5 σημάδια ότι το μωρό σας μπορεί να πεινάει

Ένα μωρό δεν μπορεί να σας πει με λόγια πότε πεινάει ή χορταίνει, αλλά έχει άλλους τρόπους να ενημερώσει τους γονείς του. Απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος για να μάθουμε να ερμηνεύουμε τα σήματά του.
5 σημάδια ότι το μωρό σας μπορεί να πεινάει
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου, 2022

Όλα είναι καινούργια και άγνωστα όταν έχετε ένα νεογέννητο μωρό. Αυτό περιλαμβάνει και το τάισμα! Σε στιγμές ανησυχίας και αβεβαιότητας, μπορείτε να αναζητήσετε συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας μπορεί να πεινάει.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε μερικά από αυτά τα σημάδια και θα σας δείξουμε πώς να καταλάβετε αν το μικρό σας εξακολουθεί να πεινάει ή αν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη φυσιολογική ανάπτυξή του.

Ποια είναι τα κύρια σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό μου μπορεί να πεινάει;

Όπως οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες στη βρεφική διατροφή συνιστούν, το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για ένα μωρό. Εάν για κάποιο λόγο ο θηλασμός δεν είναι εφικτός, θα πρέπει να χορηγείται βρεφικό γάλα (γάλα ή υποκατάστατα γάλακτος).

Τα μωρά πρέπει να τρέφονται κατά παραγγελία και τα γεύματα εξαρτώνται κυρίως από το πότε το μωρό αισθάνεται πεινασμένο. Είναι απαραίτητο να μάθουν να ερμηνεύουν τα σημάδια του κορεσμού καθώς και της πείνας. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται περίπλοκο, αλλά μέσα σε λίγες μέρες όλοι οι γονείς το καταλαβαίνουν.

Αν και κάθε μωρό είναι μοναδικό, υπάρχουν σημάδια που σηματοδοτούν την πείνα στα μωρά και τα οποία ισχύουν γενικά και για όλα τα άλλα παιδιά.

1. Αναζήτηση του στήθους

Ενώ το κρατάτε αγκαλιά, αν το μωρό στρέφει το κεφάλι του προς το στήθος ή τη θηλή σας, σημαίνει ότι πεινάει και αναζητά το στήθος. Το μωρό μπορεί επίσης να αρχίσει να κινεί το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη όταν αναζητά τροφή.

2. Αυξημένη δραστηριότητα

Το μωρό φαίνεται πιο ξύπνιο και προσεκτικό σε ό,τι συμβαίνει γύρω του και κινείται συνεχώς. Αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει πείνα, η οποία κάνει το μωρό λίγο πιο ενθουσιασμένο.

Breastfeeding on demand.
Ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται για τους πρώτους 6 μήνες, εκτός εάν εμποδίζεται από κάποια ιατρική κατάσταση.

3. Το μωρό μπορεί να πεινάει: Προσπάθεια για πιπίλισμα

Ένα παιδί που είναι έτοιμο να φάει κάνει κινήσεις πιπιλίσματος με το στόμα του, ακόμα και χωρίς πιπίλα. Συχνά, θα φέρει τα χέρια του κοντά στο στόμα του για να τα πιπιλίσει με δύναμη.

4. Βγάζουν τη γλώσσα τους

Το να βγάζουν την γλώσσα τους και οι κινήσεις της γλώσσας μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι το μωρό πεινάει και θέλει να φάει. Ωστόσο, οι ήχοι αυτοί είναι μερικές φορές πολύ ήπιοι, σχεδόν ανεπαίσθητοι.

5. Κλαίνε και να αναστατώνονται

Το κλάμα ενός μωρού σημαίνει σχεδόν πάντα ότι κάτι δεν πάει καλά, και μερικές φορές το πρόβλημα είναι η πείνα. Ωστόσο, το κλάμα δείχνει ότι το μωρό πεινάει εδώ και ώρα. Αν συμβαίνει αυτό, είναι καλύτερο να ηρεμήσετε το μωρό πριν προσπαθήσετε να το ταΐσετε, διαφορετικά θα είναι πολύ ταραγμένο για να φάει καλά. Ένα αναστατωμένο μωρό μπορεί επίσης να καταπιεί περισσότερο αέρα από το συνηθισμένο και αργότερα να αισθανθεί πόνους από αέρια και δυσφορία.

Πώς να καταλάβετε αν το μωρό μπορεί να πεινάει ακόμα μετά το τάισμα

Το να αναγνωρίσετε πότε το μωρό είναι έτοιμο να φάει είναι ένα από τα κύρια ζητήματα, αλλά δεν είναι το μόνο. Μια άλλη αιώνια ανησυχία είναι να γνωρίζετε αν το μωρό εξακολουθεί να πεινάει ή αν έχει χορτάσει. Και εδώ υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε και να ερμηνεύετε.

 • Χαλαροί μύες: Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής, μαζί με τη μειωμένη δραστηριότητα. Η χαλάρωση σημαίνει ότι το μωρό έχει χορτάσει.
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για το στήθος ή τη θηλή: Το μωρό απομακρύνει το στόμα του από το στήθος ή το μπιμπερό όταν δεν πεινάει πλέον. Αν προσφέρετε ξανά γάλα και συνεχίζει να μην δείχνει ενδιαφέρον, είναι επειδή έχει χορτάσει.
 • Επικεντρώνεται σε άλλα πράγματα: Μόλις ικανοποιηθεί η πείνα τους, τα μωρά συνήθως έχουν όρεξη να κάνουν κάτι άλλο. Μπορεί να συνεχίσουν να στρέφουν το κεφάλι τους αλλού ή να κοιτάζουν ένα παιχνίδι. Το τάισμα δεν είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα.
 • Είναι ευτυχισμένα: Αν το τάισμα πήγε καλά και το μωρό δεν πεινάει πια, θα δείχνει χαρούμενο, θα γελάει και θα παίζει. Αν είναι κουρασμένο, θα υπάρχουν σημάδια ότι είναι έτοιμο να κοιμηθεί.

Τα μωρά τρώνε υπερβολικά;

Είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζετε και να σέβεστε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας είναι χορτάτο όσο. Τα μωρά καταλαβαίνουν πότε πρέπει να σταματήσουν να τρώνε και σπάνια να τρώνε υπερβολικά.

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να πιέζετε τα μικρά να φάνε ή να θηλάσουν. Η πείνα είναι πολύ ακανόνιστη και απρόβλεπτη. Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από τη μια μέρα στην άλλη ή ακόμη και μεταξύ των θηλασμών.

Ένα μωρό που κλαίει δεν είναι πάντα ένα πεινασμένο μωρό. Αν πραγματικά θέλει να φάει, το μωρό θα αρχίσει να θηλάζει μόλις έρθει σε επαφή με το στήθος. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές το μωρό χρειάζεται απλώς να είναι κοντά σας. Το να είναι μαζί σας το κάνει να αισθάνεται γαλήνιο και ασφαλές.

Σημάδια ότι το μωρό μου τρέφεται καλά

Η καλύτερη ένδειξη ότι ένα μωρό παίρνει την τροφή που χρειάζεται είναι την ανάπτυξή του. Εάν το μωρό κερδίζει βάρος και εκπληρώνει σταθερά τα αναπτυξιακά ορόσημα, αυτό σημαίνει ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του και δεν πεινάει.

Είναι σημαντικό να τηρείτε τα ραντεβού παρακολούθησης και όλες τις παιδιατρικές εξετάσεις. Αυτές οι επισκέψεις θα σας βοηθήσουν να επιλύσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε με τη διατροφή του μωρού σας, ενώ παράλληλα θα παρακολουθείτε τη συνολική του υγεία.

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις κενώσεις και τα ούρα του μωρού σας. Ένα μωρό που τρώει αρκετά θα κάνει κακά αρκετές φορές την ημέρα και τα κόπρανα θα είναι υγρά και κίτρινα. Επίσης, θα κατουράει έντονα και τα ούρα θα είναι διαυγή.

Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, μπορεί να σημαίνει ότι η σίτιση δεν πάει καλά:

 • Το μωρό φαίνεται νυσταγμένο, κουρασμένο και άτονο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.
 • Χρειάζεται πολύς χρόνος (πάνω από 45 λεπτά) για να ολοκληρώσει το θηλασμό ή να πιει ένα μπιμπερό.
 • Τα κακά μπορεί να είναι πράσινα ή να υπάρχουν πολύ λίγα, ενώ δεν υπάρχουν και πολλά ούρα.
 • Το μωρό δεν παίρνει αρκετό βάρος ή είναι λιποβαρές για την ηλικία του.
A baby may be hungry if crying.
Αν και το κλάμα μπορεί να υποδηλώνει πείνα, είναι σημαντικό να ηρεμήσετε το μωρό πριν το ταΐσετε.

Η εκμάθηση των σημάτων του μωρού σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πείνα του υπό έλεγχο.

Τα νεογέννητα πρέπει να ταΐζονται συχνά. Ως γενικός κανόνας, κάθε δύο ή τρεις ώρες, ή ακόμη πιο συχνά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια από τις κύριες ανησυχίες των μητέρων που θηλάζουν είναι αν παράγουν αρκετό γάλα. Η ποσότητα και η σύνθεση του μητρικού γάλακτος προσαρμόζονται ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού, ακόμη και μεταξύ των θηλασμών της ίδιας ημέρας.

Τα μωρά βιώνουν αναπτυξιακές εξάρσεις στην ανάπτυξή τους. Είναι φυσιολογικό τα μωρά να πεινάνε περισσότερο και να θέλουν να τρώνε πιο συχνά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γάλα δεν είναι πλέον επαρκές γι’ αυτά.

Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά που τρέφονται με γάλα σκόνη. Τα μεγέθη των μερίδων που αναγράφονται στην ετικέτα αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για την ανάμειξη του μπιμπερό, αλλά πρέπει να κατανοήσετε και σεβαστείτε την πραγματική πείνα του μωρού.

Τα μωρά έχουν τα δικά τους ξεχωριστά σημάδια για να σας πουν πότε πεινάνε ή χορταίνουν και, με τον καιρό, όλοι οι γονείς μαθαίνουν να τα καταλαβαίνουν. Η παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού σας με τον παιδίατρο και η παρακολούθηση των ούρων και των κοπράνων του είναι οι καλύτεροι τρόποι για να είστε σίγουροι ότι παίρνει την τροφή που χρειάζεται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agostini C, et al. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Julio 2009. 49(1):112-125.
 • Basulto J. Se me hace bola. Debolsillo. 2013.
 • Dietitians of Canada. “Is my child growing well?” Questions and answers for parents. Paediatric Child Health. Marzo 2004.9(3):177-190.
 • Healthy child Manitoba. Feeding your baby. From 6 months to 1 year. Winnipeg Regional Health Authority. 2017.
 • Hodges EA, et al. Development of Feeding Cues During Infancy and Toddlerhood. MCN American Journal of Maternal Child Nurse. Agosto 2016. 41(4):244-251.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.