Τι είναι τα αιθέρια έλαια και πώς και γιατί λειτουργούν;

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στη φυσική ιατρική λόγω των ιδιοτήτων τους για τη σωματική και ψυχική υγεία. Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά στις κύριες χρήσεις τους.
Τι είναι τα αιθέρια έλαια και πώς και γιατί λειτουργούν;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι τα αιθέρια έλαια; Από την αρχαιότητα, τα αιθέρια έλαια υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν καταγραφές που υποδεικνύουν την εφαρμογή τους στην αρχαία Αίγυπτο, οπότε υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται από το 3.500 π.Χ.

Γενικά, χρησιμοποιούνται συχνά ως βοηθητικά για τη μείωση του στρες, την καταπράυνση των παθήσεων και τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων.

Φυσικά, όπως και πολλά άλλα φυσικά προϊόντα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή και με μέτρο. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι ιδιότητές τους ωφελούν την υγεία, δεν είναι απαλλαγμένα από αντενδείξεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στο παρακάτω άρθρο, θα σας πούμε τι είναι και τις χρήσεις τους.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Είναι πιθανό να έχετε αναρωτηθεί τι είναι τα αιθέρια έλαια. Τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται στη φυσική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πτητικά αποστάγματα που εξάγονται από αρωματικά δέντρα και φυτά μέσω μιας διαδικασίας απόσταξης ή ψυχρής έκθλιψης.

Δεν πρέπει να συγχέονται με τα εμπορικά έλαια που λαμβάνονται με χημικές μεθόδους, καθώς η σύνθεσή τους είναι διαφορετική. Συχνά, το καθαρό αιθέριο έλαιο συνδυάζεται με ένα έλαιο φορέα για να είναι κατάλληλο για χρήση.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που αναφέρθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συχνά ως απολυμαντικά και διεγερτικά. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι δρουν ως αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αντιμικροβιακά και αναλγητικά του πόνου.

Πώς και γιατί λειτουργούν τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Οι ιδιότητές τους χρησιμοποιούνται μέσω εισπνοής ή εφαρμόζονται τοπικά (σε συνδυασμό με ένα έλαιο φορέα). Σύμφωνα με έρευνα που μοιράστηκε στο International Journal of Molecular Sciences, τρεις πιθανοί μηχανισμοί εξηγούν τα αποτελέσματά τους.

Ο πρώτος περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των ρινικών οσφρητικών χημειοϋποδοχέων που στη συνέχεια στέλνουν οσφρητικά σήματα στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, επιδρούν με αυτόν τον τρόπο στο μεταιχμιακό σύστημα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Οι άλλοι δύο πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την άμεση διείσδυση των μορίων τους μέσω του οσφρητικού νεύρου σε περιοχές του εγκεφάλου και την κυψελιδική απορρόφηση των ενώσεών τους στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες φαίνεται να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να δημιουργήσουν το ερέθισμα.

Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, απορροφώνται φυτοχημικά που είναι ευεργετικά για την υγεία. Από την άποψη αυτή, η έρευνα του περιοδικού Pharmazie αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα συστατικά των ελαίων μπορούν να διεισδύσουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Aceite esencial para colocar en la piel.
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και στη συνέχεια να δράσουν τα μόριά τους.

Οι κύριες ιδιότητες των αιθέριων ελαίων

Οι επιδράσεις των αιθέριων ελαίων ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό προέλευσης και τη διαδικασία εκχύλισης που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή τους. Ωστόσο, σε γενικό επίπεδο, χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • Αντιιικά
 • Αντιβιοτικά
 • Αντιμικροβιακά
 • Αντιφλεγμονώδη
 • Αναγεννητικά και επουλωτικά
 • Αντιοξειδωτικά
 • Προσαρμοστικά
 • Ηρεμιστικά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιδράσεις αυτές αξιοποιούνται στις συνεδρίες αρωματοθεραπείας. Η εισπνοή τους διεγείρει την αναπνοή, την αναγέννηση των κυττάρων, το νευρικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, δημιουργείται ένα αίσθημα σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 90 ποικιλίες αιθέριων ελαίων. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία, αλλά και στα καλλυντικά και στη βιομηχανία τροφίμων.

Ακολουθούν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και οι γενικές ιδιότητές τους:

 • Μέντα: Σύμφωνα με πληροφορίες στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics, αυτό το έλαιο χαλαρώνει τους λείους μυς και έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και πεπτικές ιδιότητες.
 • Θυμάρι: Αυτό χαρακτηρίζεται από το αντιμικροβιακό, αντιιικό και αποχρεμπτικό δυναμικό του.
 • Η λεβάντα είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του στρες και του άγχους. Συνδέεται επίσης με την ανακούφιση του σωματικού πόνου.
 • Ρίγανη: Σύμφωνα με το περιοδικό Molecules, έχει αντιδιαβητικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό δυναμικό.
 • Ευκάλυπτος: Αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως βοηθητικό κατά των αναπνευστικών ασθενειών. Είναι επίσης ιδανικό για την απολύμανση.
 • Καμφορά: Στη λαϊκή ιατρική, η καμφορά χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τον ερεθισμό και τον πόνο. Τα στοιχεία υποστηρίζουν τις αντιφλεγμονώδεις, εντομοκτόνες και αντιιικές ιδιότητές της.
 • Ο βασιλικός παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκεστο Journal of Food Science and Technology.
 • Σανταλόξυλο: Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, έχει επίσης δυνατότητες ως σύμμαχος στη δερματολογία.
 • Περγαμόντο: Τα στοιχεία δείχνουν ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος.
 • Το τριαντάφυλλο θεωρείται αντικαταθλιπτικό, χαλαρωτικό και σεξουαλικό διεγερτικό. Είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία του δέρματος.
 • Το χαμομήλι βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει στην περιποίηση του δέρματος.
 • Το Ylang-Ylang μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Το τεϊόδεντρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων τύπων δερματικών λοιμώξεων.
 • Γιασεμί: Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της λίμπιντο, την προώθηση της αίσθησης ηρεμίας και τη βελτίωση της διάθεσης.
 • Το λεμόνι συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά την πέψη και το νευρικό σύστημα.

Συστάσεις για την επιλογή αιθέριων ελαίων

Υπάρχουν διάφορες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά αιθέριων ελαίων. Αυτή τη στιγμή, πολλά καταστήματα πωλούν διάφορα προϊόντα που δεν είναι πάντα της καλύτερης ποιότητας.

Ορισμένα δεν είναι αγνά και έρχονται αναμεμειγμένα με άλλα έλαια. Και ενώ μπορεί να έχουν ευχάριστα αρώματα, δεν παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επομένως, αξίζει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

 • Επιλέξτε έλαια υψηλής καθαρότητας: Συνήθως έχουν το βοτανικό όνομα του φυτού στην ετικέτα. Δεν περιέχουν κανένα πρόσθετο.
 • Επαληθεύστε τη διαδικασία εκχύλισης: Είναι απόσταξη ή ψυχρή έκθλιψη; Εάν περιλαμβάνει άλλες διαδικασίες, το αιθέριο έλαιο πιθανόν να μην είναι καθαρό.
 • Επιλέξτε μια αξιόπιστη μάρκα: Ορισμένα έχουν μακρά ιστορία ως κατασκευαστές.
Comprar aceites esenciales.
Όταν αγοράζετε ένα αιθέριο έλαιο, θα πρέπει να ελέγχετε τη διαδικασία με την οποία αποκτήθηκε για να διασφαλίσετε την καθαρότητά του.

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες των αιθέριων ελαίων

Το γεγονός ότι ένα προϊόν είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές.

Τα αιθέρια έλαια δεν αποτελούν εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, η κακή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες:

Όπως και με τις ευεργετικές τους ιδιότητες, οι αντιδράσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τη σύνθεση κάθε τύπου ελαίου. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται προσοχή σε ειδικές περιπτώσεις:

 • Βρέφη και παιδιά
 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία
 • Νεφρική, ηπατική ή καρδιακή ανεπάρκεια
 • Άτομα που υποβάλλονται σε φαρμακολογικές θεραπείες

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό. Ο επαγγελματίας θα καθορίσει αν η χρήση τους είναι ασφαλής ή αν ενέχουν κάποιο κίνδυνο. Μπορεί επίσης να δοθεί καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Πώς να τα χρησιμοποιείτε με ασφάλεια

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης των αιθέριων ελαίων είναι μέσω των διαχυτών. Αυτοί διαχέουν τα αρώματα και σας επιτρέπουν να απολαύσετε μια ευχάριστη εμπειρία. Μερικοί άνθρωποι τα προσθέτουν επίσης σε ζεστό νερό για να εισπνεύσουν τους ατμούς και να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η τοπική χρήση τους είναι επίσης δυνατή. Είναι απαραίτητο να συνδυάσετε μερικές σταγόνες του ελαίου (5 ή 6) με μια κουταλιά λάδι φορέα (15 ml), το οποίο μπορεί να είναι λάδι καρύδας, αμυγδάλου, αβοκάντο ή ελαιόλαδο. Αυτό εφαρμόζεται μέσω μασάζ σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί σε περίπτωση λιπαρού ή επιρρεπούς στην ακμή δέρματος, καθώς η εφαρμογή ελαίων μπορεί να το επιδεινώσει. Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι η προσθήκη λίγων σταγόνων στη μπανιέρα ή σε παρασκευάσματα για την εφαρμογή κομπρεσών.

Είναι πάντα καλό να κάνετε μια δοκιμή για να αποκλείσετε πιθανές αντιδράσεις. Για να το κάνετε αυτό, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος σε μια περιοχή του δέρματος και αφήστε το να δράσει για 6 έως 12 ώρες. Εάν δεν υπάρχει ερεθισμός ή δυσφορία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τέλος, 3 έως 5 σταγόνες από το επιλεγμένο έλαιο μπορούν να προστεθούν σε σαμπουάν, τζελ μπάνιου, λοσιόν και άλλα προϊόντα τακτικής περιποίησης. Φυσικά, είναι πάντα απαραίτητο πρώτα να μάθετε αν είναι συμβατά.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με αυτά τα προϊόντα;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αιθέριων ελαίων στην αγορά με ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την προώθηση της χαλάρωσης, τη μείωση του στρες και την καταπράυνση ορισμένων παθήσεων. Ωστόσο, μπορεί να έχουν και άλλες θετικές επιδράσεις στο νευρικό, καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή, καθώς μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις όταν χρησιμοποιούνται σε υπερβολικές ποσότητες ή υπό ορισμένες συνθήκες. Από αυτή την άποψη, καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες και να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Firenzuoli, Fabio et al. “Essential oils: new perspectives in human health and wellness.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2014 (2014): 467363. doi:10.1155/2014/467363
 • Fung TKH, Lau BWM, Ngai SPC, Tsang HWH. Therapeutic Effect and Mechanisms of Essential Oils in Mood Disorders: Interaction between the Nervous and Respiratory Systems. Int J Mol Sci. 2021;22(9):4844. Published 2021 May 3. doi:10.3390/ijms22094844
 • Herman A, Herman AP. Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review. J Pharm Pharmacol. 2015 Apr;67(4):473-85. doi: 10.1111/jphp.12334. Epub 2014 Dec 31. PMID: 25557808.
 • Schmitt S, Schaefer U, Sporer F, Reichling J. Comparative study on the in vitro human skin permeation of monoterpenes and phenylpropanoids applied in rose oil and in form of neat single compounds. Pharmazie. 2010 Feb;65(2):102-5. PMID: 20225652.
 • Ramsey JT, Shropshire BC, Nagy TR, Chambers KD, Li Y, Korach KS. Essential Oils and Health. Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):291-305. PMID: 32607090; PMCID: PMC7309671.
 • de Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part I: Introduction. Dermatitis. 2016 Mar-Apr;27(2):39-42. doi: 10.1097/DER.0000000000000175. PMID: 26983089.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519
 • Kowalczyk, Adam et al. “Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 25,18 4125. 9 Sep. 2020, doi:10.3390/molecules25184125
 • Koulivand, Peir Hossein et al. “Lavender and the nervous system.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2013 (2013): 681304. doi:10.1155/2013/681304
 • Leyva-López, Nayely et al. “Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 22,6 989. 14 Jun. 2017, doi:10.3390/molecules22060989
 • Jun YS, Kang P, Min SS, Lee JM, Kim HK, Seol GH. Effect of eucalyptus oil inhalation on pain and inflammatory responses after total knee replacement: a randomized clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:502727. doi:10.1155/2013/502727
 • Chen W, Vermaak I, Viljoen A. Camphor–a fumigant during the Black Death and a coveted fragrant wood in ancient Egypt and Babylon–a review. Molecules. 2013 May 10;18(5):5434-54. doi: 10.3390/molecules18055434. PMID: 23666009; PMCID: PMC6270224.
 • Li H, Ge Y, Luo Z, et al. Evaluation of the chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. J Food Sci Technol. 2017;54(7):1882-1890. doi:10.1007/s13197-017-2620-x
 • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(10):34-39.
 • Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-9. doi: 10.1159/000380989. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25824404.
 • Mohebitabar, Safieh et al. “Therapeutic efficacy of rose oil: A comprehensive review of clinical evidence.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 7,3 (2017): 206-213.
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Tan, Loh Teng Hern et al. “Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang).” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2015 (2015): 896314. doi:10.1155/2015/896314
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Hongratanaworakit T. Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil. Nat Prod Commun. 2010 Jan;5(1):157-62. PMID: 20184043.
 • Ben Hsouna A, Ben Halima N, Smaoui S, Hamdi N. Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Lipids Health Dis. 2017;16(1):146. Published 2017 Aug 3. doi:10.1186/s12944-017-0487-5
 • Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006 May;44(5):616-25. doi: 10.1016/j.fct.2005.09.001. Epub 2005 Oct 21. PMID: 16243420.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.