Επίγνωση του σώματος: Τι είναι, τα οφέλη και συμβουλές

Η επίγνωση του σώματος είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις και πρακτικές για την επίγνωση του σώματος και θα σας μιλήσουμε εδώ για μερικές από τις πιο δημοφιλείς.
Επίγνωση του σώματος: Τι είναι, τα οφέλη και συμβουλές
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουνίου, 2023

Ο απλούστερος τρόπος για να ορίσουμε την επίγνωση του σώματος είναι να πούμε ότι είναι η ικανότητα να ακούτε τι σας λέει το σώμα σας. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας και αυτό οδηγεί σε βαθύτερη και ποιοτικότερη αυτοφροντίδα.

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να σκέφτονται το σώμα τους μόνο όταν προκύπτει δυσφορία ή όταν αλλάζει η εμφάνιση. Η επίγνωση του σώματος είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Περιλαμβάνει τη φυσική κατάστασή του, την κίνησή του και την ευημερία του.

Ιδανικά, η επίγνωση του σώματος θα πρέπει να αρχίσει να διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ και έτσι φτάνουμε στην ενηλικίωση χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά πώς είναι το σώμα, πώς μιλάει και τι λέει.

Τι είναι η επίγνωση του σώματος;

Η επίγνωση του σώματος είναι η ικανότητα να σχηματίζουμε μια ρεαλιστική νοητική εικόνα των μερών του σώματος: πού βρίσκονται, πώς σχετίζονται μεταξύ τους και πώς κινούνται. Με λίγα λόγια, είναι η σύνδεση με το ίδιο σας το σώμα. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως κιναισθησία.

Η εν λόγω επίγνωση περιλαμβάνει το ιδιοδεκτικό και το αιθουσαίο σύστημα. Το πρώτο σας λέει πού βρίσκονται οι μύες σας και πώς κινούνται. Το δεύτερο σας επιτρέπει να προσανατολίζεστε στο χώρο και να διατηρείτε την ισορροπία, τη στάση του σώματος και τη σταθερότητα του κεφαλιού.

Η επίγνωση του σώματος περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα να λαμβάνετε σήματα από το σώμα σας: πείνα, δίψα, κούραση κ.λπ. Συνδέεται επίσης με πιο σύνθετες καταστάσεις, όπως η σεξουαλική επιθυμία ή η ανάγκη για συντροφικότητα.

Τα οφέλη της σωματικής επίγνωσης

Η επίγνωση του σώματος είναι σημαντική για την καλύτερη σωματική και συναισθηματική υγεία. Είναι επίσης σημαντική για τη φροντίδα των κινήσεων, την εκμάθηση νέων εργασιών και την καλύτερη κινητική απόδοση. Μερικά από τα συγκεκριμένα οφέλη είναι τα ακόλουθα.

Consciencia humana.
Αν και συνδέεται με το μυαλό, η επίγνωση για την οποία μιλάμε σχετίζεται με το φυσικό σώμα.

Καλύτερος έλεγχος των κινήσεων

Το να έχετε επίγνωση του σώματος συνεπάγεται ότι γνωρίζετε πού βρίσκεται το σώμα σας στο χώρο. Αυτό επιτρέπει μια καλύτερη σύνδεση νου-σώματος και μεταφράζεται σε μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων, καθώς και σε μεγαλύτερη ισορροπία και σταθερότητα.

Έλεγχος βάρους για την επίγνωση του σώματος

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι οι άνθρωποι με λιγότερη επίγνωση του σώματος είναι πιο πιθανό να τρώνε περισσότερο από όσο είναι σωστό, ακόμη και αν δεν πεινάνε. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η επίγνωση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να υποφέρουν από προβλήματα όπως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία.

Διαχείριση πόνου

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Plos One σημείωσε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν καλή σύνδεση με το σώμα τους παρουσίαζαν επίσης χαμηλή αυτοεκτίμηση, περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και λιγότερη σωματική επαφή με άλλους. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος έχουν μεγαλύτερη αυτοαποδοχή, μεγαλύτερη ζωτικότητα και λιγότερο σωματικό πόνο.

Εντοπισμός και φροντίδα των αναγκών

Ο εντοπισμός των πραγματικών αναγκών του σώματός σας σας βοηθά να έχετε υψηλότερη ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, μπορεί να το βιώνετε ως επιθυμία για σοκολάτα ή κάτι παρόμοιο. Αν αναγνωρίσετε σωστά την ανάγκη, μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο αντί να φάτε κάτι που δεν χρειάζεστε.

Ψυχική και συναισθηματική ευεξία

Η έλλειψη επίγνωσης του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και σε ίλιγγο. Αν δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση με το σώμα, μπορεί να νιώθετε ανασφάλεια για τη θέση ή την κίνησή σας. Αντίθετα, η επίγνωση σας δίνει ασφάλεια και ψυχική ηρεμία.

Πώς αναπτύσσετε την επίγνωση του σώματος;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την ανάπτυξη της επίγνωσης του σώματος. Ιδανικά, αυτού του είδους η πρακτική θα πρέπει να διεξάγεται τακτικά, ώστε να αυξάνεται σταδιακά η σύνδεση νου-σώματος.

1. Εκτελέστε μια σάρωση σώματος

Αποτελείται από το να ξαπλώσετε στο πάτωμα και να κλείσετε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, αρχίστε να περνάτε πάνω από κάθε μέρος του σώματος, σταματώντας λίγο σε κάθε ένα από αυτά. Σκεφτείτε και νιώστε πώς είναι το κάθε μέρος και μετακινήστε το για να εστιάσετε περισσότερο την προσοχή σας. Όταν το κρίνετε σκόπιμο, προχωρήστε σε ένα άλλο μέρος και συνεχίστε έτσι.

2. Δραστηριότητες με μουσική

Ένας καλός τρόπος για να αναπτύξετε την επίγνωση του σώματος είναι να εντοπίσετε και να ακολουθήσετε την εστίαση του βλέμματός σας. Μια καλή τεχνική είναι να ακολουθήσετε το ρυθμό ενός τραγουδιού με τις κινήσεις του λαιμού και να εκτελέσετε την ακόλουθη ακολουθία:

  • Από τα δεξιά προς τα αριστερά.
  • Από πάνω προς τα κάτω.
  • Διαγώνια προς τα αριστερά και στη συνέχεια προς τα δεξιά.
  • Σχηματίστε έναν κύκλο με το λαιμό προς τη μία κατεύθυνση και στη συνέχεια προς την άλλη.

3. Ασκήσεις ισορροπίας για την επίγνωση του σώματος

Όλες οι ασκήσεις ισορροπίας είναι κατάλληλες για την αύξηση της επίγνωσης του σώματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι πολύ απλό, όπως το περπάτημα σε ευθεία γραμμή χωρίς να παρεκκλίνετε. Επίσης, δοκιμάστε να σταθείτε στο ένα πόδι και να το κρατήσετε για 1 λεπτό.

4. Περπάτημα προς τα πίσω

Το περπάτημα προς τα πίσω είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναγνωρίσετε το σώμα σας. Σας αναγκάζει να κάνετε μια ασυνήθιστη κίνηση. Ως εκ τούτου, απαιτεί περισσότερη προσοχή και συντονισμό. Φροντίστε μόνο να απομακρύνετε τυχόν εμπόδια στο δρόμο σας.

5. Γιόγκα

Η γιόγκα είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος για να φτάσετε στην επίγνωση του σώματος. Σε αυτή την πρακτική, εκπαιδεύεται η σύνδεση μεταξύ αναπνοής και κίνησης. Προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

6. Taichi

Το Taichi είναι μια αρχαία ανατολίτικη πρακτική, που προέρχεται από τις πολεμικές τέχνες. Περιλαμβάνει αργές, συνειδητά κατευθυνόμενες κινήσεις που συνδέονται με την αναπνοή.

Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την αύξηση της επίγνωσης του σώματος. Επίσης, ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει τη διάθεση και την ξεκούραση. Είναι επίσης γνωστή ως κινητικός διαλογισμός.

Maestro taichí.
Το Taichi είναι μια πειθαρχία που βασίζει πολλές από τις αρχές της στην επίγνωση του σώματος.

7. Πρακτικές διαλογισμού για την επίγνωση του σώματος

Υπάρχουν διάφορες πρακτικές διαλογισμού που αυξάνουν την επίγνωση του σώματος:

  • Διαλογισμός με σάρωση σώματος: Αυτός εκτελείται με τον ίδιο τρόπο όπως η σάρωση σώματος. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η προσοχή εστιάζεται στις αισθήσεις της έντασης, του πόνου και του μουδιάσματος. Βοηθά στη μείωση του στρες και του πόνου.
  • Γιόγκα Νίντρα: ο καθοδηγούμενος διαλογισμός εισάγει μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου. Είναι σαν ένας συνειδητός υπνάκος κατά τον οποίο το σώμα κοιμάται, ενώ το μυαλό είναι ξύπνιο.
  • Ο ενεργητικός διαλογισμός είναι σχεδόν το αντίθετο της γιόγκα νίντρα. Ηρεμεί το μυαλό, ενώ το σώμα βρίσκεται σε κίνηση.

8. Θεραπείες επίγνωσης του σώματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, και για ορισμένους ανθρώπους ειδικότερα, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο να επισκεφθείτε έναν θεραπευτή για να σας βοηθήσει στη διαδικασία αύξησης της επίγνωσης του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία ή σωματοθεραπεία.

Η επίγνωση του σώματος είναι για όλους

Όλοι μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την αύξηση της επίγνωσης του σώματος. Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακείτε σε κάποια σύνθετη πρακτική. Όπως είδαμε, υπάρχουν πολύ απλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν σε καθημερινή βάση.

Οι ασκήσεις επίγνωσης του σώματος είναι πολύ χρήσιμες για άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμό, έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή έχουν νευρολογική πάθηση. Ωστόσο, και άλλοι βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία όταν αναπτύσσουν αυτή την ικανότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Proffitt, R., & Hill, S. (2018). Unpredictability, body awareness, and eating in the absence of hunger: A cognitive schemas approach. APA PsycNet. https://psycnet.apa.org/record/2018-28422-003.
  • Cramer, H. (2018, 28 febrero). Being aware of the painful body: Validation of the German Body Awareness Questionnaire and Body Responsiveness Questionnaire in patients with chronic pain. Plos One. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0193000.
  • Rodríguez Jiménez, R. M., Caja López, M. D. M., Gracia Parra, P., Velasco Quintana, P. J., & Terrón López, M. J. (2013). Inteligencia emocional y comunicación: la conciencia corporal como recurso. REDU. Revista de Docencia Universitaria, 11(1), 213-241.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.