Πρώτες βοήθειες για τον τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων

Σήμερα θα μιλησουμε για τον τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων που είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες της χειρουργικής επέμβασης χειρός έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη σωτηρία του άκρου. Θα τα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο.
Πρώτες βοήθειες για τον τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων

Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγούστου, 2021

Ο τυχαίος ακρωτηριασμός ενός δακτύλου είναι μια συχνή κατάσταση στο τμήμα έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν με τα δάχτυλα των χεριών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν με τα δάχτυλα των ποδιών. Συνολικά, υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό των δακτύλων.

Για παράδειγμα, τα τροχαία ατυχήματα ή τα βιομηχανικά ατυχήματα σε εργοστάσια ή αγροκτήματα είναι κοινά. Μπορεί επίσης να υπάρξει τυχαίος ακρωτηριασμός ενός δακτύλου μετά από διαδικασίες ηλεκτροπληξίας, εγκαυμάτων ή κατάψυξης. Υπάρχουν ακόμη και πολιτισμοί στους οποίους αυτό γίνεται ως τιμωρία για εγκληματίες ή ως τελετουργικό.

Λίγοι άνθρωποι ξέρουν πώς να προχωρήσουν σωστά όταν αντιμετωπίζουν τον τυχαίο ακρωτηριασμό ενός δακτύλου. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα πιο βασικά μέτρα πρώτων βοηθειών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο απώλειας του άκρου.

Πρώτες βοήθειες για τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο του Σαν Χοσέ στην Κολομβία, ο ακρωτηριασμός κατά λάθος των δακτύλων είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες επείγουσας φροντίδας. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο συχνές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη χειρουργική επέμβαση χειρός.

Πρόκειται για έναν τραυματισμό που ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίσει γρήγορα. Όσο νωρίτερα και πιο αποτελεσματική είναι η φροντίδα, τόσο πιθανότερο είναι να επανασυνδεθεί το ακρωτηριασμένο μέρος. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να καλέσετε το 166.

Όταν καλείτε, είναι σημαντικό να εξηγήσετε το ατύχημα και τα χαρακτηριστικά του τραυματισμού. Ένα καθαρό κόψιμο δεν είναι το ίδιο με ένα θρυμματισμένο άκρο. Επιπλέον, η ιατρική υπηρεσία θα σας ενημερώσει ποια μέτρα πρώτων βοηθειών πρέπει να λάβετε.

  1. Σταματήστε την αιμορραγία

Μετά την επικοινωνία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, το πρώτο βήμα (το οποίο μπορεί επίσης να γίνει ταυτόχρονα με την κλήση) είναι να σταματήσει η αιμορραγία. Μετά τον τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων, συνήθως υπάρχει σημαντική αιμορραγία.

Προσπαθήστε να την σταματήσετε ασκώντας πίεση στην πληγή. Ταυτόχρονα, ο τραυματισμένος βραχίονας πρέπει να υψωθεί πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη ροή του αίματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν να σφίγγετε ή να δένετε την περιοχή πολύ σφιχτά. Η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε οποιοδήποτε μέρος του άκρου μπορεί να προκαλέσει διακοπή της ροής του αίματος. Αυτό είναι επιζήμιο για το δάχτυλο, καθώς θα γίνει ισχαιμικό και δεν θα είναι πλέον βιώσιμο.

ακρωτηριασμένο δάκτυλο
Οι ακρωτηριασμοί των δακτύλων στο χώρο εργασίας είναι προβληματικοί από άποψη ασφάλειας και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς στο επόμενο διάστημα.
  1. Ηρεμήστε τον ασθενή

Ένα άρθρο του Δρ Leopoldo Cagigal εξηγεί ότι η ηρεμία του τραυματία είναι ένα άλλο βασικό βήμα. Ένας τυχαίος ακρωτηριασμός ενός δακτύλου προκαλεί πολύ πόνο και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει σοκ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν να ηρεμήσετε το άτομο. Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να σηκώσετε τα πόδια τους για να αποφύγετε τη ζάλη. Ομοίως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να διατηρείτε το άτομο ζεστό με μια κουβέρτα ή ρούχα. Πρέπει να προσπαθήσετε να τους μιλήσετε, να τους ηρεμήσετε και να τους καθησυχάσετε.

Υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε ότι η χορήγηση αλκοολούχων ποτών ή φαγητού είναι ευεργετική. Ωστόσο, ισχύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί προτείνουν να μην τρώνε ή να πίνουν τίποτα σε περίπτωση που πρέπει να κάνουν χειρουργική επέμβαση τις επόμενες ώρες.

  1. Φροντίδα του ακρωτηριασμένου δακτύλου

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού του δακτύλου. Σε ταινίες και σειρές, αυτή η σκηνή είναι πολύ κοινή, αλλά πολλές από τις ενέργειες που εμφανίζονται δεν είναι οι σωστές διαδικασίες.

Ένα άρθρο από την  American Academy Orthopaedic Surgeons εξηγεί εν συντομία τι πρέπει να κάνετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε την πληγή, κατά προτίμηση με αποστειρωμένη γάζα. Δεν πρέπει να αφαιρείτε τα δαχτυλίδια ούτε τα ρούχα του ασθενούς. Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης να μην τρίβετε την περιοχή.

Όσον αφορά το ακρωτηριασμένο δάχτυλο, αφού καθαριστεί, θα πρέπει να καλύπτεται με υγρή γάζα. Επιπλέον, οποιοδήποτε μέρος πρέπει να διατηρηθεί, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό μπορεί να είναι. Μόλις γίνει αυτό, τοποθετήστε το σε μια καθαρή αδιάβροχη σακούλα και κλείστε την ερμητικά.

Εάν υπάρχουν αρκετά ακρωτηριασμένα δάχτυλα, πρέπει να τοποθετηθούν σε ξεχωριστές σακούλες. Πρέπει να τοποθετήσετε αυτές τις τσάντες σε άλλες σακούλες που περιέχουν πάγο. Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να διατηρείτε το δάχτυλό σας σε θερμοκρασία περίπου 4 βαθμούς Κελσίου.

Νοσοκομειακή περίθαλψη για τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων

Όπως είδαμε, η κλήση του τμήματος έκτακτης ανάγκης αποτελεί προτεραιότητα σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού.

Μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο, ο κύριος στόχος είναι η σταθεροποίηση του ασθενούς. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εξετάσει το δάχτυλο. Στη συνέχεια, θα μπορούν να προσδιορίσουν εάν το δάχτυλο μπορεί να επανασυνδεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί χορηγούν αναισθησία για να θεραπεύσουν την πληγή. Η πληγή πρέπει να απομακρυνθεί πλήρως για να αφαιρεθεί τυχόν υπολειπόμενος ιστός.

Η τελική οδός είναι συνήθως χειρουργική επέμβαση, είτε για την ανακατασκευή του δακτύλου είτε για το κλείσιμο της πληγής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της  Journal of the Andalusian Society of Traumatology and Orthopedics αναφέρει ότι η χρήση ημι-διαπερατών επιδέσμων βοηθά την αναγέννηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πότε δεν είναι σκόπιμο να επανασυνδέσετε το ακρωτηριασμένο δάχτυλο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί μπορεί να μην προτείνουν την επανατοποθέτηση του ακρωτηριασμένου δακτύλου. Ένας από αυτούς είναι εάν ο τραυματισμός είναι πολύ περίπλοκος και το χέρι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν έχει συνθλιβεί. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα μέρη δεν έχουν διατηρηθεί καλά.

Επιπλέον, οι γιατροί πρέπει να λάβουν υπόψη την υγεία του ασθενούς. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές, όπως η ηλικία, οι συνήθειες καπνίσματος ή ο διαβήτης, που έχουν αρνητική επίδραση στην επανεμφύτευση των δακτύλων.

χειρουργείο στα χέρια
Η επείγουσα θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη επιπλοκών στο ακρωτηριασμένο δάχτυλο. Η τελική οδός δράσης είναι η χειρουργική επέμβαση.

Επανασύνδεση μετά από τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων

Μετά τον τυχαίο ακρωτηριασμό ενός δακτύλου, υπάρχουν μια σειρά από πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να εκτιμήσετε εάν το δάχτυλο μπορεί να επανασυνδεθεί. Σύμφωνα με την Navarra Health Service, το δάχτυλο δεν θα έπρεπε να έχει ισχαιμία για περισσότερο από 6 ώρες.

Οι ειδικοί συνιστούν να προσπαθήσετε να επανασυνδέσετε τον αντίχειρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδικά στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, η επανασύνδεση είναι πιο πιθανή εάν ήταν καθαρή περικοπή.

Ανάκτηση μετά από τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων

Μετά τον τυχαίο ακρωτηριασμό των δακτύλων, η διαδικασία ανάκτησης μπορεί να είναι χρονοβόρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται αποκατάσταση για να διατηρήσουν την κινητικότητα των χεριών. Όλα εξαρτώνται από το πώς ήταν ο τραυματισμός.

Ωστόσο, είναι συνήθως απαραίτητο να το ασκείτε τακτικά. Για παράδειγμα, επεκτείνετε σταδιακά το δάχτυλο. Για να γίνει αυτό, οι γιατροί συνιστούν να τοποθετήσετε το χέρι σε ένα τραπέζι και να σηκώσετε απαλά κάθε δάχτυλο. Ο ασθενής πρέπει επίσης να το λυγίσει σταδιακά.

Είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα

Σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού ενός δακτύλου, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία χωρίς να διακόψουμε τη ροή του αίματος.

Πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όλα τα μέρη που έχουν ακρωτηριαστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαρές σακούλες και να εφαρμόσετε κρύο.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι πάντα να ζητήσετε βοήθεια και να φτάσετε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.