Γιατί θα πρέπει να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας

Χάρη στην ικανότητά του να προσκολλάται στις ορμόνες μας, το μαγνήσιο μας βοηθά ν' ανακουφιστούμε από διάφορα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την αστάθεια τον ορμονών μας τις μέρες πριν την περίοδό μας.
Γιατί θα πρέπει να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως ξεκινώντας να διαβάζετε το άρθρο να είστε λίγο συγχυσμένες για τις επιδράσεις που έχει το μαγνήσιο στη διατροφή σας. Όμως, στο τέλος του άρθρου ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε γιατί θα πρέπει να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας.

Μην ανησυχείτε. Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα σας δείξουμε την ουσιαστική του σημασία.

Όταν πάτε για ψώνια, το πιο πιθανό είναι να μην έχει περάσει από το μυαλό σας να ελέγχετε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι διάφορες τροφές. Το ίδιο ισχύει και για το μαγνήσιο.

Οι επιδράσεις αυτού του στοιχείου είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ όσο φαντάζεστε.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κάποια πράγματα κατά νου, επειδή υπάρχει μεν σε μεγάλο εύρος αλλά είναι άγνωστο σε πολλούς.

Σε αντίθεση με άλλα στοιχεία όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, οι άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν εύκολα.

Για την ακρίβεια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 48% του πληθυσμού των Η.Π.Α έχει πιθανή ανεπάρκεια σε αυτό το μέταλλο.

Πέραν αυτού, οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι πραγματικά πολλοί. Επιπλέον, το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλά συμπλέγματα, αλλά και μεμονωμένο σε αμέτρητες φυσικές και επεξεργασμένες τροφές.

Όμως, οι λόγοι αυτοί εκτείνονται από την υποστήριξη της απορρόφησης της βιταμίνης D έως τη θεραπευτική ανακούφιση πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβάνων των:

  • Ινομυαλγία
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ημικρανίες
  • Γήρανση

Ναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να καταπραϋνθούν, ν’ αποτραπούν ή να βελτιωθούν απλά μέσω της αυξημένης, τακτικής πρόσληψης μαγνησίου στη διατροφή σας.

Εδώ βρίσκεται η λίστα με όλους τους λόγους οι οποίοι ξεχωρίζουν ώστε να καταλάβετε καλύτερα αυτό το μεταλλικό στοιχείο και όλα του τα οφέλη.

Τρεις λόγοι για να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας

Τρεις λόγοι για να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας, μαγνήσιο

Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλων των ειδών τις τροφές, και θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα καλύτερα μέταλλα για την υγεία του σώματός σας. Το μαγνήσιο είναι το κλειδί ανάμεσά τους.

Περιέχει περισσότερα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα από άλλα μέταλλα όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το πυρίτιο ή το κάλιο.

Μέρος του σκελετού σας δε θα υπήρχε χωρίς αυτό, και όταν χαμογελάτε μπορείτε να δείτε πόσο σημαντική επίδραση έχει στα δόντια σας.

1. Είναι ιδανικό για την υγεία των οστών και των δοντιών σας

Τρεις λόγοι για να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας, δόντια και οστά

Είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο παίρνει τα εύσημα για την υγεία των οστών και των δοντιών σας. Όμως, το μαγνήσιο έχει ένα ρόλο κλειδί για την περιοχή, καθώς λειτουργεί ως μεσάζοντας για τα υπόλοιπα μέταλλα.

Αν όμως, έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, θα δυσκολευτείτε να φτάσετε σε επαρκή επίπεδα το ασβέστιο.

Μεταξύ άλλων, η οστεοπόρωση και οι οδοντικές κοιλότητες μπορούν να είναι επιπτώσεις αυτής της ανεπάρκειας.

Σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σ’ αυτό το μέταλλο, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D:

2. Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Ξέρουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι για τις γυναίκες το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Το μαγνήσιο ξεχωρίζει ως ένα μέταλλο το οποίο προσκολλάται στις ορμόνες μας και ρυθμίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις τους. Έτσι, ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα πόνου και ευαισθησίας.

Όσον αφορά τις κράμπες περιόδου, αν φάτε πολλές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο τον προηγούμενο μήνα, θα παρατηρήσετε πως ο πόνος θα μειωθεί αισθητά.

3. Καταπολεμά την αϋπνία

Τρεις λόγοι για να συμπεριλάβετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας, αϋπνία

Τα προβλήματα ύπνου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Υπάρχουν πολλαπλές αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον ύπνο μας. Ωστόσο, έχει φανεί σε ό,τι αφορά το μαγνήσιο πως η έλλειψή του έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη της αϋπνίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε έρευνα των Δρ. Abbasi et. al. εδώ.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη η οποία επηρεάζει τον ύπνο μας. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια μαγνησίου στο σώμα μας, τότε έρχεται η αϋπνία. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σ’ αυτό το μέταλλο και τον καλό ύπνο.

Τελευταίες παρατηρήσεις για να προσθέσετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας

Στον ιστότοπό μας, προτείνουμε πολλούς από τους καλύτερους και βέλτιστους τρόπους για να φροντίσετε την ευεξία σας.

Ανάμεσα τους, φαίνονται ξεκάθαρα και ξεχωρίζουν σημαντικά τα οφέλη του μαγνησίου στο σώμα σας.

Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε πολλές τροφές στη διατροφή σας, οι οποίες σας βοηθούν να το απορροφάτε. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πάντοτε τι τρώτε πώς σας ωφελεί και για ποιο λόγο το τρώτε . Προσθέστε το μαγνήσιο στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.