Περπάτημα: Η καλύτερη άσκηση για το μυαλό και το σώμα

Γνωρίζατε ότι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σας; Θα εξηγήσουμε γιατί στο σημερινό άρθρο.
Περπάτημα: Η καλύτερη άσκηση για το μυαλό και το σώμα
Abel Verdejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φυσικοθεραπευτή Abel Verdejo.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου, 2021

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια μπορεί να είναι η καλύτερη άσκηση για το μυαλό και το σώμα σας; Συμπεριλάβατε το περπάτημα ανάμεσά τους;

Αν δεν το έχετε κάνει, σας προσκαλούμε να το κάνετε από εδώ και στο εξής, γιατί αυτή η απλή άσκηση έχει πολλά να συμβάλει στην υγεία σας. Στην πραγματικότητα, λίγες ασκήσεις είναι τόσο θεραπευτικές και κατάλληλες για σχεδόν κάθε ηλικία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, το περπάτημα για 20-25 λεπτά κάθε μέρα σας βοηθά να φροντίσετε την καρδιά σας και να απολαύσετε γενικά εξαιρετική ευεξία. Αυτό περιλαμβάνει υγιές βάρος, τονισμένα πόδια και καλή ικανότητα αντίστασης. Εν τω μεταξύ, σε ψυχολογικό επίπεδο, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συναισθηματικής έντασης και του στρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το περπάτημα κάθε μέρα για την ώρα που αναφέραμε παραπάνω ή ακόμη περισσότερο μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε από 3 έως 7 ακόμη χρόνια ζωής.

Γιατί λοιπόν να μην ενσωματώσετε περισσότερο περπάτημα στη ρουτίνα σας; Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα και μια ωραία περιοχή για να περπατήσετε που βοηθά επίσης να οξυγονωθεί το αίμα σας. Θα ήταν ιδανικό αν πηγαίνατε στην εξοχή ή σε μια καταπράσινη περιοχή με δυνατότητα για περπάτημα.

Θα σας προσφέρουμε πέντε καλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσετε σήμερα!

Το περπάτημα, ένα καλό φάρμακο κατά του στρες

Περπάτημα: Η καλύτερη άσκηση για το μυαλό και το σώμα

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας στη σημερινή κοινωνία είναι το άγχος, η ρουτίνα και οι αρνητικές σκέψεις. Μερικές φορές, το απλό γεγονός του να κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε μέρα καταλήγει να «αυτοματοποιεί» τον εγκέφαλο και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τον εγκέφαλο που στερείται ερεθισμάτων και ξεκούρασης.

 • Το να πάτε μια βόλτα, χωρίς πίεση και χωρίς άλλες υποχρεώσεις με ένα μπουκάλι νερό και τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι μια ψυχική απελευθέρωση για την οποία είναι ευγνώμονες οι νευρώνες του εγκεφάλου.
 • Όταν περπατάμε, οι σκέψεις μας δεν φαίνονται πλέον τόσο καταναλωτικές, οξυγονώνουμε τα κύτταρά μας και, ξαφνικά, η ζωή χάνει την ακαμψία της για να μας επιτρέψει να είμαστε πιο ελεύθεροι.
 • Το περπάτημα μας βοηθά επίσης να επανασυνδεθούμε με τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Ξεκινάμε έναν απελευθερωτικό εσωτερικό διάλογο που χαλαρώνει πολλές δομές του εγκεφάλου για να ρυθμίσει τη νευροχημεία που σχετίζεται με το στρες.

Το περπάτημα μας κάνει πιο δημιουργικούς και μας βοηθά να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας

Μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά κάτι τόσο απλό όπως η αλλαγή του σκηνικού για να δυναμώσει η καρδιά σας και να παρέχει υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο προάγει την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των εξής:

 • Σας βοηθά να ρυθμίσετε τα επίπεδα κορτιζόλης (όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο περισσότερο στρες εμφανίζεται).
 • Το περπάτημα αναδιοργανώνει τη νευροχημεία του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, όπου καθιερώνουμε σχέδια, στόχους και όπου εμφανίζονται νέες ιδέες που ευνοούνται από συναισθήματα, τα οποία γίνονται πιο χαλαρά.
 • Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να μετακινούνται στα ίδια μέρη και σε σχετικά μικρούς χώρους. Κάτι τόσο απλό όσο η βόλτα στην εξοχή μας φέρνει νέες μυρωδιές, αισθήσεις και οπτικά ερεθίσματα. Περιτριγυρισμένο από ευχάριστα ερεθίσματα, ένα πιο χαλαρό μυαλό μπορεί να δημιουργήσει νέες και καλύτερες ιδέες.

Αν, λοιπόν, οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε παγιδευμένοι ή πιεσμένοι μπροστά σε ένα πρόβλημα, ξέρετε την απάντηση: πηγαίνετε μια βόλτα.

Το περπάτημα είναι η αγαπημένη άσκηση της καρδιάς

Enfermedades cardíacas: todo lo que debes saber

Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ. Δεν πρόκειται για τρέξιμο ή πολύ γρήγορο περπάτημα. Αν απαιτήσουμε κάτι από το σώμα που δεν το έχουμε συνηθίσει από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα.

 • Αρκεί να ακολουθείτε ένα κανονικό βάδισμα όταν περπατάτε αλλά χωρίς να τρέχετε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν κουραζόμαστε υπερβολικά και αναγκάζουμε την καρδιά να «ξεκινήσει», βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία και οξυγονώνοντας τους ιστούς του σώματος.
 • Βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζουμε επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 • Το περπάτημα μας επιτρέπει επίσης να διατηρήσουμε ένα σταθερό σωματικό βάρος και να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία.
 • Βελτιώνουμε επίσης την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και απελευθερώνουμε πολλές από αυτές τις τοξίνες που τείνουν να μας αρρωστήσουν ή να μας φέρουν την κλασική κατακράτηση υγρών.

Περπατήστε για να φροντίσετε τα οστά σας

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των οστών είναι η καθιστική ζωή. Το να περνάμε από 8 έως 12 ώρες καθιστοί λόγω δουλειάς μας επιφέρει σοβαρές συνέπειες που συσσωρεύονται, όπως οι ακόλουθες:

 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Έλλειψη μυϊκής ελαστικότητας
 • Η συσσώρευση λίπους, που επιβαρύνει τα οστά
 • Ο χόνδρος χάνει τη δύναμη και την ελαστικότητα

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

 • Είναι σαφές ότι εάν έχετε τραυματισμό στην πλάτη ή στο γόνατο, δεν μπορείτε να υποβάλετε τον εαυτό σας σε μεγάλους περιπάτους. Σε πολλές περιπτώσεις, κάτι τόσο απλό όπως το περπάτημα για 10 λεπτά σε ένα διάδρομο όπου η επιφάνεια είναι επίπεδη και ασφαλής μπορεί να είναι πολύ θεραπευτικό.
Caminadora de gimnasio.
 • Επίσης, αν έχετε πρόβλημα στα κόκκαλα, πρέπει να προσέξετε τις ιδιαιτερότητες για να προκαλέσετε τραυματισμό. Επομένως, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τον καλύτερο τρόπο για να πραγματοποιήσετε αυτήν την άσκηση. Για να το κάνετε αυτό, επικοινωνήστε με έναν ειδικό ή personal trainer!

Ό,τι κι αν γίνει, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το περπάτημα κάθε μέρα για 20 λεπτά προστατεύει από την απώλεια οστικής μάζας και την απασβέστωση. Όπως δείχνουν αρκετές μελέτες, κάθε φορά που περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους, λαμβάνουμε μια καλή δόση βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του συντονισμού των μυών και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Επιπλέον, η θεραπευτική άσκηση του περπατήματος μας επιτρέπει να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος μας, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να φτάνουν αποτελεσματικά σε όλα τα μέρη του σώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kelly P, Murphy M, Mutrie N. The health benefits of walking. In: Transport and Sustainability. 2017.
 • Morris JN, Hardman AE. Walking to health. Sports Medicine. 1997.
 • Prevención SY, El EN. Actividad Física Para La Salud Y Reducción Del Sedentarismo. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.