον υποθάλαμο

Η τακτική άσκηση είναι ικανή να τονώσει τη λειτουργία του υποθαλάμου, αναφέρει επιστημονική μελέτη του 2015. Συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας και της μεταβολικής δραστηριότητας. Η άσκηση είναι σε θέση να τροποποιήσει την έκφραση γονιδίων και τη νευρωνική δραστηριότητα στον υποθάλαμο.

Παρεμπιπτόντως, αν είστε υπέρβαροι, η άσκηση θα συμβάλει επίσης στη μείωση των περιττών κιλών σας. Με λιγότερο επιπλέον λιπώδη ιστό στο σώμα, ο υποθάλαμος βελτιώνει τη λειτουργία του.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα οφέλη του Sudoku για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με την επιστήμη

6. Έχετε μια σωστή ρουτίνα ύπνου και μειώστε το στρες

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον εγκέφαλο. Προκειμένου να τονωθεί η λειτουργία του υποθαλάμου, συνιστάται να διατηρείται η παραγωγή κορτιζόλης στα σωστά επίπεδα, μειώνοντας τα στρεσογόνα γεγονότα και έχοντας έναν σωστό κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Ο πολύ λίγος ύπνος και η διαβίωση με χρόνιο στρες συνδέονται με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Επιπλέον, εμφανίζεται μια προφλεγμονώδης κατάσταση που είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις συγκεντρώσεις διαφόρων ορμονών, όπως οι κατεχολαμίνες, η προλακτίνη και η αυξητική ορμόνη.

Η τόνωση της λειτουργίας του υποθαλάμου έχει να κάνει με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών είναι ευεργετική με πολλούς τρόπους. Βελτιώνει τον υποθάλαμο, αλλά συμβάλλει επίσης στην ευημερία του σώματος στο σύνολό του.

Αυτές οι στρατηγικές που μοιραστήκαμε μαζί σας δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις και, αντίθετα, δημιουργούν κέρδη για τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Τι περιμένετε λοιπόν; Ήρθε η ώρα να βάλετε τον υποθάλαμό σας να δουλέψει!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.