Οι 9 καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την έλλειψη όρεξης

Γνωρίζετε τις θεραπείες για την έλλειψη όρεξης; Διαβάστε αυτό το άρθρο και ανακαλύψτε τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε!
Οι 9 καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την έλλειψη όρεξης
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαΐου, 2023

Η έλλειψη όρεξης ή η κακή όρεξη είναι μια διαταραχή που, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Είναι γνωστό ότι είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους, ιδίως σε εκείνους που ζουν σε οίκους ευγηρίας ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε ηλικιακό φάσμα. Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για να σας ανοίξει η όρεξη.

Έλλειψη όρεξης

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αίσθηση της όρεξης ρυθμίζεται από τον μετωπιαίο λοβό, το φλοιώδες-λεμφικό σύστημα και τον υποθάλαμο, καθώς και από αγγελιοφόρους όπως η σεροτονίνη και η λεπτίνη.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έλλειψης όρεξης είναι παροδικές, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω νεύρων, είτε λόγω κάποιας στιγμιαίας διαταραχής που κάνει την επιθυμία για φαγητό να εξαφανιστεί.

Όταν αυτό συμβαίνει σποραδικά, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση, ακόμη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Σε γενικές γραμμές, όμως, μπορεί να επιλυθεί θεραπεύοντας την αιτία της ή περιμένοντας να εξαφανιστεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, η αιτία της μπορεί να είναι η ύπαρξη μιας πιο σοβαρής ή επίμονης ασθένειας ή προβλήματος υγείας. Μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να συμβεί αυτό είναι ο καρκίνος, η κατάθλιψη, ο υποθυρεοειδισμός ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ανησυχία για την πιθανή έλλειψη θρεπτικών συστατικών και την απώλεια βάρους στην οποία μπορεί να οδηγήσει η μακροχρόνια έλλειψη όρεξης. Γι’ αυτό, προτού δημιουργήσει επιπλοκές, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε αυτό. Ανακαλύψτε παρακάτω ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν στην τόνωση της πείνας σε αυτό το άρθρο.

Θεραπείες για την έλλειψη όρεξης

Όταν δεν έχετε πραγματικά όρεξη για φαγητό, μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένες θεραπείες και οικιακά κόλπα για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να χωνέψει, να ξυπνήσει την όρεξή σας και να πάρετε πιο θρεπτικά γεύματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε επαρκή ενέργεια.

1. Φτιάξτε και τρώτε μικρότερα γεύματα

Οι 9 καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την έλλειψη όρεξης
Είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα σε τροφές όπως οι υδατάνθρακες, το ελαιόλαδο, τα μπλε ψάρια, τα ξηρά φρούτα και οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα όσπρια και τα αυγά όταν δεν έχετε όρεξη.

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά όταν ένα άτομο έχει λίγη όρεξη και λίγη διάθεση για φαγητό, δεν είναι σκόπιμο να τρώει πολύ φορτωμένα πιάτα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σε απόρριψη και να εμποδίσει την κατάποση.

Επίσης, το να τρώτε λίγο και συχνά διευκολύνει την πέψη και ευνοεί το να πεινάτε περισσότερο μετά από λίγο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το σύνολο της ενέργειας του οργανισμού στο τέλος της ημέρας.

Σε αυτά τα γεύματα, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα σε τρόφιμα όπως οι υδατάνθρακες, το ελαιόλαδο, τα μπλε ψάρια, τα ξηρά φρούτα και οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα όσπρια και τα αυγά.

2. Ετοιμάστε όμορφα πιάτα

Αν δεν πεινάτε, μπορεί να σας φαίνεται μεγάλη προσπάθεια να μαγειρέψετε περίπλοκες συνταγές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε την παρουσίαση του φαγητού σας, καθώς αυτή είναι πολύ σημαντική για να διεγείρετε τα γαστρικά υγρά και να ανοίξετε την όρεξη.

Μερικές ιδέες για να το πετύχετε αυτό είναι οι εξής:

 • Να έχετε στο πιάτο σας τρόφιμα διαφορετικού χρώματος.
 • Τοποθετήστε το φαγητό σας με τρόπο που να τραβάει τα βλέμματα.
 • Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση και ποικιλία σε κάθε γεύμα.
 • Ντύστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: αυτό προσφέρει θερμίδες και ενισχύει τη γεύση όλων των συστατικών.

3. Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Οι 9 καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την έλλειψη όρεξης
Μπαχαρικά όπως η κανέλα μπορούν να κάνουν το φαγητό σας πιο νόστιμο.

Η πείνα είναι πάντα ένας από τους κύριους δείκτες ότι ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια. Όταν όμως η όρεξη αποτυγχάνει για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να μην είναι σκόπιμο να βασίζεστε σε αυτήν.

Έτσι, καλό είναι να σκέφτεστε τα καθημερινά σας γεύματα από πριν, να τα έχετε έτοιμα αν χρειαστεί και να αποφεύγετε να παραλείπετε κάποιο. Το ίδιο ισχύει και για τα πρωινά και απογευματινά σνακ, τα οποία μπορείτε να φέρετε από το σπίτι, αν χρειαστεί.

4. Δημιουργήστε μια θετική ατμόσφαιρα αν έχετε έλλειψη όρεξης

Το να τρώτε σε μια ευχάριστη κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την όρεξή σας και να σας ενθαρρύνει σταδιακά να φάτε περισσότερο φαγητό.

Για να το πετύχετε αυτό, καλό είναι να στρώσετε το τραπέζι, να σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, να παίζετε μουσική ή να τρώτε με παρέα.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση γευμάτων με φίλους ή η παρακολούθηση τηλεόρασης αποσπά την προσοχή από το φαγητό που καταναλώνετε και μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη και την πέψη σας.

5. Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα ή η εξάσκηση ενός αθλήματος συνεπάγεται μια δαπάνη ενέργειας την οποία ο οργανισμός πρέπει να ανακτήσει. Γι’ αυτό τις περισσότερες φορές συνοδεύεται συνήθως από αύξηση της όρεξης.

Δεν πειράζει αν η ένταση δεν είναι υψηλή- μπορείτε να ξεκινήσετε με απλούς περιπάτους αν το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας είναι χαμηλό.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η άσκηση είναι πολύ θετική για τη βελτίωση του άγχους και του στρες. Εάν αυτοί είναι οι λόγοι για την έλλειψη όρεξης, τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

6. Προσέξτε την κατανάλωση φυτικών ινών

Σήμερα, είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό ασκεί θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, αλλά είναι και ένα από αυτά που διευκολύνουν την αίσθηση της πληρότητας και του κορεσμού.

Για το λόγο αυτό, όσο διαρκεί η έλλειψη όρεξης και τα προβλήματα με το φαγητό, ίσως είναι προτιμότερο να μειώσετε λίγο την παρουσία τους στα γεύματά σας.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από τις παρακάτω αλλαγές:

 • Επιλέξτε επεξεργασμένα δημητριακά αντί για δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά κ.λπ.).
 • Ξεφλουδίστε τα φρούτα σας.
 • Επιλέξτε μαγειρεμένα λαχανικά και συνδυάστε τα με πατάτες ή γλυκοπατάτες.
 • Ετοιμάστε σαλάτες με ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, τόνο ή αβοκάντο και αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες μαρουλιού, σπανακιού, καρότων κ.λπ.
 • Μειώστε τις μερίδες των οσπρίων και αυξήστε την παρουσία αυγών ή ψαριών.

7. Επιλέγετε τα αγαπημένα σας φαγητά για την έλλειψη όρεξης

Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική, αλλά όταν υπάρχουν προβλήματα στο φαγητό, ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή να αναγκάσετε τον εαυτό σας να τρώει κάτι που δεν του αρέσει.

Το να κάθεστε μπροστά σε ένα πιάτο και να ξέρετε ότι θα απολαύσετε να φάτε ό,τι υπάρχει σε αυτό μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Για να διασφαλίσετε ότι αυτά τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα, είναι προτιμότερο να τα προγραμματίζετε και να τα έχετε πάντα πρόχειρα.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτή τη θεραπεία είναι να μην κάνετε κατάχρηση του γρήγορου φαγητού, των γλυκών ή των έτοιμων γευμάτων, ακόμη και αν αυτά είναι τα πιο νόστιμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναζητάτε τρόπους να ετοιμάζετε υγιεινές και θρεπτικές εναλλακτικές λύσεις στο σπίτι.

8. Δοκιμάστε μια θεραπεία με δάφνη

Στη φυσική ιατρική, η δάφνη έχει αναδειχθεί ως πεπτικό τονωτικό που συνιστάται για τον έλεγχο της υπερβολικής οξύτητας και του ερεθισμού.

Αυτές οι ιδιότητες είναι ευεργετικές για τη θεραπεία της κακής όρεξης. Καταπραΰνοντας τη δυσφορία του στομάχου, αποκαθιστούν την επιθυμία για φαγητό.

Συστατικά

 • 2 ή 3 φύλλα δάφνης
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκευή

 • Αρχικά, προσθέστε τα φύλλα δάφνης σε ένα φλιτζάνι νερό και φέρτε το σε βρασμό.
 • Όταν πάρει βράση, αφαιρέστε το από τη φωτιά, σκεπάστε το και περιμένετε να σιγοβράσει για 5 έως 10 λεπτά.

Πώς να το καταναλώσετε

 • Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

9. Μέντα, χαμομήλι και μελισσόχορτο

Οι 9 καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την έλλειψη όρεξης
Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της όρεξής σας, αν η έλλειψη όρεξης οφείλεται στο στρες.

Οι πεπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες των φυτών που συνδυάζονται σε αυτό το έγχυμα είναι χρήσιμες για να ανοίξει η όρεξη. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η απουσία της σχετίζεται με επεισόδια στρες και νευρικότητας.

Συστατικά

 • 2 φλιτζάνια νερό (250 ml)
 • ½ κουταλιά της σούπας δυόσμο (5 γραμμάρια)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού χαμομήλι (5 γραμμάρια)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού βάλσαμο λεμονιού (5 γραμμάρια)

Παρασκευή

 • Για να ξεκινήσετε, βάλτε τα φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και αρχίστε να βράζετε.
 • Όταν φτάσουν σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα φυτά, μειώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν για 3 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10 έως 15 λεπτά ακόμη.
 • Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, όταν το έγχυμα είναι χλιαρό, σουρώστε το και πιείτε το.

Πώς να το πάρετε

 • Πιείτε ένα φλιτζάνι έγχυμα με άδειο στομάχι και επαναλάβετε την κατανάλωσή του πριν από το μεσημεριανό γεύμα.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό για την έλλειψη όρεξης

Εάν η έλλειψη όρεξης διαρκεί μόνο λίγες ημέρες, δεν είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο, εάν το σύμπτωμα επιμένει, ακόμη και μετά την προσπάθεια των προαναφερθέντων θεραπειών, είναι απαραίτητο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγαίνετε στο γιατρό εάν παρουσιάζετε τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Αισθητή απώλεια βάρους
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Άγχος και κατάθλιψη
 • Ανορεξία ή βουλιμία
 • Λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να καταστείλουν την όρεξη

Βάλτε σε εφαρμογή αυτές τις θεραπείες για την έλλειψη όρεξης

Προγραμματίστε, επιλέξτε θρεπτικά τρόφιμα, τρώτε πιο συχνά ή δοκιμάστε μερικά τσάγια από βότανα. Όλες αυτές οι μικρές ρουτίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να ανοίξετε την όρεξή σας.

Αν η απώλεια όρεξης είναι προσωρινή, μπορεί να βελτιωθεί σε λίγες ημέρες, ειδικά αν εξαφανιστεί η αιτία. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να βρει τη σωστή θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.