Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της υγρασίας στην υγεία

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας βοηθούν στην εξάπλωση των ιών και των αναπνευστικών ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τα διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις της υγρασίας.
Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της υγρασίας στην υγεία

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η υγρασία επηρεάζει άμεσα τον αριθμό των αλλεργιογόνων και των μικροοργανισμών στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η υψηλή υγρασία προκαλεί την ανάπτυξη τόσο των ακάρεων της σκόνης όσο και της μούχλας. Ως εκ τούτου, τα άτομα με αλλεργίες μπορεί να υποφέρουν. Εδώ, θα επικεντρωθούμε στις συνέπειες και τις επιπτώσεις της υγρασίας στην υγεία.

Ακόμη και άτομα χωρίς αλλεργίες μπορούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της υγρασίας όταν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε ότι σε κανέναν δεν αρέσει η κολλώδης ζέστη. Τώρα, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο ζεστός, υγρός αέρας μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο άβολα; Επίσης, γιατί και ο εξαιρετικά ξηρός αέρας μας κάνει να νιώθουμε άβολα;

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος, ώστε τα ακραία επίπεδα να μην σας επηρεάζουν. Δεν είναι μόνο θέμα ελέγχου των αλλεργιών, αλλά και θέμα ασφάλειας. Εδώ, θα σας εξηγήσουμε περισσότερα γι’ αυτό.

Οι επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας στο σώμα

A man sweating a lot.

Ένας από τους λόγους που η υγρασία κάνει τον ζεστό καιρό πιο ανυπόφορο είναι επειδή όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο υψηλότερη αισθάνεστε τη θερμοκρασία. Όταν βρίσκεστε σε ένα υγρό μέρος, μπορεί να νομίζετε ότι κάνει ακόμα περισσότερη ζέστη, παρόλο που η θερμοκρασία είναι σε ανεκτό βαθμό.

Ωστόσο, γιατί η υγρασία μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερη ζέστη; Για να το καταλάβετε αυτό, πρέπει να γνωρίζετε πώς το σώμα σας σάς δροσίζει και πώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Η υγρασία βοηθάει στην ψύξη του σώματος

Η εφίδρωση είναι ένας από τους μηχανισμούς ψύξης του σώματος. Ωστόσο, η εφίδρωση λειτουργεί για να μας δροσίσει μόνο εάν το δέρμα αφήνει το νερό και εξατμίζεται.

Εδώ είναι που έρχεται η υγρασία. Η συγκέντρωση του νερού στον αέρα σε σχέση με τη θερμοκρασία καθορίζει πόσο γρήγορα μπορεί να εξατμιστεί το νερό από το δέρμα. Όταν ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία, είναι πιο δύσκολο για τον αέρα να απορροφήσει τον ιδρώτα από το δέρμα σας.

Το αποτέλεσμα;

Ιδρώνουμε και ιδρώνουμε, αλλά αντί να νιώθουμε ανακούφιση, νιώθουμε απλώς ζέστη και κολλάμε. Όταν η υψηλή υγρασία επηρεάζει την ικανότητα ψύξης της εφίδρωσης, το σώμα σας πρέπει να δροσιστεί με άλλους τρόπους. Όταν η εφίδρωση δεν λειτουργεί για να σας δροσίσει, αρχίζετε να υπερθερμαίνεστε. Ως εκ τούτου, χάνετε νερό και αλάτι, τα οποία χρειάζεται το σώμα σας. Η υπερθέρμανση ή η θερμική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και χημικές ανισορροπίες μέσα στο σώμα.

Όταν η υπερθέρμανση είναι σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει:

Οι κυριότεροι τρόποι για να αποφύγετε την υπερθέρμανση είναι να έχετε κατά νου τόσο τη θερμοκρασία όσο και τον δείκτη θερμότητας. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό, να μην κάνετε υπερβολική σωματική δραστηριότητα και να δροσίζεστε όταν παρατηρείτε κόπωση ή αυξημένους καρδιακούς παλμούς. Όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας, τόσο πιο γρήγορα θα κρυώσετε και τόσο πιο ευχάριστο θα νιώθετε το σώμα σας. Εκτός από τη δημιουργία ενός πιο άνετου περιβάλλοντος, θα μειωθούν και τα αλλεργιογόνα. Συνήθως, αυτά τα αλλεργιογόνα ευδοκιμούν σε θερμότερες, υγρότερες συνθήκες.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 8 καλλυντικές χρήσεις του αλατιού που δεν γνωρίζετε .

Οι επιπτώσεις της χαμηλής υγρασίας στον οργανισμό

Woman in a striped shirt coughing.

Ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε υγρασία πάνω από 80% το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ο αριθμός αυτός μπορεί να πέσει μέχρι και στο 20%. Οι επιπτώσεις της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα αφορούν κυρίως δύο τομείς: το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Μερικά από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος από τη χαμηλή υγρασία είναι:

Ως επί το πλείστον, οι επιπτώσεις της χαμηλής υγρασίας στο δέρμα είναι:

 • Ξηρό δέρμα
 • Σκασμένα χείλη
 • Ξηρά μάτια

Η υγρασία, είτε υψηλή είτε χαμηλή, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα σας. Να θυμάστε ότι η σχετική υγρασία εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδέονται μεταξύ τους και οι αλλαγές στον έναν επηρεάζουν τον άλλο. Γενικά, η υγρασία μεταξύ 35% και 50% είναι ιδανική. Αυτό βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, εμποδίζει την ανάπτυξη αλλεργιογόνων όπως τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σας, θα κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα σας σε σχέση με το περιβάλλον του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κάνετε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψετε τις επιπτώσεις της υγρασίας να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carrillo, T. (2012). Libro de las enfermedades alérgicas de la fundación BBVA. Alergia al polvo: ¿qué son los ácaros y cómo evitarlos?
 • OpenCourseWare. Universidad Politécnica de Madrid. Tabla para calcular sensación térmica por efecto del calor.
 • ocw.upm.es/ingenieria-agroforestal/climatologia-aplicada-a-la-ingenieria-y-medioambiente/contenidos/tema-13/Tabla-para-calcular-sensacion-termica-por-efecto-del-calor-y-la-humedad.pdf

  • A V Arundel, E M Sterling, J H Biggin, T D Sterling. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. (1986).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/

  • Baughman, A. Arens, Edward A. Indoor Humidity and Human Health–Part I: Literature Review of Health Effects of Humidity-Influenced Indoor Pollutants. (1996).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.