Ανεπάρκεια βιταμίνης Β2: Ποιες είναι οι συνέπειες;

Η αρυβοφλαβίνωση ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 είναι ένα σπάνιο πρόβλημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας. Τα συμπτώματα σχετίζονται με πονόλαιμο και μπορεί να εμφανιστούν βλάβες στα χείλη και στον στοματικό βλεννογόνο.
Ανεπάρκεια βιταμίνης Β2: Ποιες είναι οι συνέπειες;

Τελευταία ενημέρωση: 21 Απριλίου, 2023

Η αρυβοφλαβίνωση ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 είναι ένα σπάνιο πρόβλημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας. Τα συμπτώματα σχετίζονται με πονόλαιμο και μπορεί να εμφανιστούν βλάβες στα χείλη και στον στοματικό βλεννογόνο. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ακόμη και αναιμία.

Στο πλαίσιο μιας ποικίλης διατροφής, είναι δύσκολο να αναπτυχθεί μια παθολογία αυτού του τύπου, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη Β2. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που συνήθως δεν υπάρχει ως συμπλήρωμα χωρίς συνταγή, εκτός αν καταναλώνονται πολυβιταμίνες.

Γιατί εμφανίζεται ανεπάρκεια βιταμίνης β2;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 εμφανίζεται όταν η πρόσληψη δημητριακών, γαλακτοκομικών ή ζωικών προϊόντων γίνεται χαμηλή. Ωστόσο, είναι πιθανό μια κατάσταση διάρροιας να προκαλέσει απώλεια του θρεπτικού συστατικού, η οποία θα μειώσει τα επίπεδά του στον οργανισμό.

Ακόμη και η χρόνια μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου. Εξάλλου, η ουσία λειτουργεί ως διουρητικό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της βιταμίνης στα ούρα.

Συμπτώματα

Γενικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως γρήγορα και περιλαμβάνουν ωχρότητα και μαλάκωμα των βλεννογόνων στις γωνίες του στόματος. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αναπτυχθεί μια μόλυνση από ζυμομύκητες και μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην επιφάνεια της γλώσσας.

Vitamin B2 deficiency.
Η ξηρότητα των χειλιών ευνοεί μυκητιασικές λοιμώξεις όπως η καντιντίαση.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β2: Διάγνωση

Για την επιβεβαίωση του προβλήματος, μετράται συνήθως η απέκκριση ριβοφλαβίνης στα ούρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαγνωστεί η παθολογία.

Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να συνταγογραφηθεί συμπλήρωμα ή ακόμη και ενδομυϊκή χορήγηση του θρεπτικού συστατικού στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Συνήθως επιλύεται με 5 ή 10 χιλιοστόγραμμα της βιταμίνης από το στόμα, μία φορά την ημέρα.

Ποια είναι η λειτουργία της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2);

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ριβοφλαβίνη έχει διάφορες λειτουργίες μέσα στο σώμα. Συμμετέχει σε πολλές διαφορετικές φυσιολογικές αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα, δημιουργεί μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και της δημιουργίας χρόνιων και σύνθετων παθολογιών. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, δεν υπάρχουν αποθέσεις αυτής της βιταμίνης στο σώμα. Πρέπει να φροντίζετε να την καταναλώνετε καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα, εφόσον ακολουθείται μια ποικίλη διατροφή. Στην περίπτωση της χορτοφαγικής διατροφής, δεν υπάρχει επίσης συχνό έλλειμμα. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 που σχετίζεται με τη χορτοφαγία, όπως επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Family Physician.

Ποια τρόφιμα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β2;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις κύριες πηγές ριβοφλαβίνης. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το μοσχαρίσιο συκώτι, το χοιρινό φιλέτο και το βοδινό κρέας.

Όλες αυτές οι τροφές θεωρούνται διατροφικά πυκνές. Έχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Στα φρούτα και τα λαχανικά περιλαμβάνονται το σπανάκι, ο αρακάς και τα μανιτάρια.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι απαιτήσεις σε Β2 μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Ενώ τα βρέφη συνήθως χρειάζονται περίπου μισό χιλιοστόγραμμο την ημέρα, οι ενήλικες χρειάζονται περισσότερο από 1 γραμμάριο την ημέρα.

Food containing B2.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Β.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 είναι ένα σπάνιο πρόβλημα

Η αριβοφλαβίνωση είναι ένα σπάνιο πρόβλημα που προκαλείται από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης Β2. Το θρεπτικό αυτό συστατικό έχει πολλές λειτουργίες μέσα στον οργανισμό, συμμετέχοντας επίσης στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην επικοινωνία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι διατροφικές ανάγκες πρέπει πάντα να συμπληρώνονται μέσω της διατροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να συμπεριληφθούν συμπληρώματα για την ικανοποίηση μιας υψηλότερης πρόσληψης, αλλά αυτό δεν είναι ιδανικό. Θα πρέπει πάντα να καταναλώνετε προϊόντα από διαφορετικές ομάδες προκειμένου να καλύπτετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Suwannasom N, Kao I, Pruß A, Georgieva R, Bäumler H. Riboflavin: The Health Benefits of a Forgotten Natural Vitamin. Int J Mol Sci. 2020;21(3):950. Published 2020 Jan 31. doi:10.3390/ijms21030950
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017;96(6):384-389.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.