Φυτικά γάλατα: Οι ιδιότητες και τα οφέλη τους

Για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη υπάρχουν πολλά φυτικά γάλα με τα οποία μπορούν ν' αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα. Γιατί τα προτείνουν οι ειδικοί; Ποια είναι τα οφέλη τους; Σήμερα θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Φυτικά γάλατα: Οι ιδιότητες και τα οφέλη τους
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα φυτικά γάλατα είναι προϊόντα τα οποία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Πολλοί άνθρωποι τα επιλέγουν προκειμένου ν’ αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα, καθώς είναι εξαίσια επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Όμως, είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας κάποια πράγματα σχετικά με τα συστατικά τους ώστε να είστε σίγουροι/ες για τη θρεπτική τους αξία.

Ποια πιθανά οφέλη έχουν τα φυτικά γάλατα; Πότε συνιστάται η κατανάλωσή τους; Αυτά είναι μονάχα λίγα από τα ερωτήματα γύρω από αυτά τα είδη γάλακτος.

Για να τα κατανοήσετε καλύτερα, θα σας μιλήσουμε για τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους.

Φυτικά γάλατα: Ένα υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος

Το γάλα είναι μια ουσία με μεγάλη θρεπτική αξία. Ωστόσο, δεν είναι καλή επιλογή για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Υπάρχουν ποικιλίες γάλακτος οι οποίες δεν έχουν αυτό το σάκχαρο που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά οι οργανοληπτικές τους ιδιότητες δεν είναι οι ίδιες. Έτσι, η διαφορά στη γεύση μπορεί να δυσαρεστήσει ορισμένα άτομα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα φυτικά γάλατα αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές δεδομένης της θρεπτικής τους αξίας. Υστερούν σε πρωτεΐνες και λίπη, αλλά από τη στιγμή που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη είναι κατάλληλα για υποθερμιδικές δίαιτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα γάλατα εμπλουτίζονται με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Β. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sub-celular Biochemistry, αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό της ενέργειας. Βάζοντάς τις στη διατροφή μας, στις σωστές ποσότητες, μειώνουν τον κίνδυνο φθοράς των κυττάρων και του DNA.

Φυτικό γάλα σε ποτήρι και σπόροι

Τα φυτικά γάλατα είναι μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Διαβάστε επίσης: Συνταγές για νόστιμο και θρεπτικό σμούθι με γάλα βρώμης

Τα φυτικά γάλα είναι πιο εύπεπτα

Μία αξιοσημείωτη ιδιότητα των φυτικών ροφημάτων είναι πως είναι πιο εύπεπτα. Καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και πρωτεΐνες, περνούν ταχύτερα μέσα από το γαστρικό σύστημα και δεν προκαλούν δυσφορία.

Γι’ αυτό, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την προσθήκη στον καφέ για όσα άτομα υποφέρουν από πόνο στο στομάχι ή στο έντερο. Τα φυτικά γάλατα συνδυάζονται υπέροχα με φρούτα και έτσι μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στα σμούθι σας.

Ωστόσο, αν υποφέρετε από προβλήματα εντερικής διαμετακόμισης ή πέψης θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό πρώτα. Ορισμένες φορές, αυτές οι διαταραχές σχετίζονται με τη δυσβακτηρίωση του εντέρου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biomedical Scienceαυτό το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών.

Τα φυτικά γάλατα περιέχουν πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες στα φυτικά γάλατα δεν έχουν υψηλή βιολογική αξία. Επιπλέον, η ποσότητά τους είναι μικρότερη απ’ ότι στο αγελαδινό γάλα. Όμως, τα φυτικά γάλατα περιέχουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες.

Πρόκειται για φανταστική επιλογή για όσους/ες ακολουθούν μια βέγκαν διατροφή καθώς μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν απαραίτητα αμινοξέα, και η πέψη τους μπορεί να βελτιωθεί.

Δε θα πρέπει να αποτελούν τη μοναδική πηγή λήψης πρωτεϊνών. Αντιθέτως, θα πρέπει να συνδυάζονται με άλλα φυτικά προϊόντα που περιέχουν αυτή τη μικροθρεπτική ουσία. Για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη πρόσληψη, θα πρέπει ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες του/ης διατροφολόγου σας.

Προσοχή στα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη

Όταν πάτε ν’ αγοράσετε φυτικά ροφήματα, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις ετικέτες τους. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αυτή βελτιώνει τη γεύση του γάλακτος, αλλά μειώνει σημαντικά τη θρεπτική του αξία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutritionη υπερβολική κατανάλωση απλής ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών. Έτσι, η προσθήκη υδατανθράκων στα φυτικά ροφήματα μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου και ν’ αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Κατ’ επέκταση, είναι σημαντική η ανάγνωση των ετικετών με τις θρεπτικές ουσίες των προϊόντων. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, θα πρέπει να επιλέγετε εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών προϊόντων στη σύνθεσή τους, όπως ρύζι ή βρώμη.

Άτομο βάζει γάλα βρώμης σε ποτήρι

Τα γάλατα ρυζιού και βρώμης ξεχωρίζουν χάρη στην ευχάριστη γεύση τους. Δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και μπορούν ν’ αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα σε πολλές συνταγές.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα φυτικά γάλατα στη διατροφή σας

Οι ειδικοί δεν προτείνουν την αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με φυτικά γάλατα αν δεν υπάρχει φυσική ανάγκη (για παράδειγμα, δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος). Ωστόσο, μπορείτε να τα εισάγετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Αν ο στόχος σας είναι να έχετε μια γευστική βάση για σμούθι, τα φυτικά ροφήματα είναι πιο εύπεπτα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε να επιλέγετε εκείνα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Διαφορετικά, θα καταναλώσετε ένα προϊόν χωρίς θρεπτική αξία.

Τέλος, να θυμάστε ότι ορισμένα φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά τα προϊόντα είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα στην πρόληψη ανεπαρκειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.