Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα

Οι συμβατικές οδοντόκρεμες, τα λευκαντικά και τα στοματικά διαλύματα περιέχουν συστατικά που είναι υπερβολικά επιθετικά με το pH του στόματός μας. Αν και τη στιγμή που τα χρησιμοποιούμε μάς δίνουν μια αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας, μακροπρόθεσμα μειώνουν τις φυσικές άμυνες του στόματος, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτροπή κάθε είδους προβλημάτων: τερηδόνα, ουλίτιδα, λοιμώξεις κ.λπ..
Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου, 2018

Αντί για τα συμβατικά προϊόντα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φυσικά και οικολογικά προϊόντα, φτιαγμένα με συστατικά που όχι μόνο διατηρούν την ισορροπία στο στόμα αλλά και εξασφαλίζουν θεραπευτικές ωφέλειες. Στο παρόν άρθρο θα μάθουμε ποια είναι αυτά τα προϊόντα και θα σας δώσουμε μερικές οικονομικές και πολύ υγιεινές εναλλακτικές για να καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα.

Λευκός άργιλος (μπεντονίτης) για να καθαρίσετε τα δόντια σας

Ο λευκός πηλός είναι ένα από τα βασικά συστατικά μιας φυσικής οδοντόκρεμας χάρη στις ιδιότητες του ως ουσία που:

  • Καθαρίζει.
  • Αλκαλοποιεί.
  • Είναι αντιφλεγμονώδης.
  • Εξασφαλίζει μέταλλα στον οργανισμό.

Είναι κατάλληλος για όλους, δεδομένου ότι πρόκειται για λευκό άργιλο που προορίζεται για στοματική χρήση, αφού υπάρχουν πολλές ποικιλίες αργίλου που περιέχουν συστατικά τα οποία μπορεί να είναι τοξικά όταν έρθουν σε επαφή με τις μεμβράνες του βλεννογόνου στο εσωτερικό του στόματος. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό το είδος αργίλου έχει υφή πούδρας και όχι λεπτής άμμου, που μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον άργιλο απευθείας πάνω στην υγρή οδοντόβουρτσά σας ή, ακόμα καλύτερα, να τον συνδυάσετε με κάποιο από τα παρακάτω συστατικά.

Κουρκουμάς

Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα - κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό με το έντονο κίτρινο χρώμα έχει εξαιρετικές ωφέλειες για την υγεία και είναι επίσης ιδιαίτερα κατάλληλο για το στόμα μας χάρη στις παρακάτω ιδιότητες:

  • Είναι αντιφλεγμονώδης.
  • Είναι αντιοξειδωτικός.
  • Λευκαίνει.
  • Είναι αντισηπτικός.

Μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια σας βουρτσίζοντάς τα με κουρκουμά για δύο λεπτά και έπειτα να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να τον αναμείξετε με λευκό άργιλο και να έχετε έτσι μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη οδοντόκρεμα.

Έλαιο καρύδας

Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα - ελαιο καρύδας

Το συστατικό αυτό περιέχει αναρίθμητες φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν την οδοντόκρεμά μας, ενώ επιπλέον της δίνει υφή τζελ, έτσι είναι ευκολότερο να τη χρησιμοποιήσουμε. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας μόνο του.

Εκτός του ότι έχει πολύ απαλή υφή και υπέροχη τροπική γεύση, το έλαιο αυτό περιέχει λαυρικό οξύ. Πρόκειται για μια χημική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας και της πέτρας.

Είναι πολύ σημαντικό το έλαιο καρύδας να είναι εξαιρετικά παρθένο. Τα επεξεργασμένα έλαια χάνουν όλες τους τις ιδιότητες και μπορούν ακόμα και να γίνουν τοξικά μακροπρόθεσμα.

Σε προηγούμενο άρθρο εξηγήσαμε πώς να φτιάξετε μια συνταγή αποτοξίνωσης χρησιμοποιώντας έλαιο καρύδας.

Μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο)

Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα - σόδα

Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυσικό λευκαντικό. Είναι αλήθεια ότι συμβάλλει στον καθαρισμό των δοντιών και στη μείωση της φλεγμονής των ούλων με φυσικό τρόπο. Ωστόσο δεν πρέπει να κάνετε υπερβολική χρήση, επειδή είναι μια ιδιαίτερα αλκαλική ουσία και μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Συνιστούμε τη χρήση της σε μικρές ποσότητες, αναμεμειγμένη με συστατικά που εξασφαλίζουν πάντα μια πολύ λεπτή υφή. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να την τρίψετε ή να τη διαλύσετε σε κάποιο υγρό.

Δείτε επίσης: 7 συνταγές με την μαγειρική σόδα για το πρόσωπό σας

Έγχυμα θυμαριού

Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα - θυμάρι

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό στοματικό διάλυμα που εξασφαλίζει όλες τις ωφέλειες του θυμαριού. Πρέπει να φτιάξετε ένα συμπυκνωμένο έγχυμα θυμαριού και να το διατηρήσετε το ψυγείο μέχρι τέσσερις ημέρες.

Αν κάνετε στοματικές πλύσεις με αυτό το έγχυμα αφού καθαρίσετε καλά τα δόντια σας, θα ωφεληθείτε από τις αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού. Επίσης από τις ιδιότητές του κατά της τερηδόνας,  ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη των λοιμώξεων και της άφθας. Συνιστάται επίσης για όσους έχουν ούλα που ματώνουν εύκολα.

Διαβάστε σχετικά: Το έγχυμα θυμαριού και οι εκπληκτικές του ωφέλειες

Θαλασσινό νερό

Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα - θαλασσινό νερό

Το θαλασσινό νερό αποτελεί ακόμα ένα εναλλακτικό στοματικό διάλυμα. Συμβάλλει στην εξασφάλιση μετάλλων στον οργανισμό και στην αλκαλοποίησή του με ισορροπημένο τρόπο.

Αναμείξτε 50 ml θαλασσινό νερό με 250 ml φυσικό νερό, αφού αυτή είναι η σωστή αναλογία για το pH μας. Έτσι η γεύση δεν θα είναι πολύ αλμυρή αλλά αρκετά παρόμοια με τη φυσική μας γεύση.

Αυτό το στοματικό διάλυμα δεν χρειάζεται ψυγείο επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει.

Φλούδα μπανάνας

Πως θα καθαρίσετε τα δόντια σας με 100% φυσικά προϊόντα - μπανάνα

Γνωρίζετε αυτό το εκπληκτικό σπιτικό κόλπο; Οι φλούδες μπανάνας μάς επιτρέπουν να λευκάνουμε τα δόντια μας με κάτι που οι περισσότεροι από μας απλώς πετάμε στα σκουπίδια.

Πρέπει να τρίβετε τα δόντια σας με το εσωτερικό της φλούδας κάθε μέρα, για περίπου δύο λεπτά. Έπειτα βουρτσίζετε τα δόντια σας όπως συνήθως.

Χάρη στο σαλικυλικό και κιτρικό οξύ που περιέχει η φλούδα της μπανάνας, θα δείτε μια σταδιακή λεύκανση των δοντιών. Ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει πέτρα και λεκέδες που έχουν σταδιακά σκουρύνει τα δόντια με το πέρασμα του χρόνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.