Γκριζάρισμα των μαλλιών: Γιατί τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα;

Το γκριζάρισμα των μαλλιών συμβαίνει λόγω φυσικών και χημικών διεργασιών, όταν τα μαλλιά χάνουν τη φυσική τους χρωστική. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη και λένε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστροφή αυτής της διαδικασίας στο εγγύς μέλλον.
Γκριζάρισμα των μαλλιών: Γιατί τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναπόφευκτο για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που συνοδεύει τη γήρανση. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Τα γκρίζα μαλλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση ενός ανθρώπου παρά στη βιολογία. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι πανικοβάλλονται όταν βλέπουν γκρίζα μαλλιά και επιχειρούν κάθε είδους πράγματα για να τα κρύψουν. Άλλοι τα βάφουν πριν ακόμη εμφανιστούν οι γκρίζες τρίχες.

Η πιθανότητα για γκριζάρισμα αυξάνεται κατά περίπου 10 έως 20% σε κάθε δεκαετία της ζωής σας μετά το 30ο έτος της ηλικίας σας. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα με γκρίζα μαλλιά ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Λοιπόν, τι προκαλεί αυτή τη φυσική διαδικασία; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Γκριζάρισμα των μαλλιών

γυναίκα τσεκάρει τις ρίζες

Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται συνήθως σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, σημειώστε ότι όλοι έχουμε λευκά μαλλιά πριν γεννηθούμε, στην αρχή της ζωής μας. Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου, αρχίζει να αποκτά χρώματα λόγω της μελανίνης, μιας χρωστικής ουσίας.

Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης:

  • Ευμελανίνη, που οδηγεί σε σκούρα μαλλιά.
  • Φομελανίνη, η οποία οδηγεί σε ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Και οι δύο συνδυάζονται κατά καιρούς και δημιουργούν άλλους τόνους μαλλιών όπως καστανό, κόκκινο κ.λπ.. Σχηματίζουν μελανίνη σε κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, των οποίων η λειτουργία είναι η παραγωγή της χρωστικής των μαλλιών. Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται επειδή τα μελανοκύτταρα δεν παράγουν πλέον χρωστική ουσία.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πολύ σπάνιο να συμβαίνει σε άτομα κάτω των 20 ετών. Όταν συμβαίνει πριν από την ηλικία των 30, οφείλεται σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Γιατί εμφανίζονται τα γκρίζα μαλλιά;

Υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι μύθοι για τους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά γίνονται γκρίζα. Ωστόσο, η επιστήμη έχει προσδιορίσει μόνο δύο πλήρως αποδεδειγμένες αιτίες.

  • Γενετική: Παρόλο που τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για αυτήν τη διαδικασία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, γνωρίζουμε ότι η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο. Μεταξύ άλλων, καθορίζει την ηλικία κατά την οποία τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν τη χρωστική τους και να γίνονται γκρίζα. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις πρόωρου γκριζαρίσματος μεταξύ Καυκάσιων και Ασιατών.
  • Ασθένειες: Καταστάσεις όπως η λεύκη οφείλονται στην απώλεια χρωστικής. Επίσης, η κακοήθης αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β 12, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Werner έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Μερικοί προτείνουν ότι άλλοι παράγοντες προωθούν ή επιταχύνουν τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό συμβαίνει, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την επιρροή τους. Αυτοί είναι:

  • Στρες: Η μεταβολή του μεταβολισμού και των ορμονών που προκαλούνται από το στρες θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης. Οι άνθρωποι που περνούν επανειλημμένα δύσκολες στιγμές τείνουν να γκριζάρουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Μια μη ισορροπημένη διατροφή: Μερικοί ερευνητές προτείνουν ότι η χαμηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών και ανόργανων βιταμινών επηρεάζει το γκριζάρισμα.
  • Τοξικές ουσίες: Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσουν σε γκρίζα μαλλιά. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή απόδειξη πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό.

Νέα δεδομένα

άνδρας που χαλαρώνει

Μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων διεξήγαγε μια έρευνα στην οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή παραγωγή μελανίνης οφείλεται στην υπερβολική παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου στα τριχοειδή κύτταρα. Ο τρόπος για να το αποφύγετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε καταλάση, όπως αβοκάντο, πράσα, κρεμμύδια και συκώτι βοδινού.

Ομοίως, ο καθηγητής Desmond Tobin, από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα είδος βιολογικού ρολογιού στο θυλάκιο των μαλλιών. Αυτό καθορίζει πότε τα μελανοκύτταρα σταματούν να παράγουν τη χρωστική των μαλλιών. Η καινοτομία εδώ είναι ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η διαδικασία γκριζαρίσματος είναι αναστρέψιμη.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου της Αιγύπτου, με επικεφαλή τον καθηγητή Irini Samuel, διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διαδικασίας γκριζαρίσματος και του στεφανιαίου κινδύνου στους άνδρες. Τα γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά αυτού του γεγονότος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Castaño, C., Lorente, C., Martins-Froment, N., Olivero, E., & Thomas, A. (2014). Degradación de hormona estimulante de melancitos fotosensibilizada por pterina. Investigación Joven, 1(2).
  • Montaudié, H., Bertolotto, C., Ballotti, R., & Passeron, T. (2014). Fisiología del sistema pigmentario. Melanogénesis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/s1761-2896(14)66800-x
  • Buendía, Agustín Mazuecos, J. C. F. (2018). Anatomía y fisiología de la piel. Manual de Dermatología.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.