Φριτέζα αέρος ή φούρνος μικροκυμάτων: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τόσο η φριτέζα αέρος όσο και οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά την προετοιμασία και τη θέρμανση των τροφίμων. Ποιο από τα δύο πρέπει να επιλέξετε;
Φριτέζα αέρος ή φούρνος μικροκυμάτων: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2024

Κατά τον εξοπλισμό της κουζίνας, η επιλογή συσκευών που προσφέρουν ευκολία, αποδοτικότητα και πρακτικότητα μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά και να εφαρμόσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Από αυτή την άποψη, τόσο η φριτέζα αέρος (air fryer) όσο και ο φούρνος μικροκυμάτων έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Ποια όμως από τις δύο αυτές συσκευές είναι η καλύτερη επιλογή για τη θέρμανση του φαγητού σας;

Και τα δύο εργαλεία έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται το φαγητό, καθώς παρέχουν ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και καθιστούν δυνατή την προετοιμασία πιάτων με λιγότερες θερμίδες. Επίσης, έχουν διαφορετικές λειτουργίες που τα καθιστούν καλύτερα ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε.

Φριτέζα αέρος vs. φούρνος μικροκυμάτων: Βασικά χαρακτηριστικά και διαφορές

Η φριτέζα αέρος και ο φούρνος μικροκυμάτων εμφανίστηκαν ως γρήγορες και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις στους συμβατικούς φούρνους. Και οι δύο συσκευές βελτιστοποιούν το χρόνο προετοιμασίας των τροφίμων και προσφέρουν μια πιο υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος σε σύγκριση με το τυπικό τηγάνισμα.

Είναι όμως αυτή η μέθοδος η καλύτερη; Για να λύσουμε αυτό το ερώτημα, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στον τρόπο λειτουργίας τους και στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν.

Η φριτέζα αέρα είναι μια συσκευή μαγειρέματος που υποβάλλει τα τρόφιμα σε πολύ ζεστό αέρα που κυκλοφορεί συνεχώς, χάρη στη δράση μιας ηλεκτρικής πηγής θερμότητας και ενός ανεμιστήρα.

Έτσι, προσφέρει μαγείρεμα με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του παραδοσιακού τηγανίσματος, αλλά με μικρότερο αριθμό θερμίδων, αφού απαιτεί ελάχιστο λίπος. Εξαιτίας αυτού, έχει γίνει μια από τις αγαπημένες επιλογές για την παρασκευή τραγανών, χρυσαφένιων και υγιεινών παρασκευασμάτων.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων, από την άλλη πλευρά, παράγουν θερμότητα μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που αναδεύουν τα μόρια νερού των τροφίμων, ώστε να επιτρέπουν το γρήγορο μαγείρεμα ή το ζέσταμα.

Δεν απαιτούν καθόλου λίπος ή λάδι, αλλά δύσκολα σας επιτρέπουν να αποκτήσετε τραγανές υφές. Αντιθέτως, τα τρόφιμα τείνουν να παραμένουν μαλακά και μουσκεμένα μετά τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων. Χρησιμοποιούνται συχνά για την απόψυξη τροφίμων, την αναθέρμανση τροφίμων και την παρασκευή συνταγών με λαχανικά.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δείτε και αυτό: Μανιτάρια στο φούρνο μικροκυμάτων: Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή

Άλλες διαφορές μεταξύ φριτέζας αέρος και φούρνου μικροκυμάτων

Πέρα από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί κάθε μία από αυτές τις συσκευές και τις αντίστοιχες λειτουργίες τους, υπάρχουν και άλλες διαφορές που αξίζει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε τη μία ή την άλλη. Οι σημαντικότερες από αυτές αναλύονται παρακάτω:

  • Μαγείρεμα διαφορετικών τύπων τροφίμων: Ενώ η φριτέζα αέρα είναι ιδανική για πατάτες, κοτόπουλο και ψήσιμο, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι καλύτερος για την απόψυξη προϊόντων, την αναθέρμανση περισσευμάτων, το μαγείρεμα λαχανικών και το ζέσταμα υγρών υλικών.
  • Κατανάλωση ενέργειας: Η φριτέζα αέρος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από έναν φούρνο μικροκυμάτων, αν και αυτό εξαρτάται από το μοντέλο και την ισχύ του-, λόγω των θερμαντήρων και των ανεμιστήρων της.
  • Χωρητικότητα: Και οι δύο συσκευές διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, ωστόσο, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει συνήθως μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σύγκριση με τις φριτέζες αέρος.
  • Καθαρισμός: Η φριτέζα διαθέτει αφαιρούμενα στοιχεία (καλάθια ή δίσκους) που καθαρίζονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων. Ο φούρνος μικροκυμάτων απαιτεί προσεκτικό, εσωτερικό καθαρισμό, ειδικά αν υπάρχουν διαρροές.
  • Πιο υγιεινά γεύματα: Η φριτέζα αέρος είναι κατάλληλη για την παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων με έναν πιο υγιεινό τρόπο και με λιγότερες θερμίδες. Απαιτεί λίγο ή καθόλου λίπος για να επιτύχει τραγανές υφές και έντονες γεύσεις. Ορισμένα πιάτα μπορούν επίσης να μαγειρευτούν στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά η τελική υφή είναι πολτώδης, οπότε μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστη. Ακόμα κι έτσι, είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς δε χρειάζεται επιπλέον λίπος για το μαγείρεμα.

Ποια είναι καλύτερη για το ζέσταμα των τροφίμων;

Όταν πρόκειται για το ζέσταμα των τροφίμων, και οι δύο συσκευές λειτουργούν καλά. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι στον φούρνο μικροκυμάτων η διαδικασία είναι ταχύτερη. Επίσης, στο φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να ζεστάνετε υγρά προϊόντα. Το μειονέκτημά του; Ορισμένα συστατικά τείνουν να μαλακώνουν αφού υποβληθούν στις υψηλές θερμοκρασίες της συσκευής.

Στη φριτέζα αέρα μπορείτε να ζεστάνετε πίτσα, πίτες, τηγανητό κοτόπουλο και άλλα παρόμοια. Τείνει να διατηρεί καλά τις υφές, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα είδη των τροφίμων που θέλετε να ζεστάνετε επειδή δεν πρέπει να περιέχουν υγρά, γιατί αν διαρρεύσουν, μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα.

Είναι η φριτέζα αέρος καλύτερη από τον φούρνο μικροκυμάτων για το ζέσταμα του φαγητού;

Η φριτέζα αέρος είναι μια “μοντέρνα” συσκευή, γι’ αυτό και πολλοί τη θεωρούν καλύτερη επιλογή από τον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, και οι δύο είναι χρήσιμες για την παρασκευή ελαφρύτερων και πιο υγιεινών γευμάτων. Ποια συσκευή να επιλέξετε;

Η επιλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι τρώτε συνήθως. Αν σας αρέσουν τα τσιπς και άλλα τραγανά παρασκευάσματα, η φριτέζα αέρος θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην κουζίνα. Θα μπορέσετε να φτιάξετε πιο υγιεινές εκδοχές αυτών των φαγητών, με ελάχιστο λίπος και λιγότερες θερμίδες.

Μάλιστα, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για ψήσιμο. Τρόφιμα όπως κοτόπουλο, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, δημητριακά και άλλα είναι κατάλληλα για μαγείρεμα σε αυτή τη συσκευή.

Ωστόσο, αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο μαγειρέματος ή αν συνήθως προετοιμάζετε τα πιάτα σας εκ των προτέρων και στη συνέχεια τα ζεσταίνετε, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι κατάλληλος. Εκεί μπορείτε επίσης να βάλετε ροφήματα, ζωμούς και προμαγειρεμένα τρόφιμα που δεν μπορείτε να μαγειρέψετε στη φριτέζα αέρος.

Εν ολίγοις, αν έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε και τις δύο συσκευές, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. Οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές, αλλά και οι δύο συμβάλλουν στο να κάνετε τα γεύματά σας πιο πρακτικά και πιο υγιεινά. Αν μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία, τότε προτιμήστε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.