Ξέρετε τι να κάνετε αν κάποιος πνίγεται;

Είναι πάντα σκόπιμο να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμού. Το κυριότερο είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να βεβαιωθείτε ότι το άτομο μπορεί να αναπνεύσει.
Ξέρετε τι να κάνετε αν κάποιος πνίγεται;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 30 Απριλίου, 2023

Το να έχετε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών είναι πολύ χρήσιμο, επειδή σας επιτρέπει να ξέρετε πώς να ενεργήσετε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αν κάποιος πνίγεται. Αν δεν γνωρίζετε τα βασικά βήματα που θα έπρεπε να κάνετε αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, σημειώστε τα γιατί ποιος ξέρει ίσως κάποια στιγμή να σας φανούν πολύ χρήσιμα.

Τα ατυχήματα στο νερό είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά στην απόγνωση της στιγμής δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε στην περίπτωση που δούμε ότι κάποιος πνίγεται.

Ο πνιγμός προκαλείται από την ξαφνική εισροή νερού στους πνεύμονες. Αυτό εμποδίζει την είσοδο του αέρα, γεγονός που προκαλεί ασφυξία και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Πρώτα βήματα αν κάποιος πνίγεται

Ξέρετε τι να κάνετε αν κάποιος πνίγεται;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να βγάλετε το άτομο από το νερό χωρίς να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Αν ξέρετε κολύμπι και είναι ασφαλές, πηγαίνετε προς το άτομο και προσπαθήστε να το “τραβήξετε” σε τέτοια θέση ώστε τουλάχιστον το πρόσωπό του (κυρίως η μύτη και το στόμα) να είναι στην επιφάνεια και με το πρόσωπο προς τα πάνω. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε αντικείμενο που είναι ικανό να επιπλέει.

Το θύμα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια περιοχή που επιτρέπει την κατάλληλη στήριξη. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από άλλα άτομα και να καλέσετε την πυροσβεστική, τους διασώστες ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξετε αν το θύμα αναπνέει. Θα πρέπει να ελέγξετε αν το στήθος του είναι φουσκωμένο ή όχι. Μπορείτε επίσης να αισθανθείτε την αναπνοή του φέρνοντας το μάγουλό σας κοντά στο στόμα του. Εάν το άτομο αναπνέει κανονικά, τοποθετήστε το σε πλάγια θέση για να μην πνιγεί εάν αρχίσει να κάνει εμετό.

Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε νερό από τους πνεύμονές του ή να το κάνετε να κάνει εμετό. Πηγαίνετε πρώτα για βοήθεια. Αν έχετε εξασκηθεί στην αναπνοή στόμα με στόμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνίσταται στο να περάσετε τον φρέσκο αέρα που περιέχεται στον αεραγωγό σας στους πνεύμονες του άλλου ατόμου.

Η αναπνοή στόμα με στόμα είναι κάτι που πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από την ηλικία του θύματος. Η τεχνική αυτή θα πρέπει να ξεκινά μόνο εάν το άτομο που πνίγεται είναι αναίσθητο και διαπιστωθεί ότι δεν αναπνέει. Για να την κάνετε σωστά, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ξαπλώστε τον πάσχοντα με το πρόσωπο προς τα πάνω στο πάτωμα ή σε μια σταθερή επιφάνεια.
 2. Γείρετε το μέτωπο προς τα πίσω με το ένα χέρι και χαμηλώστε το πηγούνι με το άλλο χέρι για να ανοίξετε το στόμα και τον αεραγωγό.
 3. Πάρτε μια βαθιά ανάσα αέρα και κρατήστε τη μύτη σας με το δείκτη και τον αντίχειρα.
 4. Εκδιώξτε τον εισπνεόμενο αέρα στο στόμα του ασθενούς για 2 δευτερόλεπτα.
 5. Αποτραβηχτείτε και περιμένετε 5 δευτερόλεπτα για να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Εάν ο ελιγμός είναι επιτυχής, το άτομο που πνίγεται θα πρέπει να αρχίσει να βήχει το εισπνεόμενο νερό. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να τον/την τοποθετήσετε στο πλάι για να αποτρέψετε την επιστροφή του υγρού στους πνεύμονες.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πρώτες βοήθειες για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Πρώτες βοήθειες για παιδιά

Ξέρετε τι να κάνετε αν κάποιος πνίγεται;

Αν το θύμα είναι παιδί και πρέπει να κάνετε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα, θα πρέπει να γείρετε το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω, ώστε η γλώσσα του να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να φυσήξετε στο στόμα του παιδιού, πιέζοντας τη μύτη του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα εκτελέσετε σωστά την εισπνοή.

Υπό αυτή την έννοια, η καλύτερη σύσταση είναι να έχετε πάντα το νου σας στα μικρά και να παραμένουν υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα. Επιπλέον, αν αναθέσουμε αυτή την εργασία σε ένα άλλο παιδί ή σε έναν έφηβο, μπορεί να αποσπαστεί πιο εύκολα η προσοχή τους και είναι πιθανό να μην έχουν ούτε την απαραίτητη σωματική ικανότητα για τη διάσωση, ούτε επαρκή προετοιμασία για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να ελέγχετε ότι ο θώρακας του θύματος είναι ελαφρώς φουσκωμένος, χωρίς υπερβολές. Η συχνότητα θα πρέπει να είναι 15 έως 20 αναπνοές ανά λεπτό. Εάν πρόκειται για μωρό, τοποθετήστε τη μύτη και το στόμα του μωρού μέσα στο στόμα σας και στη συνέχεια φυσήξτε και ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω.

Είναι πάντα σημαντικό να θυμάστε ότι οι πνεύμονες των παιδιών είναι μικρότεροι και έχουν μικρότερη χωρητικότητα από εκείνους των ενηλίκων. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να εκπνέετε τον αέρα αργά στους πνεύμονες του μωρού και να βεβαιώνεστε ότι η διαστολή του θώρακα δεν είναι υπερβολική. Όλα αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν την εμφάνιση πιθανών τραυματισμών.

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση για όταν κάποιος πνίγεται

CPR

Εάν πρέπει να κάνετε μια μασάζ ή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) θα πρέπει να ξέρετε πώς να την εκτελέσετε σωστά. Γι’ αυτό να έχετε κατά νου τις ακόλουθες υποδείξεις:

 • Συνίσταται στη συμπίεση της καρδιάς για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος: εναλλαγή της αναπνοής στόμα με στόμα και της συμπίεσης του θώρακα.
 • Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να ελέγξετε ότι το άτομο που πνίγεται είναι αναίσθητο, δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό. Εάν ο ασθενής αναπνέει ή έχει σφυγμό, μην ξεκινήσετε ΚΑΡΠΑ σε καμία περίπτωση.
 • Εάν το θύμα είναι μικρότερο του ενός έτους, ο κύκλος είναι δύο αναπνοές και 30 συμπιέσεις με ρυθμό 100 συμπιέσεις ανά λεπτό. Λάβετε υπόψη ότι τα οστά των μικρών παιδιών και των βρεφών είναι πιο αδύναμα, γι’ αυτό οι συμπιέσεις πρέπει να γίνονται μόνο με 2 δάχτυλα.
 • Εάν είναι μεγαλύτεροι από ένα έτος, ο σωστός κύκλος είναι 30 θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 120 συμπιέσεις ανά λεπτό και στη συνέχεια 2 αναπνοές. Οι συμπιέσεις στον ενήλικα θα πρέπει να εκτελούνται με τη σύμπλεξη των δύο χεριών και την πτώση του σωματικού βάρους μέχρι να βυθιστεί ο θώρακας περίπου 5 εκατοστά.
 • Ένας πλήρης κύκλος αποτελείται από τη χορήγηση 30 συμπιέσεων μαζί με 2 αναπνοές, ιδανικά θα πρέπει να ολοκληρωθούν 4 κύκλοι πριν διακοπεί η ανάνηψη.
 • Από την άλλη πλευρά, εάν δεν έχετε βοήθεια ή επαρκή φυσική κατάσταση, είναι καλύτερο να μην κάνετε εμφυσήσεις. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να σας κουράσει και να κάνει τις συμπιέσεις αναποτελεσματικές.

Το πιο σημαντικό είναι να καλέσετε γρήγορα βοήθεια ή να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Εάν συνοδεύεστε, ζητήστε από κάποιον άλλον να σας βοηθήσει όσο εσείς εξασκείστε στις πρώτες βοήθειες. Αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος, συνεχίστε να εκτελείτε τις τεχνικές πρώτων βοηθειών, διότι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για το θύμα.

Ακόμη και αν το θύμα αντιδράσει, πρέπει να το συνοδεύσετε και να είστε προσεκτικοί στα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει. Η αναπνοή μπορεί να σταματήσει ξανά και είναι σημαντικό να μην μείνει μόνο του εκείνες τις στιγμές.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού δακτύλου

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε για υποθερμία

Ελέγξτε το άτομο για υποθερμία. Αν μπορείτε, αφαιρέστε τα βρεγμένα ρούχα και σκεπάστε τον με στεγνές κουβέρτες. Εάν ο πνιγμένος ανακτήσει τις αισθήσεις του, προσφέρετε ένα ζεστό ρόφημα. Μερικές φορές αυτή η χειρονομία είναι σχεδόν αρκετή για να κάνει τον ασθενή καλά.

Όπως βλέπετε, οι πρώτες βοήθειες όταν κάποιος πνίγεται μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Το πιο σημαντικό σε αυτού του είδους τις καταστάσεις είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ενεργήσετε με ηρεμία και ψυχραιμία, ακολουθώντας όλα τα βήματα που αναφέρθηκαν.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι, αν δεν γνωρίζετε την κατάλληλη τεχνική για την εκτέλεση οποιουδήποτε από τους ελιγμούς που περιγράφονται, θα πρέπει να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πριν ενεργήσετε. Η εκτέλεση των θωρακικών συμπιέσεων ή της αναπνοής στόμα με στόμα με ακατάλληλο τρόπο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.