Γάλα καμήλας: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του

Το γάλα καμήλας έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για την ανθρώπινη διατροφή, ειδικά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για τις ιδιότητες και τα οφέλη του.
Γάλα καμήλας: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ για το γάλα καμήλας; Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε κάποιες χώρες. Για την ακρίβεια, πολύ συχνά είναι το μοναδικό γαλακτοκομικό προϊόν σε ορισμένα μέρη.

Το γάλα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και, παραδοσιακά, το πιο κοινό είναι το αγελαδινό, υπάρχει μεγάλη ποικιλία με διάφορα άλλα είδη. Μπορούμε να το αποκτήσουμε από καμήλες, πρόβατα, βουβάλια, και άλλα ζώα.

Παρότι όλα τα γάλατα προμηθεύουν με σημαντικές θρεπτικές ουσίες, η σύνθεσή τους εξαρτάται από την προέλευσή τους. Επιπλέον, να θυμάστε ότι η κατανάλωσή τους εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή και τη διαθεσιμότητα.

Μια καμήλα (θηλυκή στη συγκεκριμένη περίπτωση) μπορεί να παράγει από 806 γραμμάρια έως 10 κιλά γάλα την ημέρα, ανάλογα με την ποιότητα της τροφής της και την ποσότητα νερού που πίνει. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του είδους ζώου είναι ότι μπορεί να διατηρήσει έναν σταθερό ρυθμό παραγωγής σε περιόδους μικρής διαθεσιμότητας φαγητού.

Γάλα καμήλας – Ιδιότητες

Όπως με το γάλα από οποιοδήποτε άλλο ζώο, το γάλα καμήλας περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν το ανθρώπινο σώμα. Ποια είναι όμως η χημική του σύνθεση; Πώς διαφέρει από το αγελαδινό γάλα; Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε.

Βιταμίνες και μέταλλα

Πέρα από νάτριο, το περιεχόμενο είναι το ίδιο με το αγελαδινό γάλα και σε παρόμοιες ποσότητες. Η συγκέντρωση μετάλλων ποικίλλει έως και 5% σε περιπτώσεις περιορισμένου νερού.

Ένα ποτήρι (240 ml) γάλα καμήλας περιέχει 150 θερμίδες, έχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με επτά σαρδέλες με κόκκαλα, και όσο κάλιο έχει μια μπανάνα. Οι βιταμίνες του είναι ίδιες με αυτές που βρίσκουμε στο αγελαδινό γάλα αλλά σε διαφορετικές ποσότητες.

Επιπλέον, έχει ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ και παντοθενικό οξύ σε μικρότερες ποσότητες, ενώ μας προμηθεύει με πέντε φορές παραπάνω νιασίνη και βιταμίνη C.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)αυτό το γάλα είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C για τα άτομα που ζουν σε άνυδρες ή ημιάνυδρες περιοχές. Αυτό είναι καλό καθώς αυτοί οι πληθυσμοί συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά.

Άτομο βάζει γάλα σε ποτήρι
Το γάλα καμήλας είναι μια καλή επιλογή σε περιοχές με χαμηλή διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών.

Πρωτεΐνες και λιπίδια

Η πρωτεΐνη στο γάλα καμήλας είναι παρόμοια με αυτή που περιέχει το αγελαδινό γάλα. Η συγκέντρωσή του διαφέρει από 3,4 έως 4,25 γραμμ. ανά 100 ml. Επίσης, ένα ποτήρι γάλατος καμήλας περιέχει ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα αβγό.

Αναφορικά με τα λιπαρά, το γάλα καμήλας έχει περιεκτικότητα 1,7-1,98 γραμμ. ανά 100 ml, και αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά οξέα. Υπάρχει λιγότερη χοληστερίνη σε 240 ml αυτού του γάλατος απ’ ότι σε ένα ψάρι 100 γραμμαρίων, και λιγότερο λίπος απ’ ότι σε 250 γραμμάρια βοδινού κρέατος.

Υδατάνθρακες

Το περιεχόμενο του γάλατος καμήλας σε λακτόζη διαφέρει ανάλογα με την πρόσληψη του ζώου σε νερό. Το περιεχόμενό του μειώνεται έως και 5%, κάνοντας το γάλα λιγότερο γλυκό όταν υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Γάλα καμήλας – Ποια είναι τα υγιεινά οφέλη του;

Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ότι το γάλα καμήλας μπορεί να βοηθήσει με τις διαδικασίες ανάρρωσης από διατροφικές αλλεργίες επειδή συμβάλλει στη βελτίωση του βλεννογόνου του εντέρου. Επίσης, τα υγιεινά οφέλη του είναι μεγαλύτερα με την κατανάλωση γιαουρτιού καμήλας (chal ή shubat).

Ομοίως, δεν προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη, παρά το γεγονός πως έχει την ίδια ποσότητα της ουσίας με το αγελαδινό γάλα. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πιούν γάλα καμήλας χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη εξήγηση γι’ αυτό.

Το γάλα καμήλας σχετίζεται ακόμη και με βελτίωση στις περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών όπως στη φυματίωσηΑυτό είναι συνέπεια των ανοσοσφαιρίνων στις καμήλες καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιγονική έλξη. Αυτό τους δίνει υψηλότερη ανοσοποιητική προστασία.

Τέλος, η κατανάλωση γάλατος καμήλας συνεισφέρει στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ασβεστίου στα οστά, μια ιδιότητα που προέρχεται από τη λακτόζη. Πρόκειται για μια επιλογή για την ενδυνάμωση των οστών στις γυναίκες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Απεικόνιση γάλατος σε οστό
Το γάλα καμήλας είναι αξιόλογος σύμμαχος στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Γάλα καμήλας – Ποια είναι τα πιο σημαντικά υγιεινά οφέλη και ιδιότητες;

Η κατανάλωση αυτού του είδους γάλατος δεν είναι δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν ιδανικό για την ανθρώπινη διατροφή. Επιπλέον, είναι εξαιρετικός σύμμαχος στην πρόληψη και τη βελτίωση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Είναι σίγουρα ένας σπουδαίος σύμμαχος στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, των αλλεργιών, και των δυσανεξιών.

Αυτό το γάλα δεν βρίσκεται εύκολα, αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσετε αν σας δοθεί η δυνατότητα. Είναι πάντα καλό να διευρύνετε την παλέτα σας, ειδικά όταν τα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα έχουν αποδειχθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ronald de Almeida C. Leche de camello: Características y perspectivas para su uso en clínica. Rev Chil Nutr. 2011; 38(2):211-218.
  • Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Israel Med Assoc J 2005;7:796-798.
  • Fao.org. Composición de la leche. Recuperado el 8 de junio de 2020. Disponible en: http://www.fao.org/dairy-production-products/products/composicion-de-la-leche/es/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.